CainiSanatate canina

Anomalii oculare (congenitale) la caini

Anomaliile congenitale ale globului ocular sau ale tesutului inconjurator sunt de obicei evidente la scurt timp dupa nasterea unui catel, insa se pot dezvolta in primele 6-8 saptamani de viata. Vom vedea in acest articol care sunt cele mai des intalnite anomalii (sau defecte) oculare (congenitale) la caini.

Majoritatea defectelor sunt mostenite genetic. De exemplu, persistenta membranelor pupilare (PPM)  apare atunci cand firele de tesut fetal care asigurau nutritia cristalinului si a segmentului anterior in perioada intrauterina raman pe ochi dupa nastere si este o afectiune cu predispozitie pentru rasele Basenji, Corgi Galez Cardigan, Corgi Galez Pembroke, Chow Chow si Mastiff.

In schimb, Persistent Hyperplastic Tunica Vasculosa Lentis (PHTVL) si Persistent Hyperplastic Primary Vitreous (PHPV) sunt mostenite cel mai frecvent la rasa Doberman Pinscher.

Displazia retiniana multifocala (malformatie a retinei) se intalneste la Springer Spaniel Englez. Anomalia ochiului de Collie se intalneste la rasa de caini Collie, Ciobanescul de Shetland si la rasa Ciobanesc Australian. Distrofia retiniana la rasa Briard, displazia fotoreceptorilor (malformatie a celulelor care percep lumina si culoarea) la Collie, Setter Irlandez, Schnauzer Pitic, Elkhound Norvegian.

Anomaliile oculare se pot dezvolta spontan sau pot aparea in uter. Expunerea la compusi toxici, lipsa de nutrienti si infectiile sau inflamatiile sistemice in timpul sarcinii (cum ar fi panleucopenia) sunt alti factori potentiali de risc pentru anomalii oculare la caini.

Simptome si tipuri de anomalii oculare la caini

Exista o serie de anomalii care pot afecta ochiul cainelui sau tesuturile din jur. Urmatoarele sunt cateva dintre problemele mai frecvente si simptomele corespunzatoare:

  • Colobomul pleoapei

– Poate aparea ca o crestatura in pleoapa, sau tesutul pleoapei poate lipsi

– Zvacniri variabile ale pleoapelor si lacrimare excesiva

  • Colobomul irisului

– Iris deformat

– Sensibilitate la lumina puternica

– De obicei nu afecteaza vederea

– Frecvent intalnit la cainii de turma (Basenji, Collie, Ciobanesc Australian)

  • Persistenta membranelor pupilare (PPM)

– Tesutul fetal va ramane pe ochi dupa nastere

– Defecte variabile ale irisului

– Cataracta variabila

– Coloboame variabile ale uveei

– Intalnit frecvent la rasa Basenji

  • Dermoid

– Chisturi asemanatoare unei tumori pe pleoapa/pleoapele conjunctivei sau cornee

– Zvacniri variabile ale pleoapelor si lacrimare excesiva

– Chisturi iridociliare (pe iris)

– Adesea nu sunt vizibile, deoarece chistul este situat in spatele irisului

– Poate sa nu aiba simptome in afara de o usoara bombare a irisului, cu exceptia cazului in care chistul interfereaza cu campul vizual

  • Glaucom congenital (presiune mare in interiorul ochiului) cu buftalmie (marirea anormala a globului ocular)

– Lacrimare

– Ochi marit, rosu si dureros

  • Cataracta congenitala

– Incetosarea ochiului

– Adesea mostenit (de ex. Cavalier King Charles Spaniel)

  • Keratoconjunctivita sicca

– Numit si Sindromul ochiului uscat

– Frecvent intalnit la rasa Yorkshire Terrier

  • Alte probleme congenitale

– Lipsa pupilei sau pupila cu forma anormala

– Lipsa orificiilor pentru canalele lacrimale (Cocker Spaniel)

– Lipsa irisului

  • Persistent hyperplastic tunica vasculosa lentis (PHTVL) si persistent hyperplastic primary vitreous (PHPV)

– Incepe in uter, cu atrofie progresiva a sistemului vascular care sustine cristalinul ocular

– Frecvent la rasele Briard, Cocker Spaniel, Beagle, Rottweiler

  • Displazia retiniana

– Apare sub forma de pliuri sau rozeta pe retina

– Frecventa la rasa Briard

  • Dezlipire de retina

– Retina se desprinde din spatele ochiului provocand orbire

– Frecventa la Labrador Retriever, Bedlington Terrier si Sealyham Terrier

  • Displazia fotoreceptorilor

– Orbire nocturna (cand tijele sunt afectate)

– Orbire de zi (cand conurile sunt afectate)

– Reflex pupilar lent sau absent la lumina (cand pupila nu se contracta sau nu se dilata in mod normal)

– Miscarea involuntara a ochilor

  • Subdezvoltarea nervului optic

– Duce adesea la orbire

– Frecvent intalnit la Pudel Toy si Miniature

  • Malformatie tija-con

– Malformatie de tija si con comuna la Setter Irlandez si Collie

– Malformatie de tija comuna la Elkhound norvegian

– Malformatia conului la rasa Malamut de Alaska

In plus, defectele ereditare,cum ar fi opacitatile corneene, PPM, cataracta, dezlipirea de retina si displazia, sunt adesea asociate cu urmatorii factori:

– Ochi anormal de mici

– Lipsa globului ocular

– Glob ocular ascuns (din cauza altor anomalii oculare la caini)

 

Cauze

  • De natura genetica
  • Malformatii spontane
  • Afectiuni uterine (de exemplu, infectii si inflamatii in timpul sarcinii)
  • Toxicitate in timpul sarcinii
  • Deficiente nutritionale in timpul sarcinii

Diagnosticare

Este important sa oferiti medicului veterinar cat mai multe detalii legate de istoricul medical al cainelui dvs., afectiunile in utero (daca mama acestuia a fost bolnava, dieta acesteia, etc.), si detalii legate de dezvoltarea si mediul cainelui dupa nastere. Apoi medicul veterinar va examina amanuntit ochiul.

Medicul poate face un Test Schirmer pentru a vedea daca ochii cainelui dvs. produc o cantitate adecvata de lacrimi. Daca se suspecteaza o presiune ridicata in ochi (glaucom), un instrument de diagnostic numit tonometru va fi aplicat pe ochiul cainelui pentru a masura presiunea interna. Anomaliile din ochi vor fi examinate cu un oftalmoscop indirect si/sau un biomicroscop cu lampa cu fanta.

O ecografie a ochilor poate dezvalui probleme cu cristalinul globului ocular, umoarea vitroasa (lichidul limpede care umple spatiul dintre cristalin si retina), retina, sau alte probleme care au loc in segmentul posterior al ochiului. In cazul chisturilor pe iris, ecografia va ajuta medicul sa determine daca masa din spatele irisului este de fapt un chist sau o tumoare. Chisturile nu se comporta intotdeauna uniform: unele cresc, in timp ce altele se micsoreaza. In cele mai multe cazuri, urmarirea progresului chistului va determina tratamentul, pana cand este justificata o interventie ulterioara.

O alta metoda de diagnosticare utila numita angiografie poate fi folosita pentru vizualizarea problemelor in partea posterioara a ochiului, cum ar fi dezlipirea de retina si vasele de sange anormale din ochi. In cadrul acestei metode, o substanta care este vizibila la raze X (radiopac) este injectata in zona care trebuie vizualizata, astfel incat intregul curs al vaselor de sange sa poata fi examinat pentru eventuale nereguli.

Tratament

Tratamentul va depinde de tipul specific de anomalie oculara care va afecteaza cainele. Chirurgia poate repara unele malformatii congenitale, iar medicamentele pot fi folosite pentru a atenua efectele unor tipuri de anomalii oculare la caini.

Keratoconjunctivita sicca congenitala (KCS), cunoscuta in mod obisnuit ca „Sindromul ochiului uscat”, poate fi adesea tratata medical cu lacrimi artificiale in combinatie cu antibiotice.

Alte medicamente numite midriatice pot fi utilizate pentru a imbunatati vederea atunci cand cataracta congenitala este prezenta in centrul lentilelor oculare ale cainelui.

In cazurile de displazie a fotoreceptorilor, nu exista un tratament medical care sa intarzie sau sa impiedice progresul acesteia. Insa cainii cu aceasta afectiune, in general, nu sufera de nicio alta anomalie fizica si pot invata sa-si gestioneze foarte bine mediul, atata timp cat acesta este unul sigur si stabil.

Recuperare si stil de viata

Keratoconjunctivita sicca congenitala (KCS), sau Sindromul ochiului uscat, necesita controale frecvente la medicul veterinar, pentru monitorizarea productiei de lacrimi si a starii structurilor externe ale ochiului. Anomalii precum cataracta congenitala, PHTVL si PHPV necesita controale de 2 ori pe an pentru monitorizarea progresului.

In plus, deoarece majoritatea anomaliilor oculare congenitale sunt ereditare, nu ar trebui sa permiteti imperecherea unui caine care a fost diagnosticat cu oricare dintre aceste tulburari.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button