CainiSanatate canina

Sindromul ochiului uscat la caini (keratoconjunctivita sicca)

Sindromul ochiului uscat la caini (keratoconjunctivita sicca, sau KCS) se caracterizeaza printr-o deficienta a secretiei lacrimale apoase pe suprafata ochiului si in mucoasa pleoapelor. Rezultatul este uscarea severa si inflamatia corneei (partea frontala transparenta a ochiului) si a conjunctivei (membrana transparenta care acopera sclera – partea alba a ochiului).

Aceasta afectiune este relativ comuna, intalnita in special la cainii din rasele Cocker Spaniel, Bulldog, West Highland White Terrier, Lhasa Apso, Shih Tzu. Se crede ca femelele sunt in mod special mai predispuse la KCS decat masculii.

 

Simptome si tipuri

Cele mai comune simptome includ:

 • Clipit excesiv
 • Vase de sange conjunctivale umflate
 • Chemoza (umflarea tesutului care captuseste pleoapele si suprafata ochiului)
 • Nictitani proeminenti (a treia pleoapa)
 • Secretii de mucus sau puroi din ochi
 • Modificari ale corneei (boala cronica) in celulele sanguine, cu pigmentare si ulceratii
 • Boala in forma severa poate duce la afectarea sau pierderea completa a vederii

Cauze

 • Adenita mediata imun (inflamatia unei glande cauzata de activitatea anormala a sistemului imunitar al organismului) este cea mai frecventa si este adesea asociata cu alte boli mediate imun.
 • Congenital la rasele Pug si Yorkshire Terrier, sporadic la alte rase
 • Neurogenica – boala sistemului nervos central apare ocazional dupa proptoza traumatica (ochii iesiti din orbite) sau dupa o boala neurologica care afecteaza nervii glandei lacrimale
 • Adesea nasul va fi uscat pe aceeasi parte cu ochiul uscat
 • Induse de medicamente – anestezia generala si atropina provoaca sindromul de ochi uscat tranzitoriu
 • Toxicitatea medicamentelor – unele medicamente care contin sulfa sau etodolac (un medicament antiinflamator nesteroidian) pot provoca afectiuni tranzitorii sau permanente
 • Induse de medic – indepartarea celei de-a treia pleoape poate duce la aceasta afectiune, in special la rasele cu risc
 • Cauzate de raze X – poate aparea ca raspuns la contactul apropiat al ochiului cu un fascicul primar de la un dispozitiv de radiologie
 • Boala sistemica –  virusul bolii Carré (distemper)
 • Chlamydia conjunctivitis – cauza bacteriana
 • Blefaroconjunctivita cronica – inflamatie pe termen lung a conjunctivei (mucoasa globului ocular si a pleoapelor)
 • Predispozitii legate de rasa

 

Diagnosticare

Medicul veterinar va examina fizic si oftalmologic cainele dvs., tinand cont de istoricul simptomelor si posibilele incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune. Poate efectua un test Schirmer pentru a pentru masurara productia lacrimala si nivelul de umezeala al ochiului. O valoare scazuta ar indica keratoconjunctivita sicca.

O pata cu fluoresceina, un colorant neinvaziv care prezinta detaliile ochiului sub lumina albastra, poate fi folosita pentru a detecta escoriatii/obiecte straine. Medicul poate lua, de asemenea, o proba de lichid apos pentru cultura, pentru a determina cat de severa este cresterea bacteriana in ochi si daca exista o infectie care sta la baza sindromului de ochi uscat la caini (keratoconjunctivita sicca).

Tratament

Cu exceptia cazului in care exista o boala secundara care necesita spitalizare, cainele dvs. va fi tratat in ambulatoriu.

Medicamentele topice, cum ar fi cele pentru lacrimi artificiale si, eventual, un lubrifiant pot fi prescrise si administrate pentru a compensa lipsa de lacrimi a cainelui dvs. Curatati ochii cainelui inainte de a administra medicamentul. Mentineti ochii curati si fara secretii.

Unii caini cu KCS sunt predispusi la ulceratii severe ale corneei. Sunati imediat medicul veterinar daca durerea se intensifica, astfel incat boala sa poata fi tratata inainte de aparitia unei leziuni grave.

Medicul veterinar poate prescrie un antibiotic topic pentru ochi, fie pentru a trata o infectie bacteriana, fie ca preventiv. Pentru tratamentul inflamatiilor si tumefactiilor poate fi utilizat un corticosteroid local sau ciclosporina (un medicament imunosupresor care reduce activitatea sistemului imunitar). Alte medicamente pot fi prescrise in functie de bolile de baza care au provocat sindromul ochiului uscat la caini (keratoconjunctivita sicca).

O procedura chirurgicala numita transpozitie a ductului parotidian poate fi utilizata pentru a redirectiona ductul parotidian. Aceasta procedura redirectioneaza canalele apoase in asa fel incat saliva sa poata fi utilizata pentru a compensa lipsa lacrimilor, furnizand lichid in sacul conjunctival inferior. Aceasta procedura se efectueaza mult mai rar de cand a fost introdusa ciclosporina. Saliva poate fi iritanta pentru cornee. Iar unii pacienti se simt inconfortabil dupa operatie si necesita terapie medicala permanenta.

Recuperare si stil de viata

Medicul veterinar va monitoriza animalul de companie la intervale regulate, pentru a-i verifica progresul si raspunsul la tratament. Testul Schirmer va fi probabi repetat la 4-6 saptamani si dupa initierea ciclosporinei, pentru a evalua raspunsul. Cainele ar trebui sa primeasca medicamentul in ziua vizitei. Bolile mediate imun (in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi), necesita de obicei un tratament pe tot parcursul vietii. Alte tipuri de boala pot fi tranzitorii si pot necesita tratament numai pana la revenirea productiei de lacrimi.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button