Acvarii

Melcul iepure sau melcul elefant – un plus exotic pentru orice acvariu cu apa dulce

Cautati sa adaugati ceva cu adevarat unic in acvariul dvs.? Acesti melci viu colorati, curiosi si activi, ar fi o alegere perfecta. Melcul iepure sau Melcul elefant (Tylomelania Gemmifera), sau Orange Rabbit Snail, este un plus atragator pentru orice acvariu comunitar pasnic. In comparatie cu alti melci de acvariu de apa dulce, acestia sunt destul de activi, distractiv de urmarit si prezinta culori stralucitoare portocalii si galbene. Daca sunteti interesat de acesti melci, acest articol va raspunde la toate intrebarile legate de ingrijirea corespunzatoare a acestora.

Melcul iepure este un gen de melc de apa dulce cu un aspect exotic. Ei au o cochilie lunga, in forma de con si doua antene lungi care au aspect de „urechi de iepure” si bot care seamana cu cel al unui elefant, de unde si denumirile sale comune (melc iepure sau melc elefant). Majoritatea celor pe care ii vedem in magazinele de animale de companie provin din lacurile din Sulawesi, Indonezia.

Acesti melci au o varietate de culori si dimensiuni diferite. Variatiile pe care le vedem de obicei includ portocaliu, galben, ciocolatiu. Pot trai pana la 3 ani sau mai mult in captivitate, fiind creaturi perfecte pe termen lung pentru acvarii. Cresc pana la 8 cm, melcii mini avand aproximativ 4 cm. Melcul iepure creste pe masura ce imbatraneste, iar dimensiunea mica este un indiciu al unui melc tanar, nu al sanatatii precare.

Ingrijire

Deoarece acesti melci pot creste destul de mari, se recomanda un acvariu de 75l sau mai mult. Daca spatiul este o problema, un melc sau o pereche se poate descurca bine intr-un acvariu de 40l  atata timp cat este intretinut corespunzator.

Cu cat acvariul este mai mic si cu cat pastrati mai multi melci, cu atat va fi necesara mai multa munca de intretinere pentru a va mentine melcii fericiti si sanatosi. Melcilor iepure le place sa exploreze mediul lor. Asa ca acvariile de dimensiuni mai mari s-ar potrivi mai bine spiritelor lor aventuroase

Alegeti un acvariu cu capac etans. Acesti melci au capacitatea de a se tari afara din apa si de a iesi din acvariu, iar natura lor curioasa ii poate face sa exploreze in afara acestuia.

melcul iepure

Acvariu

Daca decideti sa va asociati melcii cu plante vii de acvariu, asigurati-va ca aveti o lumina LED potrivita pentru a-i ajuta sa prospere in acvariu. Se poate spune ca un acvariu cu plante vii este mediul ideal pentru acesti melci. Acordati atentie deosebita nivelurilor de nitrati, nitriti si amoniac. Din fericire, plantele acvatice ofera o solutie naturala si eficienta, actionand ca biofiltre prin absorbtia amoniacului si a nitratilor din apa pentru hranirea lor!

Intretinand regulat acvariul si mentinand parametri optimi ai apei, veti crea un peisaj acvatic frumos in care acesti melci vor prospera.

Ca si in cazul majoritatii acvariilor cu apa dulce, este necesar un filtru pentru a mentine apa curata. Daca aveti suficienta experienta, puteti utiliza plante acvatice ca filtru! Plantele sunt, fara indoiala, cel mai bun tip de filtrare pentru un acvariu, deoarece vor curata apa in mod natural, pe masura ce cresc. Plantele cu crestere rapida precum Ludwigia, Hydrocotyle sau Bacopa sunt perfecte, deoarece absorb rapid excesul de nutrienti.

In functie de zona in care locuiti, poate fi necesar un incalzitor. Acesti melci pot face fata unor temperaturi ale apei cuprinse intre 21-28,8°C. Cu toate acestea, sunt preferate temperaturile mai calde ale apei. Daca temperatura apei scade sub de 21,1 °C in acvariu, luati in considerare adaugarea unui incalzitor.

melcul iepure

Substrat

Necesita substrat de nisip, acvasol sau pietris neted. Este de preferat pietrisul neted deoarece acesti melci vor cauta hrana in substrat cu fata lor alungita, asemanatoare unui bot. Nisipul ar fi probabil cea mai buna optiune pentru acesti melci. Singurul substrat pe care ar trebui sa il evitati este pietrisul ascutit, deoarece melcii s-ar putea rani cu usurinta atunci cand se deplaseaza sau se ingroapa prin el.

Adaugarea de lemn natural si roci/pietre ofera acestor melci multe suprafete de explorat. Algele si biofilmul pot creste pe aceste suprafete, oferind melcilor ceva de mancat. In plus, anumite pietre pot ajuta la ajustarea parametrilor apei. Unele roci contin contin carbonat de calciu, ceea ce inseamna ca pot creste duritatea si pH-ul apei.

Parametrii ideali ai apei

  • Temperatura apei: 21-28,8°C
  • pH acvariu: 7,2-8,5
  • Duritatea apei: 2-15 dKH

Melcii Rabbit snail se inmultesc in conditii de apa mai calda, dura si plina de minerale benefice. Acest lucru ofera mediul perfect pentru cresterea puternica a cochiliei. Calciul va asigura ca aceste mici creaturi raman fericite si sanatoase!

In general sunt rezistenti si se dezvolta intr-o gama larga de conditii ale apei. Si sunt destul de usor de ingrijit. Cu toate acestea, cel mai bine este sa adaugati melcii in acvariu numai dupa ce acesta a fost ciclat corespunzator. Faceti tot posibilul pentru a mentine nivelurile de amoniac si nitriti la 0 ppm si nivelurile de nitrati <20 ppm.

Cu toate acestea, ca si alti melci acvatici, melcii Rabbit snail se vor dezvolta in apa dura alcalina in intervalul 8,2 pana la 8,4. Apa mai dura inseamna ca exista mai multe minerale in ea, in special calciu. Melcii au nevoie de calciu pentru a-si mentine cochiliile sanatoase si puternice. Lipsa de calciu in apa va face cochilia lor moale si usor de spart.

Puteti mentine duritatea si un pH mai ridicat in apa prin adaugarea de pietre din carbonat de calciu. O alta optiune ar fi sa adaugati corali zdrobiti sau coji de stridii zdrobite in filtrul acvariului. De asemenea, va puteti hrani melcii cu suplimente de calciu.

melcul elefant

Hranire

Melcii iepure (Rabbit snail) sunt detritivori, ceea ce inseamna ca dieta lor consta din materiale organice care se descompun, cum ar fi plantele acvatice in descompunere, resturile de pesti si hrana pentru pesti in descompunere. Sunt un plus grozav pentru echipa de curatare a acvariului, deoarece descompun aceste resturi si mai mult, facand mai usor plantelor sa absoarba nutrientii din ele. Melcii iepure sunt mancatori de alge si pot pasuna si pe biofilm, ajutand la mentinerea curata a suprafetelor acvariului sau a peisajului.

Desi pot manca detritus, hrana lor ar trebui sa fie suplimentata cu hrana reala pentru a-i mentine in stare de sanatate maxima. Hrana pentru Melcii iepure (Rabbit snail) poate include pelete, alge, fulgi de peste si chiar legume precum dovleceii, salata verde si spanacul.

Colegi de acvariu

Melcii iepure (Rabbit snail) pot fi tinuti cu majoritatea animalelor acvatice mici, care sunt pasnice si se descurca bine in acvariile comunitare. Acestia pot include pesti Tetra mici, Rasboras sau Pestele de orez japonez (Medaka). Prospera si cu pesti care nasc pui vii, precum Guppy si Platy, deoarece si acestia prefera apa alcalina dura. Pesti care stau pe fundul acvariului, precum Corydoras si  Otocinlus sunt prietenosi si cu acesti melci.

Cu toate acestea, cei mai buni tovarasi de acvariu pentru melcii Rabbit snails ar fi probabil alti melci acvatici (excluzand Assassin Snails) sau crevetii de apa dulce. Cu colegi de acvariu ai docili si mai lenti, Melcul iepure nu va trebui sa concureze pentru hrana.

Pestii/nevertebratele pe care ar trebui sa le evitati sunt Pufferfish, Loaches, Carasi, Crabi si Raci. Toti acestia vor incerca sa va manance melcii.

Reproducere

Melcul iepure (Rabbit snail) nu se reproduce intr-un ritm rapid. Un motiv pentru aceasta este ca nu se poate reproduce asexuat – trebuie sa fie prezenti atat masculi, cat si femele in acvariu pentru a se reproduce.

Melcii de iepure ajung la maturitatea sexuala dupa aproximativ 1 an. Rata lor de reproducere este, de asemenea, destul de lenta in comparatie cu alti melci acvatici, de obicei depunand la fiecare 4-6 saptamani, daca conditiile sunt potrivite. Melcul va elibera un mic sac alb de oua care contine de obicei unul sau doi pui de melci. Odata ce acesti pui ies din sac, sunt gata exploreze mediul in cautarea hranei.

Melcii iepure (Rabbit snail) sunt un plus distractiv si unic in acvariul dvs. Iar in plus ecosistemul acvariului va benefiaia, deoarece acest melc va descompune si mai mult substantele organice prezente in acvariu. Faptul ca isi cauta hrana in substrat, ajuta la agitarea si afanarea acestuia. Spre deosebire de alti melci acvatici, nu trebuie sa va faceti griji ca sunteti invadati de ei, deoarece se reproduc lent.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button