Rase de caini

Rasa Pembroke Welsh Corgi (Corgi Galez Pembroke)

Rasa Pembroke Welsh Corgi (sau Corgi Galez Pembroke) a fost folosita pentru prima data de fermierii din sudul Tarii Galilor, la pastoritul vitelor, oilor si poneilor. Un caine prietenos si frumos, este folosit si astazi ca si caine de pastorit, dar este mai des pastrat ca si animal de casa.

Blana: medie, rosie, galben nisipiu, maro cu pete albe
Talia: mic, 6-11 kg, 25-30 cm
Caracter: independent, de incredere, energic, excelent caine de paza
Durata de viata: 10-14 ani

Ingrijire: usor de ingrijit, necesita periere zilnica in perioada de naparlire

 

Istorie si context

Desi multi cred ca Pembroke Welsh Corgi este o rasa antica, este dificil de identificat originile acestuia. O carte care dateaza din secolul al XI-lea insa, mentioneaza un caine galez utilizat la pastorit.

Pembroke Welsh Corgi  isi impartaseste trecutul cu Cardigan Welsh Corgi, dar acest Corgi a fost crescut separat in Pembrokeshire.

Deoarece era un caine de lucru, Corgi era la ferma atunci cand aveau loc numeroase expozitii canine timpurii. In 1920, multi organizatori de expozitii canine au inceput sa introduca Corgi in aceste competitii, iar in 1926 s-a format Cardigan Club.

Pe masura ce crescatorii au incercat sa imbunatateasca aspectul natural al rasei, Pembroke Welsh Corgi a devenit mai popular. Cu toate acestea, diferentele vizibile dintre Cardigan si Pembroke erau dificil de apreciat. Pembroke si Cardigan Corgi au fost in cele din urma clasificate ca rase separate in 1934.

Desi pot fi vazuti in fermele din intreaga lume, este mai popular ca si caine de casa, in special in Marea Britanie.

Caracteristici fizice

corgi galezCainele din rasa Pembroke Welsh Corgi, un caine agil de pastorit bovine si oi, are un corp lung, cu centrul de greutate jos. Este puternic, cu o constitutie dura. Este activ, dand impresia de multa energie intr-un corp mic. Are o privire blanda, denotand inteligenta. Capul sau este asemanator cu al unei vulpi, cu ochi ovali, asezati oarecum oblic. Pieptul este adanc, lasat in jos intre picioarele din fata. Picioarele din spate sunt mai puternice.

Blana este scurta, densa si rezistenta la intemperii datorita blanii interioare. Poate fi dreapta sau usor ondulata.

Pembroke Welsh Corgi (Corgi Galez Pembroke) difera de varul sau, Cardigan Welsh Corgi, prin faptul ca nu are corpul la fel de lung sau la fel de osos. O alta diferenta este coada scurta, o trasatura naturala, dar poate fi si andocata, pentru un aspect mai placut.

Cardigan Welsh Corgi (stanga) si Pembroke Welsh Corgi (dreapta)

Desi expresia cainelui este interesata, inteligenta, asemanatoare unei vulpi, nu este vicleana.

Personalitate si temperament

Pembroke Welsh Corgi este distractiv, prietenos, devotat si dispus sa faca pe plac. Se comporta bine cu copiii, dar poate ciupi de calcai in timpul jocului.

corgi galez pembrokshire

Multi Pembroke Welsh Corgi sunt timizi in jurul strainilor, iar unii latra neincetat. Acest caine intelept nu numai ca are un corp activ, ci si o minte activa.

Ingrijire

Pembroke Welsh Corgi adora sa pastoreasca turma. Prin urmare, o sesiune de patorit a turmei este o forma ideala de exercitiu.

rasa Pembroke Welsh Corgi

Daca nu poate pastori, atunci scoateti-l la o plimbare in lesa sau la o sesiune de joaca.

Sanatate

Pembroke Welsh Corgi are o durata medie de viata de aproximativ 11-13 ani, fiind predispus la probleme grave de sanatate, cum ar fi boala discului intervertebral, displazia de sold canin (CHD), precum si probleme precum epilepsia si mielopatia degenerativa.

Displazia retinei, boala von Willebrand, atrofia retiniana progresiva (PRA) si pietrele la rinichi sunt, de asemenea, observate la rasa ocazional. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate recomanda cainelui examene periodice de sold, ochi si ADN.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button