Reptile

Despre brumare, sau perioada de hibernare la reptile

Vom vedea in acest articol ce este brumarea, ce reptile trec prin acest proces si prin ce difera de hibernare. De ce intra reptilele in aceasta stare si daca ar trebui sau nu sa lasati reptilele din terariul dvs. sa intre in brumare.

Ce este brumarea?

Brumarea este perioada de repaus al reptilelor. Ca si in cazul hibernarii la mamifere, corpurile lor intra intr-o stare de latenta si economisesc energia pentru anul urmator. In timpul perioadei de brumare, o reptila poate sa nu manance, sa nu bea apa sau sa nu se miste timp de cateva saptamani. Reptila se poate ingropa complet sub pamant sau poate sta in partea cea mai intunecata si mai rece a incintei sale. Te poate speria atunci cand animalul tau de companie nu raspunde la stimuli normali, precum impingerea sau inteparea usoara.

Atat masculii, cat si femelele pot intra in acest tip de hibernare, masculii iesind de obicei din somnul profund inaintea femelelor. De asemenea, pot bruma in orice moment al anului, asa ca acesta nu este un comportament sezonier.

In timpul brumarii, reptilele si amfibienii se vor hrani, vor bea si vor defeca mai rar. Pot fi active cateva zile, apoi sa se intoarca la starea de latenta si inactivitate.

Ce reptile intra in perioada de brumare?

Dragonii cu barba sunt cea mai comuna rasa de reptile – animale de companie care brumeaza. Dragonii cu barba sunt foarte imprevizibili si pot intra in brumare in fiecare an, niciodata deloc, pentru perioade lungi de timp, sau intermitent, in timpul sau in afara unui sezon.

Alte reptile comune care brumeaza sunt unele tipuri de broaste testoase si serpii. Unii amfibieni, precum broastele, intra si ele in brumare.

Hibernare vs. Brumare

Mamiferele hiberneaza, iar reptilele brumeaza. Insa exista unele diferente comportamentale.

In timpul hibernarii, un mamifer doarme si nu trebuie sa manance sau sa bea. Brumarea nu este u n somn adevarat, iar reptila poate simti nevoia sa bea apa. O reptila in brumare poate avea zile in care se va trezi, va avea putina activitate, va bea apa si apoi se va intoarce la starea de repaus. Mamiferele care hiberneaza, pe de alta parte, sunt intr-un somn profund, neavand evoie sa manance sau sa bea.

De ce intra reptilele in brumare?

Reptilele de companie nu au niciun motiv pentru a intra in brumare. Insa este un comportament innascut, prin urmare, corpul lor le cere acest lucru. Brumarea este un lucru natural complet sigur pentru o reptila sanatoasa.

In salbaticie, unele reptile, precum dragonii cu barba, pot bruma pentru a evita temperaturile reci si lipsa hranei sau a apei. In captivitate, chiar daca ciclurile lor de lumina si hrana pot ramane constante zi de zi, ceasurile lor biologice ar putea sa preia controlul si sa le spuna corpului sa intre in repaus pentru o perioada.

Pregatirea unei reptile pentru brumare

Asigurati-va ca reptila dvs. este sanatoasa, fara paraziti (atat interni, cat si externi) si incurajati-o sa isi faca nevoile fiziologice (incercati sa inmuiati animalul de companie in apa si sa-i masati abdomenul daca este posibil).

De asemenea, asigurati-va ca umiditatea si temperatura din incinta sa sunt corecte. Un control anual la veterinar este o idee buna. In salbaticie, o reptila poate avea o boala atunci cand intra in brumare in timpul iernii si, ca urmare, este posibil sa nu se mai trezeasca din nou primavara.

Din fericire, reptilele tinute in captivitate sunt de obicei mult mai sanatoase decat omologii lor salbatici. Veti reduce riscurile pentru sanatate care vin odata cu brumarea daca animalul dvs. de companie va avea parte de ingrijiri veterinare regulate.

Iesirea reptilei din perioada de brumare

Despre iesirea din perioada de brumare am scris pe larg in alt articol. Ce trebuie retinut, pe scurt, este faptul ca animalul va reveni treptat la starea normala. Va trebui sa cresteti usor temperatura din incinta acesteia, si sa utilizati o iluminare treptata. De asemenea, pofta de a se hrani a reptilei va veni treptat.

Evitarea perioadei de brumare

Pentru a evita cu totul brumarea, asigurati-va ca temperatura, hrana si conditiile iluminat sunt consecvente. Ar trebui sa puteti intrerupe perioada de brumare a reptilei prin manipularea animalului de companie, prin oferirea de hrana si apa. In rest, brumarea este un proces natural, desi nelipsit de unele riscuri. Daca animalul dvs. de companie intra in brumare ajutati-l sa se rehidrateze. Altfel, va puteti lasa reptila in pace.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button