Rase de caini

Rasa Cavalier King Charles Spaniel

Cainii din rasa Cavalier King Charles Spaniel sunt fericiti atat la oras cat si la tara. Natura lor blanda ii face caini de terapie excelenti. Se deosebesc de rasa Rasa King Charles Spaniel  prin expresia lor: gura cainilor din rasa King Charles Spaniel (Toy Spaniel Englez) este orientata in jos in timp ce a rasei Cavalier King Charles Spaniel este orientata in sus, intr-un zambet.

Blana: moderat lunga, matasoasa, ondulata (alba cu pete maro, negru, roscat, negru cu maro, tricolora-negru cu alb si maro)
Talia: mic, 6-8 kg, 30-33 cm
Caracter: jucaus, afectuos, sociabil, neinfricat, rabdator, adaptabil, loial, sensibil
Durata de viata: 9-14 ani

Ingrijire: necesita ingrijire temeinica a blanii

 

Istorie si context

Rasa Cavalier King Charles Spaniel descinde din Spaniel, asa cum sugereaza si numele sau. Cainii de tip „toy” din Europa au fost rezultatul incrucisarii cainilor Spaniel mici si a raselor orientale de tip „toy” (Tibetan Spaniel, Japanese Chin).

caine Ann BoleynNumiti si „comforter spaniels”, acesti caini erau utilizati inca de pe vremea dinastiei Tudorilor pentru incalzirea picioarelor, sau sa alunge puricii de pe corpurile proprietarilor lor. Deoarece tuturor le placeau acesti spanieli de tip „toy”, au devenit extrem de populari. Chiar si Anne Boleyn, cea de-a doua sotie a regelui Henry al VIII-lea avea un Cavalier King Charles Spaniel, pe nume „Pourquoi”.

In secolul al XVIII-lea, regele Charles al II-lea era atat de captivat de spanielii sai, incat a fost acuzat ca neglijeaza problemele statului. Cainii au ajuns sa fie numiti King Charles Spaniels din cauza asocierii stranse cu regele.

Dupa ce regele a murit, ducele de Marlborough a devenit promotorul rasei. Varietatea produsa de acesta – Blenheim – sau rasa alb-rosu si-a primit numele dupa mosia sa. Timp de generatii, casele instarite aveau un King Charles Spaniel, dar treptat cainele cu nasul mai scurt a devenit o alegere mai populara.

La inceputul secolului al XX-lea, unii caini care aveau aspectul exemplarelor timpurii ale rasei erau considerati inferiori. Cu toate acestea, Roswell Eldridge, un american bogat, a vizitat Anglia si a oferit un premiu urias pentru spanielii de tip vechi cu cele mai ascutite nasuri. Astfel, crescatorii s-au intors la vechii lor caini si au inceput sa-i dezvolte pentru a castiga banii.Rasa Cavalier King Charles Spaniel

Varietatea cu nas scurt a Cavalier King Charles Spaniels a devenit mai populara, dar nu au fost acceptata instant in Statele Unite.

Rasa Cavalier King Charles Spaniel a fost recunoscuta de American Kennel Club in 1996 si este astazi apreciata pentru atitudinea sa prietenoasa.

Rasa a devenit o vedeta TV atunci cand a fost prezentata in serialul „Sex and the City” ca si caine al personajului Charlotte York.

Caracteristici fizice

Blana matasoasa si moderat de lunga a cainelui din rasa Cavalier King Charles Spaniel are de obicei culoarea rubinie solida, neagra sau cafenie, alb si rubiniu sau tricolora (negru, cafeniu si alb), fiind usor ondulata. O caracteristica a acestei rase este ca prezinta smocuri de par pe picioare. O expresie dulce si blanda este, de asemenea, tipica rasei. Are botul turtit, iar urechile lungi atarna, fiind acoperite cu par ondulat.

Corpul sau moderat osos si usor lung il fac un caine Spaniel de tip „toy”, cu un aer regal si elegant. Are conformatia unui Spaniel de lucru, dar este putin mai mic. Mersul cainelui este liber si elegant.

Personalitate si temperament

Este foarte prietenos cu alte animale de companie, caini si persoane necunoscute.

Cand este in aer liber, adevarata sa natura de Spaniel preia controlul si ii place sa exploreze, sa alerge si sa adulmece. Acest caine jucaus, dulce, bland, linistit si afectuos este intotdeauna dispus sa faca pe plac. In multe privinte, cainele din rasa Cavalier King Charles Spaniel este un animal de companie perfect.

Rasa Cavalier King Charles Spaniel

Nu poate trai in aer liber. Cainele necesita exercitii fizice in mod regulat, intr-o zona sigura, sau sub forma de plimbari in lesa.

Ingrijire

Blana sa lunga, moale si rondulata necesita periere constanta, pentru a nu se incalci. Nu este un caine care sa necesite activitate intensa, putand creste foarte bine si in apartament. In plus, acst caine vine cu un alt avantaj daca luati in calcul viata la bloc: nu latra.

Sanatate

Cainii din rasa Cavalier King Charles Spaniel au o durata medie de viata de 9-14 ani. Pot suferi de probleme minore de sanatate, cum ar fi luxatia de rotula, entropion. Problemele majore includ siringomelia (afectiune a maduvei spinarii), boala valvei mitrale (MVD) si displazia canina de sold (CHD).

Uneori, la aceata rasa poate fi intalnita si displazia retiniana (de obicei mostenita genetic). Muti caini din aceasta rasa au un numar redus de trombocite, dar acest lucru nu pare sa provoace probleme. Sunt indicate testele cardiace, oculare, de sold si genunchi pentru aceasta rasa de caini.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button