Rase de caini

Rasa Springer Spaniel Englez

Rasa Springer Spaniel Englez sunt caini entuziasti, intotdeauna dornici sa va faca pe plac. Numit initial Norfolk Spaniel, cainele din rasa Springer Spaniel Englez este recunoscut pentru rezistenta sa in conditii dificile de vanatoare si pentru urechile sale mari, care atarna.

Blana: medie, deasa, moale, dreapta sau ondulata (roscat, rosu inchis cu alb, negru cu alb, albastru sau rosu inchis sau tricolor – negru cu alb sau rosu cu alb si pete cafenii)
Talia: medie, 18-25 kg
Caracter: vesel, energic, exuberant, afecuos, devotat, prietenos
Durata de viata: 12-14 ani

Ingrijire: necesita pieptanat si periere regulata a blanii, tundere de 2-3 ori/an

 

Istorie si context

Conform inregistrarilor istorice, primii caini Springer Spaniel au fost Spaniel terestri, caini extrem de competenti la vanatoare, care au evoluat in ultima parte a secolului al XIV-lea.springer spaniel englez

Cu toate acestea, exemplarele crescute corespunzator au inceput sa se dezvolte in secolul al XVII-lea, cand ducele de Norfolk a inceput sa le reproduca, numindu-le „Norfolk Spaniels”. Numele sau a fost apoi schimbat in „Springer Spaniel” in secolul al XVIII-lea, iar in 1902 a fost recunoscuta ca o rasa distincta de catre English Kennel Club.

Springer-ul de dimensiuni mari si Cocker Spaniel de dimensiuni mici apartineau aceleiasi rase de caini. Dupa ce Springer a fost recunoscut ca o rasa separata, a castigat o popularitate imensa. Pe langa faptul ca este un favorit printre vanatori, Springer Spaniel Englez este apreciat pentru abilitatea sa de caine de spectacol canin, precum si pentru potentialul sau ca animal de companie de familie.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Springer Spaniel Englez are o forma compacta a corpului, fiind mai mult lung decat inalt. Puterea si agilitatea sa ii permit cainelui sa vaneze inepuizabil, in conditii dure. Picioarele sunt lungi.

Exemplarele crescute pentru concursuri au oase mai grele decat cei crescuti pe camp. Stratul exterior al blanii este plat sau ondulat, de lungime medie si rezistent la intemperii. Substratul este dens si scurt.

springer spaniel englez

Sunt caini intotdeauna atenti, avand o expresie amabila care inspira incredere. Au ochi ovali, distantati, de culoare caprui inchis. Prezinta pistrui pe bot si pe picioare.

Personalitate si temperament

Are o natura jucausa si vesela. Este sociabil, iubeste sa petreaca timp cu familia si este intotdeauna activ si entuziast. Pentru a mentine cainii din aceasta rasa blanzi si ascultatori trebuie sa le asigurati o multime de exercitii.

In general, este un caine energic si activ, vesel, devotat, se intelege bine atat cu copiii cat si cu animale de companie.

Ingrijire

Are nevoie de pieptanat si periere cel putin o data sau de 2 ori pe saptamana. In afara de aceasta, tunderea la fiecare 2-3 luni este o modalitate buna de a mentine o blana stralucitoare.

Aceasta rasa de caini o va duce cel mai bine atunci cand sunt tinuti in casa, cu acces la un camp deoarece este o rasa careia ii place sa vaneze. Are nevoie de ore lungi de mers, exercitiile constante fiind foarte importante pentru acesti caini. Necesita dresaj de obedienta.

Sanatate

Cainele din rasa Springer Spaniel Englez are o durata medie de viata de 10 – 14 ani. Este predispus la probleme majore de sanatate, cum ar fi displazia cotului, otita externa si displazia canina de sold (CHD), precum si problemele minore, cum ar fi atrofia retiniana progresiva (PRA), deficitul de fosfofructokinaza si displazie retiniana.

Pot fi efectuate teste ADN pentru diagnosticarea deficitului de fosfofructokinaza, care poate provoca anemie la caine, sau controale periodice la genunchi, sold sau ochi. Ocazional se pot observa torsiune gastrica, entropia, luxatia de rotula, convulsiile si sindromul furiei.

Cititi si despre:

 

Surse imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button