Sanatate canina

Febra Q (sau boala Derrick-Burnet) la caini

Febra Q este cauzata de Coxiella burnetii, o bacterie patogena care este similara structural cu bacteriile Rickettsia, dar diferita genetic. Un caine se va infecta cel mai frecvent cu organismul daca ingereaza fluide corporale infectate (adica, urina, fecale, lapte, secretii), tesuturi sau animale moarte (de la bovine, oi, sau capre). Bacteriile se pot transmite si prin aer si sunt transmisibile prin purici sau paduchi, care poarta C. burnetii in forma sa parazita.

Febra Q la caini este endemica la nivel mondial, afectand pisicile si cainii de orice varsta, sex sau rasa si, ca boala zoonotica, este transmisibila la om. Trebuie avut grija atunci cand aveti de-a face cu fluidele corporale, organele si/sau materialul de tesut al oricarui animal, in special al animalelor de ferma. Aruncati in mod corespunzator toate resturile de la nasteri si hraniti cainele dvs. numai cu produse pasteurizate.

Simptome si tipuri

Se crede ca plamanii sunt principalul portal de intrare in circulatia sistemica. C. burnetii se va replica apoi in mucoasa organului, provocand vasculita pe scara larga. Inflamatia vaselor de sange ale cainelui va duce la moartea celulelor sanguine ale acestuia. Va duce la hemoragia plamanilor, ficatului si sistemului nervos central.

Odata ce cainele a contractat boala, poate prezenta unele dintre urmatoarele simptome:

  • Febra
  • Letargie
  • Anorexie
  • Depresie
  • Lipsa coordonarii
  • Convulsii
  • Avort spontan (nu este frecvent la caini)

Tipurile de simptome pe care le afiseaza cainele dvs. si severitatea febrei Q vor depinde in cele din urma de tulpina particulara a organismului cu care este infectat cainele dvs. Adesea, animalele cu C. burnetii vor trece printr-o perioada de latenta (inactivitate). Cu toate acestea, in timpul procesului de nastere, bacteria se poate reactiva. Poate duce la patrunderea unui numar mare de bacterii in placenta si in fluidele corporale ale gazdei, urina, fecale si lapte.

Cauze

Expunerea la animale infectate cu C. burnetii (in special cele care tocmai au nascut), capuse, purici si paduchi.

Diagnosticare

Oferirea unui istoric detaliat al sanatatii cainelui si al stilului sau de viata care a dus la aparitia simptomelor va ajuta medicul veterinar la diagnosticare.

Medicul veterinar va efectua un profil complet al sangelui, inclusiv un profil de sange chimic, o hemoleucograma completa si o analiza de urina. Odata colectat, serul de sange al cainelui va fi refrigerat pentru a ajuta la identificarea tipului de organism. Medicul veterinar va colecta, de asemenea, o proba de tesut (de exemplu, din placenta) si o va refrigera pentru a fi utilizata ulterior ca inoculator.

Tratament

Exista medicamente care sunt eficiente in eliminarea infectiei bacteriene. Iar medicul veterinar va va ghida in crearea unui plan de tratament eficient pentru caine. Cu toate acestea, retineti ca C. burnetii este mai rezistent la eradicare decat alte tipuri de Rickettsiae, un tip similar de bacterii.

Din cauza zoonozei febrei Q, aveti grija extrema cand manipulati animalele infectate. Pentru a reduce riscul de transmitere a bolii, cainele dvs. ar trebui internat imediat in spital dupa ce se constata ca are febra Q.

Recuperare si stil de viata

Poate fi dificil de determinat succesul terapiei, deoarece multe animale se vor insanatosi spontan. Cu toate acestea, chiar si cazurile asimptomatice ar trebui tratate agresiv din cauza potentialului de infectare a oamenilor.

Pana la momentul in care se pune un diagnostic la un caine, expunerea umana si infectia au avut loc mai mult decat probabil. Prin urmare, oricine a fost in contact cu cainele ar trebui, de asemenea, sa solicite imediat asistenta medicala. Perioada de incubatie de la momentul contactului pana la primele semne de boala este de 5 – 32 de zile.

Oamenii contracteaza in mod obisnuit boala prin inhalarea de aerosoli infectati (adica, material aeropurtat), in special dupa ce un animal a nascut. Copiii sunt de obicei infectati de la ingerarea laptelui crud, dar sunt de obicei asimptomatici. Transmiterea de la persoana la persoana este posibila, dar rara.

 

Cititi si: Tularemia la caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button