CainiSanatate canina

Anomalia de ochi Collie la caini

Anomalia de ochi Collie (sau Anomalia ochiului Collie  sau Anomalia Collie Eye) este o afectiune congenitala mostenita. Apare de obicei in jurul varstei de 2 ani la caini.

Cromozomii care determina dezvoltarea ochilor sufera anumite mutatii  astfel incat coroida (vasele de sange care absorb lumina imprastiata si hranesc retina) este subdezvoltata. Mutatia poate duce si la alte anomalii ale ochiului cu consecinte mai grave, cum ar fi dezlipirea de retina. Cand apare aceasta mutatie, are loc intotdeauna la ambii ochi  desi poate fi mai grava la un ochi decat la celalalt.

Aproximativ 70-97% dintre Collie cu blana neteda sau aspra din SUA si Marea Britanie sunt afectati. Border Collie este de asemenea afectat  dar intr-un procent mai mic (2-3%). Anomalia de ochi Collie mai poate fi intalnita la rasa Ciobanesc Australian, Ciobanesc de Shetland, Lancashire Heeler, si alti caini ciobanesti.

Simptome si tipuri

Medicul veterinar poate determina prin analiza genetica daca cainele dvs. are acest defect insa este posibil sa nu existe simptome, pana cand aparitia orbirii va semnaleaza problema. Exista cateva etape ale acestei boli, unele mai evidente decat altele, care duc la rezultatul final.

Unele afectiuni asociate care pot aparea odata cu anomalia de ochi Collie sunt:

  • microftalmia – cand globii oculari sunt vizibil mai mici decat in mod normal
  • enoftalmia – in care globii oculari sunt infundati anormal in orbitele lor
  • mineralizarea stromala a corneei anterioare – adica tesutul conjunctiv al corneei (invelisul transparent din partea din fata a ochiului) a devenit mineralizat si are aspectul unui nor peste ochi
  • prezenta pliurilor retiniene – cand 2 straturi ale retinei nu se formeaza impreuna in mod corespunzator, efect mai putin evident la examinare

Cauze

Anomalia de ochi Collie are drept cauza un defect al cromozomului 37. Apare doar la animalele care au un parinte  sau parinti  care poarta mutatia genetica. Parintii pot sa nu fie afectati de mutatie si  prin urmare  este posibil sa nu fi fost diagnosticati cu anomalie. Insa descendentii pot fi afectati, mai ales atunci cand ambii parinti poarta mutatia.

Se crede ca pot fi implicate si alte gene, ceea ce ar explica de ce tulburarea este severa la unii Collie  si atat de usoara incat nu provoaca simptome la altii.

Diagnosticare

Medicul veterinar va efectua o examinare amanuntita a ochilor pentru a determina amploarea anomaliei. Aceasta investigatiese poate face atunci cand cainele dvs. este inca un catel.

Dezlipirea de retina este foarte frecventa in primul an si poate fi prevenita sau minimizata daca este depistata din timp.

Odata boala este diagnosticata nu se va agrava decat daca exista un colobom – o gaura in cristalin, coroida, retina, iris sau disc optic. Un colobom poate fi mic, cu un efect foarte mic asupra vederii sau poate fi o gaura mai mare, care ia prea mult din structura ochiului si poate duce la orbire partiala sau totala  sau la detasarea retinei. Un colobom, daca este observat, va trebui monitorizat cu atentie de medicul veterinar.

Unii caini cu o anomalie minora pot dezvolta pigment in zona afectata  dar se vor comporta normal. Din acest motiv, este   recomandata examinarea precoce a cainelui din rasa Collie (sau a cainelui ciobanesc) in primele 6-8 saptamani de viata.

Tratament

Aceasta afectiune nu poate fi inversata. Cu toate acestea, pentru anumite defecte  cum ar fi un colobom  poate fi folosita interventia chirurgicala in anumite situatii pentru a minimiza efectele tulburarii.

Chirurgia cu laser este o metoda pe care medicul veterinar v-o poate recomanda. Criochirurgia, care foloseste frigul extrem pentru a distruge celulele sau tesuturile nedorite, este o alta optiune pentru a preveni dezlipirea retinei sau deteriorarea ulterioara. In unele cazuri, interventia chirurgicala poate fi folosita chiar pentru a ajuta la reatasarea retinei.

Recuperare si stil de viata

Daca exista un colobom, cainele dvs. trebuie monitorizat cu atentie in primul an de viata pentru semne de dezlipire de retina. Dupa varsta de un an apar rar dezlipiri de retina.

Prevenire

Nu exista nicio modalitate de a preveni Anomalia de ochi Collie. Singura modalitate de a elimina trasatura este sa nu cresteti caini care au acest defect cromozomial.

In acelasi timp, imperecherea cainilor putin afectati cu alti caini putin afectati sau purtatori, poate avea ca rezultat descendenti putin afectati. Imperecherea cainilor mai grav afectati este foarte probabil sa produca descendenti grav afectati. Un alt efect secundar este ca numarul puilor scade semnificativ atunci cand cel putin unul dintre parinti a fost afectat de un colobom.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button