CainiSanatate canina

Sindromul Horner la caini (Droopy Eye)

Sindromul Horner la caini este o tulburare nervoasa care se caracterizeaza printr-un ochi cazut (caderea pleoapei superioare), o pleoapa care iese din ochi (protruzia pleoapei a treia) sau o pupila oculara sever micsorata.

Orice leziune a creierului sau a coloanei vertebrale poate provoca acest sindrom. Sindromul a fost, de asemenea, legat de alte afectiuni ale urechii medii, dar in multe cazuri originea ramane necunoscuta.

Cauza Sindromului Horner ramane evaziva in majoritatea cazurilor si poate afecta orice rasa de caine, desi este mai frecventa la masculii Golden Retriever.

Simptome si tipuri

  • Pupila oculara de dimensiuni mici (mioza)
  • Ridicarea anormala (protruzia) a pleoapei interioare – situata intre cornee si coltul interior al pleoapelor (a treia pleoapa)
  • Caderea (ptoza) pleoapei superioare
  • Ochii par infundati in orbita (enoftalmie)
  • Inflamatia urechii

Cauze

  • Necunoscuta (idiopatica) in majoritatea cazurilor
  • Leziuni cerebrale, leziuni ale trunchiului cerebral
  • Tumoare pe creier
  • Leziuni ale maduvei spinarii
  • Infectii

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti medicului un istoric detaliat al starii de sanatate a cainelui dvs., debutul, natura simptomelor si posibilele incidente care ar fi putut provoca aceasta afectiune (traumatisme cerebrale, leziuni ale capului sau spatelui, infectii ale urechii, etc.).

Medicul veterinar va efectua un examen fizic amanuntit al cainelui. Va cere o hemoleucograma standard, un profil de sange si o analiza de urina. Testele de laborator de rutina nu sunt necesare pentru diagnosticarea acestui sindrom, dar pot fi utile pentru determinarea altor boli sau infectii care pot fi prezente.

Radiografia ramane tehnica importanta pentru evaluarea leziunilor creierului si maduvei spinarii, iar radiografia craniana este utila pentru evaluarea problemelor urechii.

Tehnici mai avansate, cum ar fi tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si ultrasonografia sunt, de asemenea, frecvent utilizate pentru a diagnostica acest sindrom. In unele cazuri, se preleveaza o proba de lichid cefalorahidian pentru a analiza bolile creierului si maduvei spinarii.

Tratament

Sindromul Horner la caini nu necesita in sine niciun tratament specific. Totusi, cainele dvs. va trebui tratat pentru cauzele care stau la baza acestuia si care duc la simptomele sindromului Horner.

Protocolul de medicatie si tratament va depinde de cauza de baza. Daca este prezenta o muscatura sau o infectie a urechii, este necesar un tratament pentru recuperarea completa. Medicul poate prescrie unele medicamente pentru ochi, pentru ameliorarea simptomelor clinice.

 

Cititi si: Anomalia ochiului Collie la caini

 

Sursa imgine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button