Rase de caini

Rasa Bedlington Terrier – „lupul in haine de oaie”

Cainele din rasa Bedlington Terrier este gratios si subtire. Este alert, plin de energie si curajos. Alearga cu mare viteza si se remarca prin rezistenta. Este un adevarat „lup in haine de oaie”.

Blana: deasa, lanoasa, carliontata, pufoasa (alb, albastru, nisipiu, bicolor si combinatiile acestor culori)
Talia: medie, 38-43 cm, 8-11 kg
Caracter: activ, afectuos, energic, curajos
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita ingrijirea blanii de catre profesionisti

 

Istorie si context

Bedlington Terrier, o varietate extraordinara a grupului terrier, este o rasa engleza, originara din Hanny Hills, Northumberland.

Chiar daca originea exacta nu este cunoscuta, se speculeaza ca la sfarsitul secolului al XVIII-lea a inceput dezvoltarea unei varietati de terrieri numiti Terrieri Rothbury.

Joseph Ainsley din Bedlington Town a incrucisat doi Terrieri Rothbury in 1825, acestia fiind descendentii Bedlington Terrier.

Au existat ocazional incrucisari cu alte linii, inclusiv cu Whippet (pentru viteza) si cu Dandie Dinmont Terrier (pentru o blana imbunatatita), dar aceste incrucisari nu au fost documentate. Unii crescatori sunt de parere ca aceste incrucisari nici nu au vut loc vreodata. Cu toate acestea, rezultatul incrucisarilor a avut ca rezultat un terrier indraznet, care putea urmari vidre, bursuci, vulpi, iepuri si sobolani.

Cainele din rasa Bedlington Terrier a castigat popularitate ca si caine de spectacol la sfarsitul secolului al XIX-lea. Desi crescatorii de caini au apreciat in primul rand aspectul de miel al cainelui, dificultatile de tundere a blanii au diminuat rapid cererea rasei. Odata cu disponibilitatea unor instrumente de ingrijire mai bune, rasa si-a recapatat aprecierea anterioara.

Caracteristici fizice

Desi acest terrier seamana cu un miel, are calitatile unui lup si poate lupta si urmari adversarii duri. Acest Terrier bland si gratios are un contur al corpului bine marcat si robust, musculos. Spatele lung si arcuit ii ofera agilitate, viteza si un mers elastic si usor.

Rasa Bedlington Terrier

Blana sa poate fi albastra, nisipie, vinetie, cafenie, fiind o combinatie de par moale si aspru, nefiind lipita de corp. La nastere, blana cainelui este inchisa la culoare, aceasta scimbandu-si in timp culoarea inspre alb.

Capul este alungit, ochii mici, urechile lungi si lasate sa atarne, prevazute cu un ciucure de blana in varf. Au coada subtire si ascutita.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Bedlington Terrier s-a dovedit a fi loial si un bun tovaras. Este unul dintre terrierii mai blanzi in privinta temperamentului, simtului si aspectului.

Este in general un caine de casa calm. Nu va incepe o lupta dar nu este unul care sa se sperie de alti caini si poate deveni un luptator agresiv atunci cand este fortat.

In plus, Bedlington Terrier poate urmari animale mici in aer liber dar va trai in armonie cu alte animale de companie.

Rasa Bedlington Terrier

Este mereu in alerta, fiind un caine excelent de familie, iubitor, care adora sa se joace cu copii. Cu toate acestea, copiii nu ar trebui sa il agite prea tare, pentru ca s-ar putea sa il enerveze.

Vor latra destul de mult, indiferent ca e vorba de o persoana cunoscuta sau straina, aceasta fiind o caracteristica a terrierilor.   Prin socializare si dresaj timpuriu puteti rezolva multe din aceste probleme.

Ingrijire

Nu au nevoie de foarte mult exercitiu, modelandu-se dupa activitatile stapanilor. O plimbare zilnica in parc este suficienta. Daca sunteti o persoana activa care iubeste sa alerge acest caine va fi capabil sa tina pasul cu dvs. Iata de ce, intr-un apartament acest caine o va duce foarte bine, cu conditia sa ii fie indeplinita necesitatea plimbarii zilnice.

Blana trebuie pieptanata saptamanal si tunsa o data pe luna pentru a-i pastra forma. In mod normal, parul care cade se prinde in blana, in loc sa cada. Nu este o rasa potrivita pentru viata in aer liber.

Sanatate

Cainele din rasa Bedlington Terrier are o speranta de viata de 12-14 ani. Este predispus la afectiuni majore de sanatate, cum ar fi toxicoza prin cupru si minore, cum ar fi hipoplazia corticala renala, displazia retiniana si distichiaza. Uneori, poate suferi de luxatie de rotula.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button