Rase de caini

Rasa Yorkshire Terrier (sau Yorkie)

Cainele din rasa Yorkshire Terrier este una dintre rasele miniaturale de caini dezvoltate in Anglia la mijlocul secolului al XIX-lea. Desi mic ca si statura, marea personalitate a lui Yorkie aduce cu sine dragoste pentru aventura, activitate si afectiune fiecarei familii umane care este norocoasa sa aiba acest caine in viata lor.

Blana: fina, matasoasa, lunga, lucioasa si dreapta (albastru-bronz, negru si auriu, albastru metalic si auriu, negru cu pete rosiatice)
Talia: mic, 18-20 cm, maxim 3,2 kg
Caracter: inteligent, independent, curios, incapatanat, indraznet, curajos
Speranta de viata: 13-16 ani

Ingrijire: necesita periere/pieptanare la 2 zile, pentru a evita formarea caltilor si incalcirea

 

Istorie si context

Originar din zona Yorkshire a Angliei, Yorkshire Terrier nu seamana cu un caine soricar sau cu un caine de lucru, dar este o combinatie a ambelor.

Se crede ca Yorkie nu a fost produs accidental, ci este rezultatul incrucisarii intentionate a unui anumit numar  de terrieri, inclusiv Clydesdale Waterside, Paisley, Skye, Dandie Dinmont, Black and Tan English Terrier.

Rasa Yorkshire Terrier

Printre cei mai importanti progenitori ai sai, se numara Waterside Terrier, un caine mic albastru-gri, cu parul lung, cantarind intre 2,7 si 9 kg (cel mai frecvent aproximativ 4,5 kg). A fost adus in Yorkshire de tesatori care au migrat din Scotia in Anglia la mijlocul secolului al XIX-lea.

Initial, crescatorii de caini bogati dispretuiau Yorkshire Terrier din cauza radacinilor sale umile. Cu toate acestea, nu a trecut mult timp pana cand Yorkie a castigat scena expozitiilor canine. A devenit cainele preferat pentru elita britanica, mai ales datorita frumusetii, elegantei si marimii sale.

Rasa Yorkshire Terrier

Rasa Yorkie a fost introdusa in Statele Unite in 1872, dar la inceput a existat confuzie cu privire la dimensiunea standard a cainelui. Greutatea primilor Yorkie a crescut pana la 5,4 sau 6,3 kg. Pana in 1900, crescatorii Yorkie din Anglia si America au stabilit o dimensiune standard preferabila – o medie de 1,3 – 3,1 kg in greutate. Aceasta combinatie a dimensiunii si trasaturilor sale de terrier fac din acest frumos caine de companie un plus minunat pentru orice familie.

Caracteristici fizice

Yorkshire Terrier are o postura increzatoare, un corp compact, precum si o expresie agera si inteligenta. Caracteristica distinctiva a cainelui Yorkie este culoarea blanei sale: o nuanta clara de cafeniu cu albastru metalic.

Yorkshire Terrier

Blana, care este fina, matasoasa, lunga, lucioasa si dreapta, poate fi taiata in diferite stiluri. In general este taiata pana la podea in cazul cainilor participanti la competitii, oferindu-i un aspect mai elegant si usurand miscarea acestuia.

Personalitate si temperament

Desi cainele din rasa Yorkshire Terrier este mic, este indraznet, curios, si intotdeauna pregatit pentru o aventura. Sunt cunoscuti ca fiind incapatanati si pot fi asertivi cu animalele mici sau cu cainii necunoscuti, o caracteristica a mostenirii sale de terrier.

Desi are tendinta de a latra excesiv, ceea ce il face un caine de paza excelent, poate fi dresat sa ramana si linistit.

Ingrijire

Cainelui din rasa Yorkshire Terrier ii place sa faca multa miscare, si se joaca adesea in interiorul casei, fara a avea nevoie de prea multa incurajare. Cu toate acestea, ar trebui sa fie scos afara zilnic pentru plimbari scurte, in lesa.

terrier

Blana lunga a cainelui necesita periere sau pieptanare la fiecare 2 zile, pentru a evita formarea caltilor si incalcirea.  Yorkshire Terrier este in primul rand un caine de interior. Nu este o rasa careia ar trebui sa i se permita sa traiasca in aer liber.tunsoare yorkshire terrier

Sanatate

Cainele din rasa Yorkshire Terrier are o durata medie de viata de 14-16 ani. Este predispus la probleme minore de sanatate, cum ar fi luxatia de rotula. Ocazional, la aceasta rasa se observa colaps traheal, sunt portacaval, atrofie retiniana progresiva (PRA), boala Legg-Perthes.

 

Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button