Rase de caini

Rasa Collie cu parul lung

Atunci cand auzim de rasa de caini Collie multi dintre noi ne gandim la popularul serial de televiziune cu acel catel Collie cu parul lung, pe nume „Lassie”. Cu toate acestea, exista o varietate de rase care pot fi considerate drept Collie.

Originar din Scotia din anii 1800, Collie era initial un caine utilizat pentru pastorit. Inteligent si bland, este un caine de familie excelent.

Blana: medie-lunga
Talia: medie spre mare, 23-34 kg
Caracter: inteligent, bland, prietenos, protectiv, activ
Durata de viata:  14-16 ani

Ingrijire: necesita periaj saptamanal al parului

Istorie si context

Originea rasei Collie cu parul lung este destul de neclara. Ceea ce se stie este ca initial au fost utilizati in fermele celtilor, primii colonisti de pe Insulele Britaniei. Nu era folosit pentru paza animalelor, ci pentru directionarea acestora.

rasa caini Collie

Amatorii de caini au inceput sa se intereseze de aceasta rasa la inceputul secolului al XIX-lea. Pe masura ce programele de reproducere au progresat, Collie nu numai ca a crescut ca statura, dar a devenit mai rafinat.

Regina Victoria a remarcat acesti caini in 1860 si a dorit un exemplar in colectia sa canina. Astfel, popularitatea rasei Collie cu parul lung a inflorit iar clasele  superioare si crescatorii de caini au ajuns sa il indrageasca.

rasa caini CollieIn 1867, se crede ca un caine pe nume „Old Cockie” si-a lasat amprenta asupra rasei Collie cu parul lung. Acesta ar fi introdus factorii genetici care au dus la aparitia blanii de samur, semnul distinctiv al rasei. Mai tarziu, au aparut o varietate de culori.

In 1800 s-au creat si Collie „Scotieni”, o varietate cu blana mai aspra. In timp ce Collie cu blana fina erau folositi pentru directionarea  bovinelor sau oilor, cei cu blana aspra erau instruiti ca si caini de paza, capabili sa reziste in conditii meteorologice aspre.

Pana in 1886, crescatorii englezi stabilisera deja un standard pentru inaltimea si greutatea lui Collie cu parul lung. Pe masura ce colonistii americani au inceput sa adopte exemplare din aceasta rasa, au avut loc numeroase schimbari. In special, Collie a devenit putin mai mare si mai greu.

Collie cu parul scurt (Smooth Collie) nu a fost atat de popular precum Collie cu parul lung.

Caracteristici fizice

Expresia acestui caine este ceea ce il evidentiaza. Capul sau rafinat, botul si craniul bine echilibrat si urechile si ochii patrunzatori emana o anumita inteligenta si vigilenta.

Are un mers gratios si lejer, inspirand un aer de noblete. Prinde viteza fara efort si are capacitate de a schimba directia instantaneu, ambele calitati necesare la cainii folositi la pastorit.

rasa caine Collie

Blana este alcatuita intr-un strat inferior, moale si blanos, apropiat de piele, iar stratul superior este aspru si drept. In jurul gatului, blana formeaza o coama consistenta. Rasa Collie vine, de asemenea, in mai multe culori, alb cu negru si cu roscat, alb cu negru, negru.

Este de talie medie, cu un corp viguros dar totusi suplu. Ochii sunt dispusi oblic, fiind migdalati (privire asiatica). Irisul poate si albastru sau in nuante caprui, intalnindu-se si heterocromia (ochi de culori diferite). Urechile cu varf ascutit sunt destul de mari, orientate spre fata. Are coada medie, usor indoita.

rasa Collie

Personalitate si temperament

Collie este o rasa sensibila si inteligenta, intotdeauna dispusa sa multumeasca. Este bland si manierat, dar poate fi uneori incapatanat.

Invata rapid si pot fi caini de terapie minunati, datorita calmului lor. Nu prea latra, iar atunci cand o fac este semn ca au nevoie de atentie.

rasa caine Collie

Este foarte protector cu copii, ferindu-i de pericole. Collie cu parul lung are tendinta de a atinge calcaiele oamenilor in timpul jocului (o reminiscenta a trecutului lor ca si caini utilizati la pastorit). Este important sa il dresati pentru a inhiba acest comportament in mod special pentru a nu speria copiii sau persoanele straine.

Ingrijire

Collie cu parul lung se impaca bine cu viata in aer liber intr-o clima rece sau temperata, dar va prefera viata in interior fiind un caine care prefera sa stea intre membrii familiei. Blana sa necesita periere saptamanala pentru indepartarea parului mort.

Este important sa alerge zilnic liber sau sa il scoateti la plimbare in lesa. Recuperarea mingii este una din activitatile sale preferate. Acordati atentie greutatii sale.

Sanatate

Au fost observate la aceasta rasa unele probleme precum torsiune gastrica, microftalmie, dermatomiozita, convulsii, anomalie a ochilor Collie (CEA), atrofie retiniana progresiva (PRA), demodicoza si alte afectiuni minore.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button