Acvarii

Puteti tine un melc urias african de uscat ca animal de companie?

Un Melc urias african de uscat nu este un animal de companie tipic. Aceste nevertebrate pot provoca daune grave ecostistemului, iar din acest motiv exista unele legi care implica acesti melci. Iar inainte de a cumpara un astfel de melc, este bine sa stiti unele lucruri.

  • Nume comun: Melc urias african de uscat, Melc urias african
  • Nume stiintific: Lissachatina fulica (anterior Achatina fulica)
  • Marime adult: Pana la 20,5 cm inci lungime si 10 cm latime
  • Speranta de viata: Pana la 10 ani, dar de obicei 5-6 ani

Un Melc urias african de uscat are dimensiunea aproximativa a pumnului unei persoane adulte. Este cel mai mare melc de uscat din lume.

Desi s-ar putea sa nu va ganditi imediat daca este legal sau nu sa detineti un melc de companie, realitatea este ca exista unele preocupari serioase in jurul acestei specii de melci.

Legalitate

Melcul urias african de uscat nu poate fi detinut in mod legal in unele tari, cum este SUA de exemplu. Desi pot fi legali in alte tari, cum ar fi Regatul Unit, in S.U.A. sunt considerati o specie distructiva si invaziva. Se stie ca aceasta specie de melc poate distruge peste 500 de specii diferite de plante si poate provoca deteriorarea structurilor din plastic pecum si tencuiala. In plus, Melcul urias african  poate purta paraziti care pot provoca meningita la oameni. Din aceste motive, nu este legal sa tineti acesti melci ca animale de companie in S.U.A. Iar in Marea Britanie, este ilegal ca acestia sa fie eliberati in salbaticie.

Etica

Datorita motivelor enumerate mai sus, nu este etic sa tineti acest melc ca animal de companie. Acesti melci nu numai ca pot distruge plantele care sunt importante pentru ecosistem, dar pot provoca si meningita, o boala care pune viata in pericol. Nu este etic sa pastrati o creatura atat de periculoasa care poate pune multe vieti in pericol.

Lucrul evident de luat in considerare in ceea ce priveste un Melc urias african de uscat ca animal de companie este potentialul de a dauna plantelor, structurilor si chiar oamenilor. Desi acesti melci sunt mari si usor de manevrat, ei pot fi foarte distructivi. Alti melci, care nu sunt la fel de periculosi, pot fi animale de companie mai bune.

melc urias african

Temperament

Comportamentul si temperamentul Melcului urias african de uscat se aseamana cu al celorlalti melci, in sensul ca sunt linistiti si se misca incet. Dar sunt mult mai mari decat melcii de gradina pe care poate i-ati vazut afara.

In ciuda pagubelor pe care le pot provoca, acesti melci nu musca. Totusi, este indicat sa purtati manusi atunci cand ii manipulati, deoarece pot transporta microorganisme periculoase. Sunt nocturni, asa ca sunt activi si se hranesc noaptea.

Incinta

Cand sunt tinuti ca animale de companie in zonele in care este permisa pastrarea acestora, melcii uriasi africani ar trebui tinuti in acvarii sau terarii sigure. O incinta de 40l este ideala pentru unul dintre acesti melci mari, iar un capac in partea superioara este o necesitate, pentru a evita evadarea melcului, precum si pentru ventilatie.

Incinta trebuie plasata in lumina indirecta a soarelui pentru a preveni ca melcul sa se incalzeasca prea mult. Intervalul lor ideal de temperatura ar trebui sa fie undeva intre 15,5 – 21 °C. De asemenea, ar trebui sa fie aburit/pulverizat in mod regulat pentru a preveni deshidratarea melcului.

Incinta unui Melc urias african ar trebui sa aiba un substrat natural. Compostul, solul fara substante chimice sau ingrasaminte, muschiul si frunzele moarte sunt optiuni bune si vor ajuta si la retinerea umiditatii. Luati in considerare o incinta cu plante vii, precum iedera, feriga, muschi.

Cu ce se hraneste un Melc urias african?

Acesti melci au un apetit mare si ar trebui sa aiba intotdeauna la dispozitie o multime de fructe si legume cu care sa se hraneasca. Mancarea lor poate fi presarata cu pudra de calciu pentru a ajuta la sanatatea cochiliei sau poate fi plasat un os de sepie in incinta. Orice aliment care nu este consumat in 12-24 de ore trebuie indepartat pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Melcul ar trebui sa aiba la dispozitie si un vas foarte putin adanc sau cateva vase cu apa curata. Nu puneti un vas adanc, deoarece melcul s-ar putea ineca.

Sanatate

Ranirea este cel mai frecvent tip de probleme de sanatate cu care se confrunta Melcii africani giganti. Melcul poate suferi de prolapsul mantalei din cauza manipularii incorecte. Alte probleme pe care le pot intampina acesti melci mari includ acarieni, deshidratare, probleme ale pielii si deficienta de calciu, care poate duce la deformarea cochiliei.

Asigurati-va ca mediul este adecvat pentru un melc, ca are acces la suficient calciu si ca faceti tot ce puteti pentru a preveni ranile. Toate acestea pot scadea probabilitatea problemelor de sanatate.

Exercitiu

Daca incinta are o dimensiune adecvata, melcii nu au nevoie de timp suplimentar de exercitiu. Melcii uriasi africani de uscat se vor misca prin incinta lor pe pamant, precum si pe peretii din sticla sau plastic.

Imultire

Melcii africani giganti de uscat sunt hermafroditi si capabili sa se reproduca singuri. De obicei insa, este nevoie de un al doilea melc. Daca adapostiti doi sau mai multi melci impreuna, este foarte probabil sa aveti in curand sute de oua de melci, asa ca luati in considerare acest lucru inainte de a avea doua sexe diferite impreuna. Poate fi necesar sa indepartati ouale.

 

Cititi si: Ce trebuie sa stiti daca va doriti un melc ca animal de companie

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button