Rase de caini

Rasa Ciobanesc Australian (Australian Sheperd)

Ciobanescul Australian (Australian Sheperd)  traieste pentru a se bucura de sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca. Adesea comparat cu rasa de caini Border Collie, Ciobanescul Australian este o rasa inteligenta, ascultatoare si agila.

Blana: medie-lunga
Talia: medie, 16-34 kg
Caracter: inteligent, instincte puternice de turma, energic, usor de dresat, curajos
Durata de viata: 13-15 ani

Ingrijire: nu se adapteaza vietii intr-un apartament, avand nevoie de mult spatiu pentru a alerga

Istorie si contextCiobanesc australian (Australian Sheperd)

Ciobanescul Australian (Australian Sheperd) nu este de fapt deloc australian, ci de origine americana. O teorie sustine ca pastorii basci (din regiunea Pirineilor) care au emigrat in Australia in secolul al XIX-lea si-au luat cu ei oile si cainii, printre care si caini Ciobanesti Australieni.

Altii sunt de parere ca aceasta rasa a aparut in Turcia acum mai bine de 5.000 de ani.

Caracteristici fizice

Ciobanescul Australian are un corp musculos si un aspect atletic. Cu corpul sau de dimensiuni medii, care este mai mult lung decat inalt, este capabil sa se miste foarte repede. Este cunoscut pentru schimbarea vitezei si a directiei fara efort si intr-un mod gratios.ciobanesc australian

Corpul este acoperit cu o blana dubla de diverse culori (negru, negru albastrui, rosu, maro, cu sau fara pete), stratul interior de par fiind dens iar cel exterior putand fi usor ondulat. Stratul inferior al blanii este rezistent la apa.

Unele exemplare de Ciobanesc Australian pot avea un ochi de o culoare si celalalt de alta culoare. Insa in general, ochii sunt o combinatie de caprui si albastru, incadrati de un cap mare si impunator.

Coada este scurta si dreapta, iar unele exemplare pot sa nu aiba coada.

Personalitate si temperament

Ciobanesc Australian are un puternic instinct de paza si este oarecum rezervat in privinta strainilor. Cu toate acestea, are o natura inteligenta si independenta. Pentru a preveni frustrarea cainelui, asigurati-i zilnic un program de exercitii.

Pe langa faptul ca este curajos, increzator si receptiv, Ciobanesc Australian are o rezistenta extraordinara. Unii caini Ciobanesti Australieni pot musca animalele mici sau copiii.

Este un caine bun de paza si va latra puternic daca observa persoane straine pe langa casa.

Ingrijire

Ciobanesc Australian (Australian Sheperd) iubeste sa stea in casa alaturi de tovarasul sau uman, insa poate trai si afara, in conditii climatice temperate. Necesita mult exercitiu fizic si mental pentru a-i consuma energia. Este foarte usor de dresat.

Ciobanesc australian (Australian Sheperd)

Parul sau nu este foarte lung si nu este necesara perierea deasa. Totusi, in perioadele de naparlire puteti ajuta la indepartarea parului mort periindu-i blana.

Ciobanesc Australian (Australian Sheperd)

Sanatate

Ciobanescul Australian este predispus la probleme minore de sanatate, cum ar fi  probleme cu irisul ochilor, dermatita solara nazala, hipotiroidismul, sindromul Pelger-Huet, displazia canina de sold (CHD) si anomalia Collie Eye ( CEA).

De asemenea, este susceptibil la cataracta, atrofie progresiva a retinei (PRA), sindrom sacral lombar, membrana pupilara persistenta (PPM), distichiaza, boala von Willebrand (vWD), epilepsie si persistenta canalului arterial (PDA).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button