Acvarii

Ce trebuie sa stiti daca va doriti un melc ca animal de companie

Exista mai multe tipuri de melci. Insa melcul de gradina este specia care a crescut rapid in popularitate ca si animal de companie. Melcul urias African a fost el o optiune populara pentru iubitorii de melci, in trecut. Insa datorita faptului ca este o specie invaziva, cresterea acestuia in anumite zone este interzisa. Melcul de gradina, totusi, este mai mic decat verii sai uriasi, asa ca daunele pe care le pot provoca nu reprezinta o ingrijorare. Acest melc mic poate fi intalnit in casele proprietarilor de animale de companie din intreaga lume, si poate fi un animal de companie unic pentru cei care cauta ceva putin diferit.

  • Nume comun: Melc de gradina, Melc de pamant, Melc caro european
  • Nume stiintific: Cornu aspersum (anterior Helix aspersa)
  • Marime adult: Cochilia pana la 2,5 cm in diametru si 2,6 cm inaltime
  • Speranta de viata: Majoritatea melcilor traiesc in medie 2-3 ani, insa cei tinuti ca animale de companie traiesc mai mult

La majoritatea melcilor de gradina sau de pamant cochilia nu depaseste 5 cm. Insa exista mii de tipuri diferite de melci, dintre care unii pot creste mult mai mari. Melcul urias african (Lissachatina fulica) este cea mai mare specie de melc, iar cei mai mici melci de uscat, Angustopila psammion, sunt la fel de mici ca varful unui pix.

Comportament si Temperament

Melcii sunt creaturi linistite, lente si curioase. Se misca alunecand pe singurul picior, care este acoperit de mucus si cili epiteliali. Pe masura ce muschii piciorului se contracta, melcul se taraste inainte. Ei nu sar, dar se pot catara pe marginea unui acvariu sau a unei plante pentru a ajunge unde vor. Melcii sunt docili si nu musca. Asa ca sunt un animal de companie foarte usor de intretinut.

Manipularea unui melc. Cum se face corect?

Per ansamblu, ingrijirea melcilor este simpla. Insa acestia nu sunt animale de companie dragalase. Manipularea unui melc trebuie facuta cu grija, deoarece ii puteti provoca daune permanente – chiar letale – daca ii ridicati in mod gresit. Un melc nu va scoate niciun sunet, nu va zgaria sau nu va musca daca il raniti. Dar este usor sa-l raniti neintentionat atunci cand il ridicati.

manipulare melc

Pentru a preveni aceasta vatamare neintentionata, melcii nu ar trebui sa fie niciodata ridicati de cochilie. In schimb, ar trebui sa lasati un melc sa se tarasca singur pe mana dvs. sau sa folositi o spatula sau un betisor de inghetata pe care sa il plasati sub corp.

Unele persoane vor impinge melcul pana cand acesta va intra in cochilie, astfel incat sa nu mai stea lipit de ceva, iar apoi sa il poata ridica de cochilie. Deoarece cochilia unui melc este atasata de corpul sau in interior, ridicarea acestuia de cochilie daca piciorul melcului este lipit de ceva ar putea deteriora cochilia si mantaua. Mantaua este legatura dintre corpul melcului si cochilia acestuia – daca aceasta se deterioreaza, poate ucide melcul.

Incinta

Cel mai bun mod de a adaposti un melc de companie este intr-un acvariu de sticla sau de plastic sau intr-un terariu. Acest lucru va oferi melcului un loc sigur in care sa se tarasca, precum si o suprafata mai mare pe care acesta sa se catere.

melc de gradina

Acvariile si terariile sunt usor de sters si de spalat atunci cand este necesar, iar nivelul optim de umiditate poate fi pastrat usor. Masurati umiditatea cu un hidrogmetru pentru a afla umiditatea din incinta si daca trebuie ajustata in functie de cerintele de umiditate ale fiecarei specii.

Un vas mic, putin adanc, cu apa ar trebui sa fie plasat in incinta pentru a oferi umiditate si pentru a permite melcului sa se scalde, daca doreste. Asigurati melcului un adapost unde acesta sa se poata retrage atunci cand doreste sa doarma.

Substrat

Melcii necesita un substrat natural de cativa centimetri, cum ar fi cel din compost, fibre de cocos, pamant pentru flori de ghiveci si alte tipuri de substrat amsemanatoare pamantului. Atentie insa, alegeti un substrat care nu contine ingrasaminte. Iar in privinta pH-ului, alegeti un substrat cu un pH de 7 sau mai mare.

Anumite substraturi, cum ar fi muschiul de sphagum, ajuta la mentinerea umiditatii in incinta si sunt un plus excelent pe partea superioara a substratului. Nu in ultimul rand, inghetarea solului inainte de a-l pune in incinta melcului va ajuta la uciderea oricaror daunatori mici care ar putea trai in el.

Hrana

Melcii de gradina sunt ierbivori. Asa ca mananca strict plante. Puteti da melcului diverse fructe si legume pe langa un os de sepie care saa ii ofere necesarul de calciu pentru cochilie. Alte surse de calciu pentru melcul dvs. de companie pot include cojile de oua macinate fin sau cojile de stridii presarate pe legume. Va mai puteti hrani melcul cu salata verde, banane, capsuni, mere, castraveti, broccoli, morcovi si alte produse usor accesibile. Oferiti-le melcului prin rotatie si asigurati-va ca nu contin pesticide.

Melcii necesita, de asemenea, ca o mica parte din dieta lor sa contina o sursa de proteine. Unele astfel de produse gata facute sunt disponibile in magazinele de specialitate. Alte optiuni de proteine includ viermi de sange (bloodworm), viermi de faina uscati sau fulgi de peste. Informati-va cu privire la speciile de melci pe care le detineti, pentru a nu-i hrani prea mult.

Sanatate

Desi nu des, melcii pot fi sensibili la probleme de sanatate. O manta deteriorata din cauza manipularii necorespunzatoare este o problema serioasa care apare adesea la melci. In plus, o deficienta de calciu poate determina cochilia sa se inmoaie si sa nu creasca corespunzator. Alte probleme de sanatate pe care le puteti vedea sunt prolapsul oral de la mancarea a ceva iritant, retractia profunda (nu mai puteti vedea piciorul melcului) si spargerea cochiliei.

Costuri necesare

Melcii sunt foarte ieftin de ingrijit. Schimbarile ocazionale ale substratului si alimentele proaspete sunt singurele costuri continue implicate in cresterea unui melc. Odata ce ati amenajat acvariul, tot ce trebuie sa faceti este sa va pastrati melcul curat si hranit. Unii proprietari apeleaza la ajutorul unor mici insecte taratoare, cum ar fi izopodele sau oniscideele (woodlice), pentru a mentine mediul melcului curat, acestia hranindu-se cu resturile produse de melc si cele ramase din dieta acestuia.

In functie de tipul de animal de companie pe care il doriti, un melc poate fi potrivit sau nu pentru dvs. Melcii sunt foarte linistiti, nu ocupa mult spatiu, nu necesita mult timp si sunt ieftini. Cu toate acestea, melcii nu sunt nici dragalasi, nu pot fi dresati si, de obicei, traiesc doar cativa ani.

Multi oameni care decid sa aiba un melc de companie isi gasesc noul animal de companie afara, in gradina sau sub un bustean. Insa exista si alte locuri de unde puteti cumpara un melc. Exista crescatori care vand diverse specii de melci de companie. Unele magazine pentru animale de companie pot vinde melci de uscat, insa majoritatea magazinelor vand doar melci acvatici. Asa ca cea mai buna solutie ramane de multe ori sa gasiti unul afara.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button