CainiSanatate canina

Inflamatia ochilor (corioretinita) la caini

Corioretinita la caini este o afectiune medicala care afecteaza ochii animalului. Termenul se refera la inflamatia coroidei si a retinei. Retina este o membrana stratificata care captuseste globul ocular la interior. Retina contine tijele, conurile si celulele sensibile la lumina care convertesc imaginile in semnale, trimitand mesaje catre creier pentru a permite vederea.

Coroida este situata imediat sub retina si face parte din stratul mijlociu al globului ocular care contine vasele de sange. Coroida se mai numeste si uvea posterioara, care este intregul strat mijlociu al globului ocular care contine vasele de sange.

Uvea este compusa din iris (partea colorata sau pigmentata a ochiului), corpul ciliar (zona dintre iris si coroida) si coroida. Raspandirea inflamatiei poate duce la separarea partii din spate a ochiului (retina) de partea subiacenta, vasculara a globului ocular (coroida). Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de dezlipire de retina.

Sindromul Uveodermatologic

Cainii cu sindrom uveodermatologic (o boala mediata imun care provoaca inflamarea ochiului si pierderea vederii clare, impreuna cu pierderea pigmentului in piele si albirea parului) pot prezenta o inflamatie in partea din fata a ochiului, inclusiv irisul.

In cazul unei afectiuni uveodermatologice, inflamatia pielii (dermatita) va necesita, de asemenea, un tratament. Sindromul uveodermatologic este mai probabil sa apara la cainii din rasele Akita, Chow Chow si Husky Siberian. Fiind o tulburare autoimuna, necesita terapie pe tot parcursul vietii pentru a controla inflamatia coroidei si a retinei.

Alte cauze ale corioretinitei:

  • Infectiile fungice generalizate, cunoscute sub numele de micoze, care sunt mai frecvente la cainii de talie mare, la rasele de vanatoare.
  • O afectiune oculara specifica pentru rasa Barzoi, cu mai multe zone de acumulare de lichid in retina (edem retinian) sau pierdere de tesut in coroida si retina (atrofie corioretiniana). Aceasta duce la deteriorarea retinei, provocand pigmentare si hipertensiune-zone reflectorizante (numite corioretinopatie Barzoi).
  • Glaucomul secundar, in care presiunea din interiorul ochiului este crescuta ca urmare a inflamatiei din ochi, poate fi, de asemenea, o complicatie legata de inflamatie si va necesita, de asemenea, tratament.

Simptome si tipuri

Corioretinita nu este de obicei dureroasa, cu exceptia cazului in care partea din fata a ochiului, inclusiv irisul, este afectata.

Unele dintre simptomele care pot indica corioretinita includ anomalii vitroase, care se pot manifesta sub forma de lacrimare, sangerare sau vor prezenta semne ca corpul vitros se lichefiaza (vitrosul este masa limpede, asemanatoare unui gel, care umple partea din spate a globului ocular intre cristalin si retina).

Modificarile aspectului retinei la examinareacu un oftalmoscop pot include modificarea culorii, zone intunecate sau mai deschise, cicatrici si modificari ale conturului/ suprafetei retinei. O examinare atenta poate evidentia leziuni putine sau mici.

Cauze

Cauzele care pot duce la corioretinita sunt variate, dupa cum puteti vedea in lista de mai jos. Medicul veterinar va trebui sa ia in considerare cauzele biologice, chimice si genetice, pentru a numi doar cateva. Exista posibilitatea sa nu fie identificata cauza afectiunii, caz in care aceasta va fi clasificata ca fiind de natura idiopatica (de origine necunoscuta). Cauzele includ:

  • Paraziti
  • Infectii fungice
  • Infectie bacteriana (de exemplu, Rickettsia)
  • Infectii virale (de exemplu, virusul bolii Carré (distemper), virusul rabiei si virusul herpetic, care este rar si se observa de obicei la puii nou-nascuti)
  • Infectii cu alge (infectii cauzate de plantele de apa, de obicei cele care cresc in apa statuta)
  • Infectia cu protozoare
  • Boala autoimuna
  • Predispozitie genetica
  • Metabolic
  • Cancer
  • Infectie generalizata, cum ar fi septicemie sau bacteriile din sange
  • Toxicitate (de exemplu, intoxicatie cu antigel sau reactie adversa la medicamente)
  • Trauma fizica

Diagnosticare

Pentru a diagnostica corect corioretinita la caini, medicul veterinar va folosi instrumente de diagnosticare atat invazive, cat si neinvazive.

Metodele non-invazive vor include:

  • masurarea tensiunii arteriale a animalului dvs. de companie
  • screening-ul unei zone mari a retinei utilizand oftalmoscopia indirecta (instrument utilizat pentru vizualizarea structurii interioare a ochiului cu ajutorul unei oglinzi care reflecta lumina)
  • examinare mai atenta a zonelor afectate ale ochiului  folosind oftalmoscopia directa

Daca rezultatele nu sunt concludente, vor fi necesare unele proceduri invazive pentru identificarea cauzei corioretinitei.

Medicul veterinar va putea pune un diagnostic prin examinarea unui esantion de lichid din ochi, care este de obicei o procedura foarte simpla. Sau, poate fi nevoie de o examinare mai profunda, caz in care medicul dvs. va preleva o proba de lichid cefalorahidian (numit si fluid spinal) pentru a identifica o posibila infectie sau o boala a sistemului nervos central.

Lichidul cefalorahidian este colectat cu ajutorul unui ac care este introdus in vertebrele coloanei vertebrale. Proba este apoi trimisa la un laborator pentru analiza. Este o procedura destul de rapida, dar animalul dvs. de companie ar trebui sa fie sedat si ar putea fi afectat pentru restul zilei.

Tratament

Tratamentul va depinde de starea fizica a pacientului. De obicei este tratat in ambulatoriu.

Recuperare si stil de viata

Corioretinita la caini poate avea unele posibile complicatii pe termen lung, precum: orbirea permanenta, cataracta, glaucomul si durerile oculare cronice. In cele mai grave cazuri, moartea poate interveni, secundar unei boli sistemice.

In privinta pastrarii vederii, aceasta depinde de portiunea de retina afectata si cauza care a stat la baza afectiunii. Problemele de vedere sau orbirea pot fi complicatii permanente daca au fost distruse zone mari ale retinei. Afectiunile focale si multifocale nu afecteaza permanent vederea, insa lasa cicatrici pe ochii animalului.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button