Rase de caini

Rasa Basenji – „cainele care nu latra”

Rasa Basenji sunt caini de vanatoare eleganti, cu o constitutie usoara si picioare lungi, originari din Africa (Congo). Basenji are un cap ridat si o coada inalta si curbata. Este cunoscut in mod obisnuit ca si „caine care nu latra”, deoarece… nu latra.

Blana: scurta (maro cu pete albe, neagra, rosie, tigrata, tricolora)
Talia:  31-43 cm, 8-10 kg
Caracter: jucaus, loial, mandru, artagos, rezervat, inteligent, curios, independent, incapatanat
Speranta de viata: 12-14 ani

Ingrijire: isi curata blana singur, necesita ingrijire minima

 

Istorie si context

Basenji sau „cainele care nu latra”, este o rasa veche cu descendenta in Egipt. Ulterior, a devenit primul vanator in haita pentru triburile native si pigmeii din regiunea Congo-Africa, fiind denumit uneori terrierul de Congo sau cainele Zande.

S-au facut incercari la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea de a aduce Basenji in Anglia dar  eforturile nu au avut succes. Abia in 1937 Basenji a fost introdus in Anglia (tradus aproximativ in „chestie din tufis”).rasa Basenji

Intre timp, Basenji a devenit o rasa populara in Statele Unite pentru proprietarii de caini de spectacol si animale de companie. A castigat aprecieri atunci cand romanul din 1954 „Good-bye, My Lady” (ecranizat ulterior) a prezentat un Basenji.

Au existat doua evenimente controversate, dar semnificative, asociate cu Basenji in anii 1980. In primul rand, cativa caini au fost importati din Africa pentru a reduce unele probleme de sanatate ereditare comune la rasa, producand pentru prima data o culoare tigrata.

In al doilea rand, American Sighthound Field Association a recunoscut Basenji ca un caine de vanatoare, permitand cainelui sa participe la concursurile de atragere a momelilor. La inceput, stilul de vanatoare si structura corpului Basenji au fost considerate inadecvate pentru un caine de vanatoare.

Pana in prezent, aceasta rasa de caini isi pastreaza multe dintre trasaturile sale primitive, cum ar fi un ciclu estral anual si lipsa latratului.

Caracteristici fizice

BasenjiBasenji difera de ceilalti caini primitivi, prin faptul ca are o constructie robusta. Picioarele sale mai lungi il ajuta sa alerge rapid, realizand un fel de galop cu suspensie dubla.

Basenji are  o blana scurta, neagra, rosie, tigrata sau tricolora, care este eficienta in a face fata climatului fierbinte din Africa. Urechile sale erecte sunt excelente pentru disiparea caldurii si localizarea vanatului in tufisuri dense.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Basenji are reputatia de a se intelege bine cu alti caini dar nu se intelege bine cu membrii propriei rase.

Deoarece este un caine artagos, multi vor gasi ca acest caine seamana cu terrierul prin natura si manierismul sau. Basenji a fost descris ca un fel de pisica: rezervat, inteligent, curios, independent si incapatanat.

Desi cainele nu latra prea mult, ocazional emite unele sunete asemanatoare celor emise de vulpi. Este plin de energie iar datorita constitutiei sale atletice, poate sari cu usurinta peste garduri. Daca reuseste sa scape, poate fi dificil de prins.

In plus, fiind caini concentrati pe urmarirea prazii, nu sunt atenti la alte pericole, de ex. masinile care circula pe un drum.

Ingrijire

Basenji necesita o ingrijire minima a blanii: este suficient sa periati blana din cand in cand pentru a scapa de parul mort. Cainii din rasa Basenji isi periaza singuri blana nesuportand sa fie murdari. Naparlesc foarte putin. Nu le place apa, nici macar sa se ude atunci cand ploua.

rasa basenji

Fiind o rasa foarte activa, Basenji ar trebui sa faca zilnic exercitii fizice si mentale, pentru a nu deveni agresiv si/ sau frustrat. Sunt indicate o plimbare lunga, alergare libera si jocuri energice intr-o zona ingradita. Va avea o viata buna ca si caine de interior.

rasa basenji

Are un comportament dominant. Tind sa considere copiii ca fiind egalii lor. Daca nu au atentia necesara pot deveni distructivi, motiv pentru care nu este indicat sa fie lasat singur perioade lungi de timp.

basenji

Se intelege bine cu alte animale de companie insa poate fi cam artagos in privinta interactiunii cu alti caini masculi. In plus, pot fi greu de dresat, nefiind foarte ascultatori.

Sanatate

Basenji are o durata medie de viata de 12-14 ani.

Poate suferi de probleme de sanatate cum displazia canina de sold (CHD), distrofia corneana si luxatia de rotula.Basenji

Unele dintre bolile majore care afecteaza rasa includ:

  • atrofia retiniana progresiva (PRA)
  • sindromul Fanconi
  • enteropatia Basenji

Problemele minore includ:

  • hernia ombilicala
  • membranele pupilare persistente (PPM)
  • deficitul de piruvat-kinaza (PK)
  • hipotiroidismul

Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medicul veterinar poate efectua examene de urina, tiroida, ochi si ADN la cainii din aceasta rasa.

 

Surse imagini: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com

 

Cititi si despre alte rase de caini de vanatoare.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button