CainiSanatate canina

Telazioza oculara (conjunctivita verminoasa) la caini

Multe probleme diferite de sanatate pot face ca ochii unui caine sa se inroseasca, sa se umfle sau sa produca secretii. Ranile, infectiile, alergiile, anomaliile anatomice si corpurile straine prinse pe suprafata ochiului sunt unele dintre cele mai frecvente cauze. Dar stiati ca vinovat ar putea fi si un tip de parazit numit vierme ocular?  Cititi mai departe pentru a afla totul despre Telazioza oculara (conjunctivita verminoasa) la caini si ce puteti face pentru a o trata si preveni.

Cauze

Telazioza oculara la caini este cauzata de viermi din genul Thelazia, fiind o afectiune intalnita la diverse specii de animale. Acesti paraziti (telaziile) au un corp albicios, egal calibrat si cu striatii transversale, masurand intre 7-17 mm lungime. Acesti viermi se ascund sub membranele pleoapelor si intre canalele nazolacrimale.

Acesti viermi oculari (Thelazia californiensis si Thelazia callipaeda sunt cele mai comuna specii, si cele care afecteaza cainii si pisicile) se transmit cainilor prin contactul cu anumite tipuri de muste. Aceste muste aspira secretia oculara, folosind aceasta substanta pentru a-si depune ouale. Larvele raman in sacul conjunctival al ochiului pana la 3 saptamani, continuand sa creasca.

Thelazia californiensis este un vierme tipic Americii de Nord, iar thelazia callipaeda poate fi intalnit in diverse parti ale lumii – Rusia, Europa (inclusiv Romania), Asia.

Ciclul de viata al viermilor oculari este destul de simplu. Adultii care traiesc pe ochii unui animal infectat se reproduc si isi depun ouale. Cand o musca vine sa se hraneasca cu lacrimile animalului, ea ridica larvele care au eclozat din oua. Aceste larve se maturizeaza in interiorul mustei si apoi migreaza catre partile bucale ale mustei, moment in care sunt depuse pe ochii altui animal cand musca se hraneste din nou. Viermii oculari pot infecta cainii, pisicile, animalele salbatice, animalele si chiar oamenii.

Simptome

Deloc surprinzator, prezenta unui vierme care traieste pe ochiul unui caine este foarte iritanta. Aceasta mai ales pentru ca Thelazia are crestaturi ascutite pe suprafata exterioara care pot deteriora structurile sensibile ale ochiului cainelui.

Corpul reactioneaza la acest lucru cu multa inflamatie, care poate duce la inrosirea ochiului si a tesuturilor inconjuratoare, umflarea conjunctivei (membranele mucoase din jurul ochiului), lacrimare excesiva, mancarime si contractia involuntara a pleoapelor. Uneori, corneea (suprafata exterioara clara a ochiului) poate ulcera sau forma cicatrici.

Cand cainii au doar cativa viermi oculari, ochii lor pot arata aproape normali. Cainii puternic infectati au de obicei simptome mai severe.

Viermii insisi sunt adesea vizibili la examinarea atenta a unui caine cu viermi oculari. Sunt de culoare alb-crem, subtiri, putand fi observati pe suprafata ochiului, sub pleoape (inclusiv a treia pleoapa), si in canalele care transporta lacrimile catre si dinspre ochi.

Diagnosticare

Telazioza oculara la caini este de obicei diagnosticata de medicul veterinar pe baza unei examinari fizice. Poate fi necesara amortirea ochilor cainelui cu un anestezic topic sau sedarea cainelui pentru a vedea bine sub pleoape.

Tratament

Cel mai comun mod de a trata viermii oculari la caini este eliminarea fizica a viermilor. Medicul veterinar va aplica un anestezic topic pe suprafata ochiului si/sau va calma cainele. Viermii pot fi apoi indepartati usor cu ajutorul unei pensete sau spalati prin clatire cu solutie salina sterila.

Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente care vor ucide parazitii. Optiunile includ ivermectina, moxidectina, imidacloprid si selamectina. Medicul va stabili ce forma de tratament este cea mai buna, in functie de situatie.

Cainii cu inflamatie severa a ochilor cauzata de viermi oculari pot avea nevoie si de medicamente antiinflamatoare topice sau sistemice pentru a reduce umflarea si a reduce roseata si iritatia. Antibioticele pentru caini pot fi, de asemenea, prescrise pentru a trata sau a preveni infectiile bacteriene secundare.

Recuperare si stil de viata

Cainii care se recupereaza dupa o infectie cu vierme ocular trebuie monitorizati indeaproape. Daca simptomele se agraveaza in orice moment sau nu se imbunatatesc in decurs de aproximativ 1 saptamana, contactati medicul veterinar.

Prevenire

Tinerea animalelor de companie in interior in perioadele in care mustele sunt active pot preveni majoritatea cazurilor de viermi oculari la caini.

Cercetarile au aratat ca mustele care pot transporta viermi oculari sunt prezente pe tot parcursul anului in California de Sud (Thelazia californiensis). Insa activitatea mustelor poate diferi cu siguranta in alte parti ale lumii.

Daca evitarea mustelor nu este posibila, se recomanda utilizarea de rutina a unui spray repelent de muste pentru caini, a pipetelor antiparazitare caini sau a unui medicament care ucide parazitii (de exemplu, milbemicina orala). Discutati cu medicul veterinar despre ce tip de masuri preventive ar fi sigure si eficiente pentru cainele dvs.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button