5 semne ca soparla dvs. este bolnava
Deoarece soparlele (si in general, toate reptilele) au un metabolism lent, atunci cand se imbolnavesc, de cele mai multe ori nu dau semne de boala pana cand boala a progresat si uneori poate fi prea tarziu pentru a fi tratata. Prin urmare, este esential ca proprietarii de reptile sa cunoasca simptomele care indica faptul ca soparla lor ar putea fi bolnava.
Soparlele pot fi animale de companie minunate. Exista in toate formele si dimensiunile, de la dragoni cu barba la gecko, iguane si altele – si pot fi fascinante. Toate aceste specii au cerinte diferite de temperatura, umiditate, lumina si nutritie. Inainte de a lua o reptila acasa, potentialii proprietari de reptile ar trebui sa invete despre nevoile particulare ale speciei pe care o iau in considerare. Astfel, se vor asigura ca sunt capabili sa satisfaca aceste nevoi.
Ce ar trebui sa urmareasca proprietarii de soparle si ce semne indica faptul ca animalele lor de companie sunt bolnave? Iata in continuare cinci semne care indica faptul ca o soparla ar putea fi bolnava.
Semne care indica faptul ca o soparla dvs. ar putea fi bolnava
1. Lipsa apetitului
In general, soparlelor le place sa manance. Unele soparle – de exemplu iguanele – sunt ierbivore (mananca legume si fructe). Altele, precum soparla gecko leopard, sunt insectivore (mancatoare de insecte) sau pot fi omnivore precum dragonul cu barba (mananca insecte si legume/fructe).
Indiferent de tipul soparlei, daca soparla nu mananca tot – chiar si doar o data – poate fi unul dintre primele semne de boala. A nu manca deloc – chiar si o singura data – este un semn care nu poate fi ignorat.
In plus, daca o soparla ignora insectele din terariul sau si nu le mananca in cateva minute, insectele trebuie indepartate. Altfel, pot ataca soparla, provocandu-i traume si infectii semnificative. Proprietarii de soparle ar trebui sa monitorizeze cu atentie apetitul animalelor de companie si sa le duca la medicul veterinar de indata ce observa orice schimbare.
2. Mai putine excremente
Excrementele reptilelor au doua parti: o parte alba formata din acid uric (sau urina solida) si o portiune verde sau maro, alcatuita din scaun. Mai putina productie de scaun inseamna de obicei mai putina ingestie de alimente. Prin urmare, de indata ce proprietarul soparlei observa mai putine excremente ar trebui sa acorde o atentie sporita apetitului animalului de companie.
Indiferent daca productia redusa de scaun a animalului de companie se datoreaza scaderii apetitului sau constipatiei, o soparla care produce putine scaune ar trebui sa fie inmuiata in apa proaspata pentru a o mentine hidratata si consultata de un medic veterinar cat mai curand posibil.
3. Letargie
Soparlele sanatoase au in general ochi stralucitori si sunt active, miscandu-se prin terariu. In functie de specie, se catara pe stanci sau ramuri si se bucura de lumina soarelui. Vor reactiona la lucrurile pe care le vad si aud si vor parea alerte, impingand toate cele patru picioare intr-o postura gata de plecare.
O soparla bolnava va ramane adesea stationara ore intregi sau chiar se poate ascunde sub asternut sau alte obiecte din terariu. S-ar putea sa fie prea slabita sa isi impinga abdomenul pe picioare astfel ca miscarea va fi asemenatoare cu alunecarea serpilor. Orice proprietar de reptile care vede acest tip de comportament sau observa o slabiciune la animalul sau de companie ar trebui sa duca animalul la veterinar.
4. Ochi infundati
In general, reptilele sanatoase au ochii larg deschisi, gingiile umede si pielea supla. Reptilele absorb apa prin hrana pe care o mananca si prin piele, atunci cand se inmoaie sau incinta este aburita.
Ochii infundati, mucusul lipicios in gura si pielea care nu naparleste, toate pot fi semne de deshidratare. O soparla care prezinta oricare dintre aceste semne ar trebui sa fie inmuiata / umezita cu apa calda pentru a asigura hidratarea imediata. Trebuie apoi examinata de un medic veterinar pentru a determina cauza de baza a deshidratarii, cum ar fi o boala primara care determina animalul de companie sa manance mai putin sau nivelul de umiditate inadecvat din incinta soparlei.
Soparlele care sunt deshidratate din cauza faptului ca nu mananca ar trebui sa fie hranite cu seringa cu formula de hranire lichida adecvata speciei lor. Soparlele deshidratate din cauza expunerii la aer excesiv de uscat, cum ar fi cel care apare in climatele reci, interioare, in timpul iernii, ar trebui sa beneficieze de umiditate suplimentara prin inmuiere zilnica si aburire.
5. Pierdere in greutate
Pierderea in greutate la soparle nu este intotdeauna evidenta pana cand acestea au pierdut o cantitate semnificativa de greutate.
Exista unele modificari ale corpului pe care proprietarii de soparle le pot urmari si care pot indica pierderea in greutate. Acestea includ subtierea cozii (un loc in care soparlele depoziteaza de obicei grasime) si proeminenta coastelor. La unele reptile proeminenta oaselor craniului va fi mai pronuntata din cauza pierderii de grasime de pe cap.
Proprietarii de soparle care observa oricare dintre aceste simptome ar trebui sa-si duca animalele de companie cat mai curand posibil la un medic veterinar pentru a evalua cauza pierderii in greutate si pentru a incepe suplimentarea nutritionala, pana cand animalul de companie ajunge la o greutate adecvata.
Deoarece in cazul multor reptile pot trece literalmente luni de zile fara sa manance si totusi sa ramana in viata, proprietarii de soparle vor astepta adeseori sa vada daca animalele lor de companie vor relua sa manance si isi vor recapata greutatea. Pe masura ce asteapta, animalul de companie devine din ce in ce mai slab si mai putin capabil sa lupte impotriva bolii care le provoaca scaderea apetitului, ducand in cele din urma la moarte din cauza malnutritiei si a foametei.
Daca banuiti ca soparla dvs. pierde treptat in greutate, nu asteptati. Duceti animalul la un medic veterinar cat mai curand posibil.
Un proprietar informat = o soparla sanatoasa
De obicei, reptilele se imbolnavesc din cauza conditiilor sau hranei inadecvate. Toate reptilele, inclusiv soparlele, au o zona de temperatura optima preferata, sau un interval de temperatura, in care se dezvolta. Multe soparle necesita, de asemenea, expunerea zilnica la lumina ultravioleta (nefiltrata de sticla) pentru a produce vitamina D in piele, care le permite sa absoarba calciul din alimente.
Proprietarii de soparle sunt adesea ignoranti (da, este adevarat) cu privire la aceste cerinte de temperatura si iluminare a soparlei, asa ca nu ofera conditii de mediu adecvate pentru animalele lor de companie iar animalele se imbolnavesc in cele din urma.
Soparlelor tinute in interior este necesar sa li se administreze suplimente cu calciu si vitamina D si alimente variate, in functie de specie, pentru asigurarea unei nutritii adecvate.
Hranirea soparlei cu un singur tip de hrana (fie ca este vorba de insecte sau legume) este o greseala comuna pe care o fac multi proprietari de soparle si poate duce la malnutritie. Un proprietar informat cu privire la nevoile nutritionale si de mediu ale soparlei si configurarea adecvata a incintei poate ajuta la prevenirea bolilor.
La acestea se adauga vizita anuala la medicul veterinar care nu doar previne aparitia problemelor insa depisteaza bolile de timpuriu, inainte de a fi prea tarziu pentru a mai fi tratate.
Sursa imagini: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.