Boala „piciorului rosu” la amfibieni
Boala „piciorului rosu”este una larg raspandita la amfibieni – broaste, broaste raioase, salamandre. Este recunoscuta prin roseata de pe partea inferioara a picioarelor si a abdomenului amfibiului. In general, se datoreaza unui agent patgen bacterian oportunist – Aeromonas hydrophila.
Insa virusii si ciupercile pot cauza inrosiri similare. Amfibienii proaspat achizitionati, care sunt tinuti in apa de proasta calitate sau in alte conditii de mediu mai putin ideale, sunt deosebit de sensibili la sindromul „piciorului rosu”.
Boala piciorului rosu – Simptome
Inrosirea picioarelor si a abdomenului amfibianului se datoreaza dilatarii (sau intinderii) capilarelor de sub piele. Amfibianul poate incepe chiar sa sangereze din muschii scheletici, limba sau a treia pleoapa (un pliu protector al pielii sub ochii unui amfibian).
Alte simptome care pot fi observate includ:
- Anemie
- Letargie
- Pierdere extrema in greutate
- Rani deschise pe piele, nas si degete de la picioare care nu se vindeca
- Ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala)
Cauze
Boala piciorului rosu la amfibieni este cauzata de bacteria Aeromonas hydrophila, care se gaseste in alimente sau apa contaminate si poate fi, de asemenea, prezenta in aer.
Diagnosticare
Medicul veterinar va cauta semne de infectie, care ar putea include inflamatie sau celule moarte localizate in ficat, splina si alte organe abdominale.
De obicei, se fac analize de sange sau de lichide corporale pentru a detecta prezenta organismului care provoaca infectii.
Tratament
Tratamentul bolii „piciorului rosu” va depinde de cauza de baza a bolii. De exemplu, daca se datoreaza bacteriei Aeromonas hydrophila, medicul veterinar va prescrie antibiotice pentru amfibieni.
Urmati instructiunile medicului veterinar pentru a obtine rezultate optime.
Recuperare si stil de viata
Apelarea din timp la ajutorul medicului veterinar este necesara pentru a evita aparitia acestei boli.
Daca un animal este afectat de aceasta boala, asigurati-va ca il izolati de alti amfibieni din casa si solicitati imediat ingrijiri veterinare.
Prevenire
Mentinerea unui mediu de viata curat si igienic pentru amfibieni va contribui in mare masura la prevenirea sindromului „picior rosu”. Ca atare, incintele amfibienilor trebuie curatate in mod regulat, pentru a preveni acumularea materiilor organice.
Cititi si despre: Boala fungica (Chitridiomicoza) la amfibieni
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.