Reptile

Iguana Verde, un dinozaur in miniatura

Iguana Verde este o specie de soparla mare, arboricola, in general erbivora, din genul Iguana. De obicei, acest animal este pur si simplu numit iguana. Initial au existat doua subspecii de Iguana VerdeIguana iguana si Iguana rhinolopha – singura specie de Iguana Verde recunoscuta in prezent este Iguana iguana.

Denumiri comune

  • Iguana americana
  • Iguana verde comuna

Dimensiune

Dimensiunea iguanelor verzi variaza foarte mult, in functie de tara din care provin si de conditiile in care au fost tinute. In general, iguanele adulte vor atinge o lungime cuprinsa intre 1,5 – 2 m. Ca si greutate, pot atinge intre 4-8 kg. In captivitate, Iguanele Verzi ating foarte rar 1,8 m sau mai mult.

Durata de viata

Iguanele Verzi sunt specimene cu durata de viata relativ lunga, traind in medie 10-15 ani. Unele iguane verzi masculi pot trai peste 20 ani, recordul detinandu-l o iguana mascul care a trait 25 ani.

Aspect

Iguanele Verzi pot varia foarte mult in ceea ce priveste aspectul si marcajele. Tara de origine si mediul in care au fost crescute determina o mare parte a aspectului lor. In general, iguanele verzi au cozi foarte lungi, de pana la 3 ori lungimea corpului. Au, de asemenea, o gusa permanenta, asemanatoare cu cea a curcanului. Gusa masculilor este mai mare decat a femelelor.

iguana verde

Prezinta unul sau mai multi solzi mari chiar sub orificiile auriculare. Gatul este gros. Prezinta o creasta dorsala. Iguanele seamana cu niste dinozauri in miniatura, motiv pentru care sunt probabil unele dintre cele mai populare soparle crescute ca animal de companie.

Marimea crestei dorsale este variabila. Pe langa aceasta, Iguanele Verzi au un spectru de culori de la verde inchis si maro la albastru deschis, turcoaz si rosu. Ele pot avea, de asemenea, un aspect bandat sau un model ciudat, cu toate acestea aceste soiuri de iguane verzi sunt destul de rare.

Ingrijire

Exista cativa factori care limiteaza potentialul de animal de companie al iguanei verzi, recomandand-o pentru un nivel de ingrijire intermediar-avansat. Odata ce sunt maturi sexual, iguanele verzi, in special masculii, pot deveni destul de agresivi.

In plus, Iguanele Verzi sunt purtatoare de Salmonella, care prezinta riscuri pentru sanatatea proprietarilor animalelor si a membrilor familiei daca nu se respecta igiena corespunzatoare. Mai important, au cerinte ridicate de ingrijire si pot fi dificil de manevrat datorita dimensiunii, ghearelor, cozii si gurii.

Hrana

Iguana VerdeNu va lasati pacaliti de aspectul sau feroce, iguana verde nu mananca carne. Alimentele sale preferate sunt vegetatia cu frunze mai mici. Cea mai mare parte a dietei iguanei verzi pentru animale de companie ar trebui sa cuprinda vegetatie (frunze), legume si fructe.

Pe langa acestea, puteti completa dieta iguanei verzi cu frunze si flori pe care le gasiti in natura, mancare formulata pentru iguane, precum si suplimente alimentare si vitamine.

Iguanele sunt active in timpul zilei. Hraniti-le cu cea mai mare parte a mancarii dimineata. Si oferiti intotdeauna iguanei dvs. multa apa curata si proaspata de baut.

Iguanele nu vor deveni obeze atunci cand sunt hranite cu diete bogate in fibre. Cu toate acestea, nu ar trebui sa hraniti o iguana tanara cu gustari hipercalorice. Acest lucru poate incetini cresterea animalului si il poate impiedica sa-si atinga intregul potential genetic.

Sanatate

Iguana verde este predispusa la contractarea unei varietati de boli si tulburari, dar vestea buna este ca datorita popularitatii sale imense, medicii veterinari au un standard de ingrijire destul de uniform. Iata o lista cu cele mai comune probleme de sanatate, de la cele mai frecvente la cele mai putin frecvente:

  • Tulburari nutritionale si metabolice – Boala osoasa metabolica, cunoscuta (MBD), este numele dat unui grup de afectiuni osoase complexe observate in mod regulat la soparle. De obicei, MBD sunt legate de lipsa de calciu din dieta sau expunerea inadecvata la lumina UVB. Cu toate acestea, MBD poate fi cauzata si de boli de rinichi si de tumori paratiroide. Simptomele includ membre umflate si dureroase, oasele maxilarului capata un aspect cauciucat deformat, impiedicand animalul sa poata manca; si o zvacnire involuntara a muschilor. Aceasta zvacnire musculara este cunoscuta sub numele de „tetanie” si semnaleaza ca animalul este in stare critica sau ca pot aparea convulsii in curand.iguana verde
  • Guta viscerala – Este o tulburare in care iguana este incapabila sa proceseze proteina pe care o ingereaza sau este hranita cu prea multe proteine pentru a le descompune corect. Este o cauza frecventa de deces la iguanele verzi care sunt hranite cu prea multa carne sau conserve de hrana pentru caini sau pisici (nu faceti acest lucru!). Guta viscerala secundara apare atunci cand iguanei nu i se da suficienta apa si devine deshidratata si nu poate procesa chiar si niveluri normale de proteine si acid uric. Simptomele gutei viscerale la iguanele verzi includ iritatii si inflamatii in jurul zonelor tisulare afectate. Rinichii grav afectati pot duce la boli renale si la moarte.
  • Boli infectioase si paraziti – Exista o multitudine de boli infectioase pe care iguanele verzi le pot contracta, inclusiv abcese postorbitale, abcese orale, boli gingivale si respiratorii si boli fungice, ca sa nu mai vorbim de chisturile cozii. Reptilele au sisteme imunitare primitive, deci daca iguana dvs. sufera de o boala infectioasa, faceti tot ce puteti pentru a stimula sistemul imunitar al soparlei, indiferent daca acest lucru inseamna mai multa nutritie, hidratare adecvata sau ajustarea factorilor de mediu. Daca banuiti ca iguana este bolnava sau are o infectie, solicitati intotdeauna asistenta veterinara. Atat parazitii interni, cat si cei externi reprezinta o problema atunci cand vine vorba de iguanele verzi. Parazitii interni interfereaza cu procesarea alimentelor si absorbtia nutrientilor, provocand disconfort si deteriorand tractul gastro-intestinal. Este important sa se efectueze examinari fecale ale animalului de companie pentru a determina daca aveti sau nu de-a face cu un parazit intern, chiar daca este posibil sa nu-i vedeti in scaun (nematode, viermi carlig, cestode, etc.). Cei mai comuni paraziti externi pe iguanele verzi sunt capusele si acarienii.

Comportament

Iguanele verzi trec prin diferite etape de-a lungul vietii, care le vor dicta comportamentul.

Dupa ce s-a nascut iguana, aceasta se afla in stadiul de eclozat/ juvenil, avand o tendinta de a fugi si a se ascunde, un lucru cat se poate de normal. Exemplarele tinere crescute in captivitate nu vor arata agresivitate si nu vor manifesta un comportament teritorial, dar pe masura ce devin mai mari, vor gasi mijloace de rispostare atunci cand sunt speriate. Stadiul de eclozat/ juvenil este marcat de o crestere rapida.

Cand iguana ajunge la maturitate sexuala, comportamentul sau se va schimba din nou, devenind de obicei un pic mai agresiva, mai ales in timpul sezonului de reproducere. Aceasta etapa dureaza pana cand iguana are aproximativ 5 ani, cand se va opri din crestere si va intra in stadiul de adult matur. Pe masura ce se maturizeaza, iguana va deveni mai putin activa, limitandu-se la episoade scurte de activitate.

Incinta Iguanei Verzi

Terarium sau acvariu

Iguanele verzi cresc intr-un ritm extrem de rapid in primii ani si au nevoie de o casa care sa se potriveasca dimensiunii lor. Un acvariu de sticla de 110-115 l ar fi suficient pentru inceput. Va trebui sa treceti insa la acvariu de 210 l odata ce iguana ajunge la 0,75-0,9 m lungime. Daca iguana creste mai mult de 1,2 m, veti avea nevoie de o incinta personalizata pentru a se simti confortabil.

Regula generala prevede ca incinta unei iguane verzi ar trebui sa aiba intotdeauna o latime de cel putin 1,5 ori mai mare decat lungimea reptilei si o inaltime egala cu 3/4 din lumea animalului.

iguana verde

Ca substrat, puteti opta pentru hartie simpla, hartie de ambalaj maro, scoarta de orhidee. Retineti ca, indiferent de substratul pe care il alegeti, va trebui sa-l curatati si sa-l inlocuiti in mod regulat. Lucrul bun este ca iguanele tind sa-si faca nevoile in acelasi loc, ceea ce face ca schimbarea substratului si curatarea sa fie simple.

O alta optiune de substrat sunt peletele de lucerna (pelete pentru iepuri). Acestea sunt ieftine, absorbante si pot fi ingerate in siguranta.

Crengi si ascunzatori

Iguanele verzi sunt soparle arboricole, ceea ce inseamna ca le place sa-si petreaca zilele relaxandu-se in copaci si printre ramurile acestora. Este important ca incinta iguanei sa cuprinda locuri de relaxare si de odihna. Aranjati ramurile astfel incat sa treaca diagonal peste incinta, lasand suficient spatiu intre ramuri si sursele de lumina, astfel incat iguana sa nu se arda.

iguana verde

Cand adaugati o noua iguana intr-o incinta existenta, este important sa-i asigurati initial o ascunzatoare. Permiteti noii iguane sa se acomodeze in noua sa casa inainte de a indeparta ascunzatoarea si de a forta interactiunea intre iguane.

Incalzire si iluminat

Temperatura este, fara indoiala, cel mai important factor atunci cand vine vorba de cresterea si intretinerea cu succes a iguanelor verzi.

Ca si in cazul tuturor celorlalte reptile, mentinerea temperaturilor corporale adecvate este esentiala pentru metabolismul animalului. Asigurati-va intotdeauna ca aveti sisteme iluminare si incalzire adecvate (si functionale) in habitatul iguanei.

iguana verde

Pentru a-si digera alimentele in mod corespunzator, iguanele verzi trebuie sa-si poata ridica temperatura corpului la 29,5 – 32 °C. Puteti obtine temperaturile adecvate utilizand la alegere un anumit tip de incalzitor pentru terarii. Folositi mai multe termometre pentru a va asigura ca temperatura din zona cea mai apropiata de sursa de incalzire nu depaseste 37,7°C.

Pietrele electrice de incalzit pentru terariu nu sunt recomandate. Iguanele verzi nu se descurca bine cu rocile fierbinti. Acestea pot provoca arsuri termice din cauza expunerii prea mari. In salbaticie, iguanele verzi se termoregleaza, intorcandu-se spre soare, nu incalzindu-se pe pietre si suprafete fierbinti.

In timp ce multi experti in cresterea iguanelor au tinut animale cu succes timp de 10 ani sau mai mult fara ajutorul expunerii la UV, noile cercetari sugereaza ca expunerea la UV-B poate ajuta animalul sa sintetizeze vitamina D3.iguana verde

Umiditatea aerului

Iguanele verzi apreciaza un nivel de umiditate cuprins intre 70 – 80% pe care il puteti obtine generand ocazional  ceata in terariu. Este o idee buna sa investiti intr-un higrometru pentru a asigura mentinerea nivelului adecvat de umiditate.

Cu ingrijire adecvata, nutritie si putina dragoste, ar trebui sa va puteti bucura de compania iguanei dvs. verzi pentru multi ani de acum incolo.

Habitat natural

Iguana verde este originara din America, unde este raspandita pe un teritoriu larg. Habitatul natural al iguanelor verzi variaza de la Mexic la sudul Braziliei, Paraguay si Antilele Mici. Oamenii au introdus iguane verzi si in Hawaii si in sudul Floridei, unde se bucura de vremea calda si frunzele din abundenta.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button