Reptile

Viermi cilindrici (roundworms) la amfibieni

Viermele cilindric Pseudocapillaroides xenopi este un parazit din familia Capillariidae care cauzeaza diverse probleme ale pielii, cum ar fi desprinderea pielii si iritatia la amfibieni. Infectia parazitara nu este fatala in sine, dar poate scadea imunitatea amfibianului si il poate face mai susceptibil la infectii secundare, care pot fi adesea fatale. Sa vedem ce simptome determina acesti viermi cilindrici la amfibieni.

Simptome

  • Letargie
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Leziuni ale pielii
  • Piele cu pete, aspra (uneori de culoare gri)
  • Desprinderea pielii

Cauze

Viermele cilindric Pseudocapillaroides xenopi se raspandeste prin pielea naparlita a amfibienilor infectati fiind transmis odata cu aceasta in apa din jur.

Diagnosticare

Medicul veterinar va ajunge la un diagnostic prin colectarea unor mostre ale pielii de la amfibienii afectati si examinarea lor la microscop pentru viermi rotunzi mici, albi.

Tratament

Medicul veterinar va poate recomanda un tratament medicamentos pentru a distruge viermii paraziti, numite antihelmintice. Urmati cu strictete dozajul si programul de tratament prescris de medicul veterinar.

Prevenire

Mentinerea conditiilor igienice de viata pentru amfibianul dvs. si schimbarea frecventa a apei acestuia va asigura ca naparlirea pielii nu favorizeaza infestarea cu acesti viermi cilindrici la amfibieni.

Cititi si: Boala „piciorului rosu” la amfibieni

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button