Reptile

Soparla Gecko-Leopard

Soparlele Gecko-Leopard (Eublepharis macularius) sunt crescute in captivitate  de mai bine de 30 de ani, fiind una dintre cele mai comune reptile-animale de companie. Daca ati vazut una vreodata este usor de inteles de ce personalitatile lor pline de viata si frumusetea lor izbitoare au cucerit inimile multora.

Specii populare

Exista 5 subspecii recunoscute oficial, nu toate avand un nume comune. Acest lucru se datoreaza faptului ca toate subspeciile au existat ca una pana la inceputul anilor 1980, cand s-a inceput separarea speciilor de reptile in subspecii.

Subspeciile cu denumiri comune includ Gecko-Leopard (Eublepharis macularius) si Gecko Leopard Afgan (Eublepharis m. Afghanicus).

Subspeciile care nu au un nume comun sunt Eublepharis m. smithi, Eublepharis m. fasciolatus si Eublepharis m. montanus.

Dimensiunea medie a soparlei Gecko-Leopard

Puii au in general o lungime medie cuprinsa intre 7,5-10,5 cm de la varful nasului la capatul cozii. Tind sa fie in general animale cu corp mediu si in functie de tip cantaresc intre 45-65 gr. ca adulti.

Femelele adulte au intre 17,5-20 cm iar masculii intre 20,5-25,5 cm. Pot exista si exemplare uriase care ajung pana la 30cm si 160 gr.

Durata de viata

In comparatie cu alte reptile soparla Gecko-Leopard are o viata lunga, traind in medie 6-10 ani. Nu este ceva neobisnuit ca unele exemplare de masculi sa traiasca chiar 20 ani.

Habitat natural

Soparla Gecko-Leopard este originara din sud-estul Afganistanului, vestului Indiei, Pakistanului, Iranului si Irakului. Cele mai multe exemplare colectate pentru comertul cu animale de companie provin din Pakistan.

soparla Gecko Leopard

Habitatul sau natural variaza de la deserturi pana la pajisti aride unde isi petrec zilele pe pietrisul nisipos si ascunzandu-se in tufisuri. In captivitate, vor ramane active tot timpul anului insa in mediul natural tind sa devina inactive in lunile mai reci de iarna.

Soparla Gecko-Leopard este un animal solitar care isi petrece cea mai mare parte a zilelor in vizuini, iesind sa se hraneasca in zori si amurg, cand temperatura desertului este mai suportabila. Capacitatea sa de a stoca grasimea in coada il face un animal foarte rezistent in salbaticie si in captivitate.

Aspect

Soparla Gecko-Leopard se deosebeste de alte specii de gecko prin pleoapele lor mobile. De fapt, ele sunt singurele specii de gecko cu pleoape. Toate celelalte specii de gecko au membrane transparente peste ochi care servesc pentru protectie.

Soparla Gecko LeopardIn mediul natural soparla Gecko-Leopard este mai inchisa la culoare, in timp ce soparlele crescute in captivitate au un sortiment mai divers de culori si modele ale pielii. Pielea lor este acoperita de obicei cu pete asemanatoare leopardului sau pete cu dungi orizontale groase.

Exista multe combinatii de culori si modele diferite (morphs) din care sa alegeti. Culoarea lor naturala este galben si alb cu linii si puncte negre-maronii.

Ingrijire

Datorita ingrijirii usoare soparlele Gecko-Leopard sunt o alegere perfecta pentru incepatori, avansati sau entuziasti.

Este important sa luati in considerare ingrijirea pe termen lung care va fi necesara inainte de a aduce un Gecko-Leopard acasa, deoarece pot trai in captivitate timp de un deceniu, sau mai mult.

Gecko-Leopard trebuie manipulat frecvent pentru a-l obisnui cu atingerea umana insa fara a exagera deoarece ca va deveni stresat. Comportamentul sau poate fi foarte bland dar poate musca destul de tare daca este stresat sau bolnav.

Dieta

In salbaticie soparla Gecko-Leopard este insectivora si mananca aproape orice se misca in fata lor. Nu vor manca plante sau legume asa ca nu are rost sa le oferiti. Majoritatea soparlelor nu vor manca insecte moarte asa ca ar trebui sa va asigurati o sursa de hrana vie inainte de a va aduce soparla acasa.

Fiecare soparla Gecko-Leopard are obiceiuri alimentare diferite deci nu exista o rutina ideala de urmat. Puii necesita hranire zilnica, iar adultii o data la 2 zile (o masa dureaza atat cat soparlele pot manca timp de 15-20 min).

Ca si regula, nu hraniti soparla cu o insecta de lungime mai mare decat spatiul dintre ochii acesteia. Nu o va putea digera corect.

Dieta lor poate include greieri. Pe masura ce imbatranesc isi pot schimba preferintele alimentare astfel ca le poate  placea sa manance greieri intr-o zi si sa refuze sa ii manance a doua zi. Pentru a evita aceasta situatie incercati sa mentineti dieta variata in mod regulat, folosind o combinatie de greieri, viermi, gandaci, viermi de matase, viermi de ceara si alte insecte (pudrate cu vitamine si calciu).

Nu il hraniti cu niciun tip de insecta care straluceste deoarece vor fi toxice pentru soparla Gecko-Leopard. Insectele salbatice pot transporta paraziti sai pot contine urme de pesticide. Obtineti intotdeauna mancarea vie dintr-un magazin de animale de companie de renume.

Sanatate

Soparlele Gecko-Leopard nascute in captivitate nu poarta boli care pot fi transmise oamenilor si, deoarece provin dintr-un mediu uscat nu au salmonella.

Cu toate acestea exista cateva boli si afectiuni medicale pe care le pot avea:

  • Tulburari nutritionale si metabolice (boala metabolica osoasa (MBD) cauzata de lipsa de calciu si vitamina D3)
  • Boli infectioase si paraziti (gastroenterita si paraziti luati din substratul cu nisip din terariu)
  • Complicatii la naparlire (disecdiza – zone uscate si neuniforme de pe capul, membrele, ochii si coada animalului)
  • Infectii respiratorii (pneumonie daca incinta lor este rece si umeda)

Comportament

Sunt printre cele mai animate reptile pe care le puteti avea ca animal de companie. Puii pot fi foarte vocali atunci cand sunt flamanzi, strigand si plangand sa fie hraniti.

Prezinta un comportament interesant numit fluturarea cozii, o miscare inainte si inapoi pe care o prezinta soparla atunci cand se simte amenintata.

Un alt comportament fascinant este zgomotul cozii, foarte asemanator cu zgomotul produs de un sarpe cu clopotei, zgomot produs atunci cand vor fi entuziasmati, cand vaneaza hrana, sau la imperechere.

La fel ca multe specii de soparle, soparlele Gecko-Leopard au capacitatea de a-si desprinde cozile atunci cand sunt amenintati. Aceasta este o adaptare defensiva numita autonomie caudala sau auto-amputare si are loc ca reactie la o amenintare. Coada cazuta continua sa se zvarcoleasca, distragand pradatorul in timp ce soparla se indeparteaza in graba. Coada creste sau se regenereaza, dar nu arata niciodata la fel ca si coada originala.

In absenta pradatorilor naturali, unele dintre motivele pentru care un Gecko Leopard si-ar putea desprinde coada includ boala, stresul din mediul de viata sau de la colegii de terariu agresivi si manipularea dura de catre proprietari.

Soparlele Gecko-Leopard depoziteaza grasimea in coada si se vor intoarce acolo unde si-au lasat coada dupa ce amenintarea a trecut pentru a o manca si a recastiga cantitatea de grasime pierduta.

Amenajarea unui terariu pentru Soparla Gecko Leopard

Necesita putina intretinere dar au anumite cerinte speciale. Habitatul sau este destul de usor de intretinut.

Un terariu adecvat va fi lung, de mica adancime, din sticla, acoperit cu o plasa de sarma care sa permita trecerea aerului si a luminii. Un terariu optim va avea volumul minim de 40l/gecko, pentru o pereche veti avea nevoie de un terariu de 60l, pentru 3 sau mai multi peste 75l.Soparla Gecko Leopard

Substratul nu trebuie sa fie abraziv sau iritant. Nisipul a fost intotdeauna considerat cea mai buna optiune dar in ultimii 10 ani opiniile s-au schimbat. Se pot folosi placi ceramice, ziare, gazon artificial sau prosoape de hartie. Soparla isi va stabili inca de la unceput o zona in terariu pentru eliminarea fecalelor.

Cel mai bine este sa nu utilizati nisip in substrat deoarece gecko-ul dvs. il poate manca. Utilizati un substrat usor de curatat si de inlocuit, care nu produce praf (va irita sistemul respirator al gecko-ului si poate provoca probleme de sanatate). De asemenea, evitati substraturile cu lemn de cedru, pin, aschii din lemn de esenta tare, substrat pentru pisici, rumegus.

Fiecare incinta gecko trebuie sa aiba trei zone: o zona de relaxare, o zona de ascundere si locuri pentru activitate. Stancile, bustenii si plantele artificiale ar trebui utilizate pentru a crea spatii naturale de locuit si pentru a incuraja gecko-ul sa urce, sa se joace si sa se ascunda. Asigurati cel putin 2 zone de ascundere. Cu cat aveti mai multe soparle, cu atat veti avea nevoie de mai multe suprafete.

Nu decorati terariul cu pietre ascutite sau abrazive. Soparla Gecko-Leopard s-ar putea rani atunci cand se freaca de ele in perioada naparlirii. In cele din urma, nu uitati de un bol frumos, plat, de mica adancime, pentru apa de baut.

Iluminat

Sistemul de iluminare trebuie sa imite ciclul de lumina naturala cu care gecko este obisnuit – sau pe care l-ar intalni in conditii naturale. Nu le plac luminile puternice (sunt nocturne), astfel incat becurile UV nu sunt necesare si va pot stresa gecko-ul.

Gecko Leopard

O iluminare adecvata poate fi obtinuta cu lampi de caldura plasate in afara incintei.

Un ciclu ar trebui sa aiba 14 ore de lumina in zilele de vara urmate de 10 ore de intuneric. Iarna reglati treptat perioadele de lumina si intuneric la 12 ore fiecare.

Umiditate

Umiditatea adecvata este cruciala pentru procesul de naparlire. Prea multa umiditate poate duce la infectii respiratorii, in timp ce umiditatea insuficienta poate provoca probleme ale pielii. Mentineti un nivel de umiditate de 40% sau mai mic folosind un higrometru.

Puteti de asemenea crea un mediu umed pentru soparla prin captusirea unuia dintre adaposturile sale cu un substrat umed, cum ar fi muschiul sau un tip de sol umed.

Curatare si intretinere

Indepartati zilnic resturile, insectele moarte, pielea naparlita. Daca obiectele de decor au materii fecale, indepartati-le si curatati-le imediat. Curatati zilnic vasele de apa.

Curatarea si dezinfectarea intregului terariu ar trebui sa fie o sarcina saptamanala si include o dezinfectare completa a tuturor obiectelor din terariu.

Cel mai bun moment din zi pentru curatarea terariului este la amurg sau in dimineata devreme. Acest lucru functioneaza cu ciclurile de somn naturale ale gecko-ului si va limita cantitatea de stres pe care o suporta.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button