Reptile

Ce boli va pot transmite reptilele?

Toate animalele de companie au potentialul de a raspandi boli zoonotice (infectiii care se transmit de la animal la om), nu doar reptilele. Aceste boli se pot raspandi prin bacterii, ciuperci, virusi sau paraziti care intra in gura sau pot fi raspandite  prin aer sau printr-o rana a pielii.

Sugarii, copiii mici, femeile insarcinate si persoanele infirme sau varstnice sunt expusi unui risc mai mare de infectie. Acestia ar trebui sa fie precauti atunci cand intra in contact cu reptilele de companie sau cu habitatele acestora.

Practicati o igiena corespunzatoare

Este important sa retineti ca o buna igiena este cea mai eficienta modalitate de a preveni raspandirea acestor boli zoonotice intre familia dvs. si animalele de companie – indiferent daca acestea sunt caini, pisici sau reptile.

Spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa manipularea animalului de companie sau curatarea habitatelor este esentiala. In plus, familiile cu copii sub 5 ani ar trebui sa renunte la pastrarea reptilelor ca animale de companie pentru a minimiza riscul de infectii zoonotice.

 

Boli transmise de reptile

1. Salmonella

Salmonella este prezenta in mod obisnuit la toate tipurile de reptile si se poate raspandi de la reptile la oameni atunci cand ceva contaminat cu fecale de reptila este introdus in gura. De exemplu, sugarii se pot infecta cu Salmonella prin intermediul unei sticle cu lapte care a fost contaminata cu fecale de reptile / contactul unei reptile. Infectia cu Salmonella provoaca diaree, dureri de cap, febra si crampe stomacale si poate duce la septicemie (intoxicatie cu sange).

2. Botulism

Botulismul este o boala grava care va poate pune viata in pericol. Este cauzata de o toxina eliberata de bacteria Clostridium care provoaca paralizie si moarte.

Clostridium se gaseste pe scara larga in mediul inconjurator, inclusiv in sol si noroi, intrucat microbii si animalele care traiesc aproape de pamant sunt de obicei contaminate cu clostridium. Clostridium contamineaza in mod obisnuit reptilele, in special reptilele acvatice precum testoasele.

Adultii si copiii mai mari au o serie de bacterii care contracareaza raspandirea microbilor responsabili dar bebelusii mici sub varsta de un an nu au dezvoltata inca aceasta protectie.

3. Campylobacterioza

Campilobacterioza este una dintre formele comune de infectii bacteriene la om. Este cauzata de o bacterie cunoscuta sub numele de Campylobacter si duce la simptome precum diaree, dureri abdominale si febra in 2-5 zile dupa ingerarea bacteriei (in general prin contaminarea alimentelor sau a apei).

Bacteriile din genul Campylobacter se intalnesc adesea in intestinul animalelor domestice si de casa. De cele mai multe ori animalele infectate nu prezinta simptome.

4. Leptospiroza

Leptospiroza este o infectie bacteriana intalnita frecvent atat la animale salbatice cat si la animale domestice, precum caini, pisici si reptile. Infectia se raspandeste prin contactul cu urina animalelor purtatoare de bacterie.

Acest contact poate aparea direct prin taieturi si zgarieturi pe corp sau prin mucoasa gurii, gatului si ochilor. Bacteriile pot patrunde in apa sau sol si pot supravietui acolo saptamani sau luni. Majoritatea persoanelor cu leptospiroza au o boala asemanatoare gripei, cu o durere de cap persistenta si severa.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button