Reptile

Obezitatea la amfibieni

Denumita in general obezitate, excesul de greutate corporala este o problema la fel de mare la amfibieni, precum este la oameni. Aceasta tulburare de nutritie pune sub presiune multe dintre organele corpului, ducand chiar la deces in cazurile severe. Obezitatea la amfibieni este mai frecventa la amfibienii mari, cum ar fi broastele cu coarne din America de Sud sau Salamandra tigru.

Obezitatea la amfibieni apare deoarece amfibienii in captivitate vor continua sa consume prada pusa la dispozitie, indiferent de nevoile lor energetice. Prin urmare, aceasta tulburare poate fi remediata cu usurinta printr-o dieta stabila, specifica speciei. Consultati un medic veterinar pentru o dieta adecvata pentru amfibianul dvs.

Simptome

  • Letargie
  • Dificultate la deplasare
  • Insuficienta respiratorie
  • Exces de greutate vizibil

Cauze

Hranirea excesiva este cauza principala a obezitatii. Chiar si amfibienii care urmeaza o dieta obisnuita cu exercitii fizice reduse sau deloc vor stoca in cele din urma caloriile suplimentare sub forma de grasime.

De asemenea, amfibienii care sunt raniti sau bolnavi pot creste in greutate din cauza incapacitatii lor de a face miscare.

Diagnosticare

Medicul veterinar va examina corpul animalului folosind o presiune usoara a degetelor pentru a detecta depozitele de grasime si pentru a compara greutatea acestuia cu intervalul adecvat pentru tipul sau.

Cu toate acestea, la femele poate fi necesara o ecografie pentru a diferentia depozitele de grasime de masele de oua.

Tratament

Cel mai bun tratament pentru obezitate este de a mari suprafata de locuit sau incinta amfibienilor.

Intensificarea activitatii animalului va imbunatati rata metabolica a acestuia, permitandu-i sa arda excesul de calorii.

Mentinerea amfibianului la nivelul superior al intervalului sau de temperatura preferat va accelera  rata metabolica si va creste consumul de calorii. Cu toate acestea, trebuie avut grija sa nu depasiti niciodata temperatura maxima recomandata pentru specia de amfibieni.

In cele din urma, reducerea cantitatii de hrana data unui animal va ajuta la multe tulburari de nutritie, inclusiv in cazul obezitatii.

Recuperare si stil de viata

Desi hranirea excesiva poate duce cu usurinta la un amfibian obez, monitorizarea consumului de hrana al animalului si permiterea acestuia de a-si gasi si vana hrana va ajuta la remedierea situatiei. Consultati-va cu medicul veterinar pentru a stabili un plan nutritional adecvat pentru amfibianul dvs.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button