Naparlirea dificila la reptile (Disecdysis)
Naparlirea anormala sau dificila a pielii la reptile (sau „Disecdysis”) este una dintre cele mai frecvent intalnite probleme de sanatate care afecteaza reptilele tinute ca animale de companie. Unele specii de serpi si soparle isi schimba intreaga piele intr-o singura bucata completa, in timp ce alte reptile isi schimba pielea pe bucati sau in petice. In toate cazurile, odata ce procesul este complet reptila ar trebui sa fie acoperita cu un strat proaspat, de piele.
Disecdysis nu este o problema primara ci un simptom al unei alte probleme.
Simptome si tipuri
Dupa o naparlire incompleta raman adesea bucati de piele veche atasate in jurul degetelor de la picioare si a cozii sau pe suprafara ochiului. Bucatile de piele ramase pot actiona ca un garou si cauzeaza uneori moartea tesuturilor, pierderea degetelor de la picioare sau a unor portiuni ale cozii. Sub portiunile acoperite cu aceasta piele ramasa se pot dezvolta infectii, ducand la zone rosii, iritate, din care se poate scurge puroi. Pielea neschimbata de peste ochi dau ochiului reptilei un aspect laptos si uneori ridat.
Cauze
Naparlirea anormala a pielii la reptile, naparlirea dificila (sau Disecdysis) este cel mai adesea rezutatul unui nivel de umiditate prea scazut in terariu. Alti factori care contribuie pot include lipsa unei suprafete pe care reptila sa se frece, sanatatea precara, parazitii externi si o dieta inadecvata.
Diagnosticare
Naparlirea dificila sau anormala poate fi diagnosticata prin examinarea atenta a reptilei. Descoperirea cauzei afectiunii poate necesita verificarea nivelurilor adecvate de umiditate si a cerintelor nutritionale, analiza conditiilor de mediu din terariu si efectuarea unor analize complete de sanatate.
Tratament
Majoritatea cazurilor de naparlire anormala a pielii la reptile pot fi tratate in confortul propriei case.
Pulverizati sau inmuiati animalul in apa calda timp de 10 pana la 15 minute si apoi frecati usor sau indepartati pielea. Daca pielea de peste ochi nu a fost indepartata aplicati un unguent pentru lacrimi artificiale si asteptati aproximativ 10 minute inainte de a-i freca usor pielea de pe ochi sau de a o ridica cu unghia.
Daca dupa repetarea acestor tratamente in decurs de cateva zile nu exista nicio ameliorare sau daca pielea de dedesubt pare rosie sau are un aspect nesanatos, duceti reptila la un medic veterinar.
Recuperare si stil de viata
Daca nivelul de umiditate din terariu trebuie mentinut scazut, adaugati in terariu o cutie-ascunzatoare care contine un strat de muschi umed de tip Sphagnum, pentru a oferi o zona cu umiditate relativa mai mare.
Prevenire
Majoritatea cazurilor de naparlire anormala a pielii la reptile (Disecdysis) pot fi prevenite prin:
- mentinerea nivelurilor adecvate de umiditate in terariu
- disponibilitatea unei suprafete de frecare si a unui vas cu apa in care sa se inmoaie
- mentinerea animalelor de companie in stare buna de sanatate.
Sursa imagine: unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.