Boala fungica (Chitridiomicoza) la amfibieni
Boala fungica (Chitridiomicoza) la amfibieni este o boala infectioasa grava cauzata de Batrachochytrium dendrobatidis, o ciuperca zoosporica inrudita cu mucegaiurile apei. Ciuperca se hraneste cu cheratina, o proteina care se gaseste in straturile cele mai exterioare ale pielii si supravietuieste in majoritatea mediilor, chiar si fara gazda. Se crede ca scaderea populatiei de broaste in multe zone se datoreaza chitridiomicozei.
Un mod comun de a recunoste chitridiomicoza este sa examinati pielea amfibienilor pentru prezenta exfolierilor sau desprinderii pielii pielii. Boala poate fi fatala pentru amfibienii lasati netratati. Prin urmare, proprietarii care suspecteaza chitridiomicoza la amfibienii lor trebuie sa solicite imediat ingrijiri veterinare.
Chitridiomicoza la amfibieni – Simptome si tipuri
Un amfibian care sufera de chitridiomicoza poate naparli excesiv, poate dezvolta piele ingrosata sau palida, si, in cazul mormolocilor, nas/cioc desfigurat.
Alte simptome comune includ:
- Letargie
- Pierderea poftei de mancare (anorexie)
- Constrictia pupilei ochiului
- Pozitie anormala a picioarelor din spate
- Comportament si dispozitie anormale
- Hiperemia (o crestere a fluxului sanguin catre diferite tesuturi ale corpului)
Unii amfibieni nu prezinta simptome clinice ale bolii, dar sunt infectati cu ciuperca Batrachochytrium dendrobatidis. Aceste animale sunt purtatoare ale bolii.
Cauze
Chitridiomicoza la amfibieni se datoreaza unei infectii cu ciuperca B. dendrobatidis. In general, amfibienii contracteaza ciuperca prin piele, in timp ce se afla in apa contaminata.
Diagnosticare
Medicul veterinar va diagnostica boala examinand o mostra de piele sau degetele de la picioare, care sunt colorate cu o solutie si plasate sub un microscop cu lumina. Plasarea unui animal infectat intr-un vas de apa putin adanc va confirma adesea desprinderea pielii, un simptom comun pentru chitridiomicoza.
Tratament
Pentru a trata chitridiomicoza, medicul veterinar va prescrie medicamente antifungice, cum ar fi itraconazol, care este de obicei diluat si administrat sub forma de baie. Tratamentul suplimentar poate include terapia cu lumina ultravioleta.
Recuperare si stil de viata
Din motive necunoscute, infectiile cu chitrida au o rata de mortalitate ridicata. Prin urmare, este important sa urmati instructiunile medicului veterinar si sa oferiti un mediu acvatic curat si un interval de temperatura adecvat pentru amfibianul dvs.
Cititi si: Boala „piciorului rosu” la amfibieni
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.