Reptile

Ghid pentru ingrijirea dragonului cu barba

Dragonii cu barba (agama cu barba, sau dragonul barbos sau Pogona vitticeps) sunt soparlele agamide apartinand genului Pogona. Termenul de barba provine de la faptul ca aceasta soparla are capacitatea de a-si umfla si innegri pielea de pe partea inferioara a gatului (intr-o postura defensiva), creand un aspect asemanator cu o barba.

Date generale

Durata de viata: pana la 8-10-15 ani
Dimensiune: 40-60 cm (inclusiv coada)
Dieta: legume, insecte, carne, pelete si fructe ca delicatese
Terariu: cel putin dimensiunile 100cm x 50cm x 60cm

 

Ingrijire

Asigurati-va ca aduceti acasa un dragon cu barba sanatos. Un dragon barbos sanatos nu va fi letargic si isi va tine capul sus, mai ales atunci cand va apropiati de el. Verificati daca ochii si narile sunt curate, fara scurgeri, si sa nu prezinte vatamari externe.

Habitatul lor va trebui monitorizat pentru a le oferi expunere specifica la lumina si caldura, insa chiar si asa, unii dragoni cu barba vor intra intr-o stare asemanatoare hibernarii (brumation). La fel ca si in cazul hibernarii, vremea mai rece ii poate face inactivi cateva saptamani sau chiar luni.

Animalul dvs. de companie va fi mai putin activ, va dormi mai mult si va manca mai putin. Atata timp cat li se ofera un spatiu cald si intunecat in care sa se retraga, vor fi fericiti.

Hraniti-va animalul cu o dieta plina de substante nutritive si expuneti-l la lumina soarelui timp de 20-30 minute de cel putin 2-3 ori pe saptamana. Incinta lor trebuie sa fie rezistenta, atat in caz ca o scapati cat si la pradatori, cu spatiu umbrit, pentru a preveni supraincalzirea.

Terariu

Crescand intre 40 – 60 cm lungime (inclusiv coada), dimensiunea recomandata pentru incinta unui dragon cu barba este de cel putin 100cm lungime x 50cm latime x 60cm inaltime.

Utilizati in terariu un substrat usor de curatat si totodata netoxic. Nu utilizati pentru substrat pietris sau nisip intrucat ingerate, pot cauza blocaje intestinale.

Asigurati-va ca includeti o multime de ramuri si stanci pe care soparla sa se poata catara si asigurati-va ca au un loc retras in care se pot racori sau ascunde.

Cel mai important lucru atunci cand configurati incinta dragonului cu barba este ca acestea necesita o lumina UV incandescenta care furnizeaza lumina UVB, dar nu uitati ca nu exista nici un substitut pentru lumina naturala nefiltrata a soarelui.

Va puteti ajuta reptila sa se simta confortabil creand un „gradient de temperatura” in incinta, cu un capat al terariului mai cald (35-40°C) si celalalt putin mai rece (25-28°C) . Acest lucru va permite reptilei sa se deplaseze pentru a-si regla temperatura corpului.

ingrijirea dragonului cu barba

La fel ca toate reptilele, dragonul dvs. cu barba se va baza pe surse externe pentru a-si regla temperatura corpului. Daca se afla in incinta lor, fara expunere la soare, terariul dvs. va trebui sa furnizeze un inlocuitor, astfel incat animalul dvs. de companie sa poata sintetiza, sa produca vitamine cruciale si sa ramana sanatos.

Discuati cu reprezentantii magazinului de animale de companie despre ce lampa de incalzire si iluminare va avea nevoie terariul dvs.

Hranire

Dragonii cu barba sunt omnivori. Cu toate acestea, devin treptat mai erbivori pe masura ce imbatranesc. Oferiti-le o varietate de insecte, cum ar fi molii, greieri, gandaci, lacuste, paianjeni si carne de organe, cum ar fi inima de pui sau ficat. Ocazional le puteti oferi viermi sau soareci.

Materia vegetala (salata, papadie, sfecla, spanac, frunze de nap, varza creata, etc.) ar trebui sa reprezinte cam 50-55% din dieta dragonului adult iar cea animala de aprox. 25%. In plus, 5% din dieta ar trebui sa reprezinte fructele (banana, pepene galben).

Dragonii cu barba pot avea diverse preferinte alimentare, de la un exemplar la altul, asa ca nu ezitati sa la oferiti o gama variata de hrana, care sa le aduca aportul necesar de vitamine si substante nutritive.

Dragonii cu barba au nevoie permanent de acces la apa proaspata. Oferiti-le un vas cu o cantitate mica de apa. Adancimea apei ar trebui sa fie mica, pentru a evita pericolul de inec.

Sanatate

Dragonii cu barba sunt susceptibili la paraziti interni si externi, la tulburari gastro-intestinale, infectii ale pielii, deficiente de nutrienti, care pot fi fatale daca nu sunt tratate corespunzator.

Inspectati-va in mod regulat dragonul pentru semne de infectie. Cautati semne de exfoliere frecventa a pielii, vezicule, abraziuni, ulcere sau pete decolorate.

Lipsa poftei de mancare ar putea indica o afectiune sau ar putea avea de-a face cu perioada de hibernare. Daca nu sunteti sigur, adresati-va veterinarului.

Pentru a evita bolile, hraniti-va animalul de companie cu o varietate de legume si insecte. Pastrati incinta lor cat mai curata posibil. Scoateti-i afara pentru a se bucura de soare, si pentru a-si mentine nivelul nutrientilor si vitaminelor ridicate.

Daca observati orice simptome sau modificari semnificative la dragonul cu barba si nu sunteti sigur cum sa gestionati situatia, nu ezitati sa va adresati veterinarilor locali.

Sfaturi privind siguranta animalului

Urmariti modul in care dragonul cu barba se adapteaza in noua sa casa tinand o evidenta a obiceiurilor lor. Cand sunt tineri, cantariti-i saptamanal. Acest lucru va face mai usor sa identificati ce nu este in regula in cazul in care animalul dvs. de companie se simte rau.

Daca adapostiti mai multi dragoni cu barba in acelasi terariu – mai ales daca ai mai multi barbati – oferiti-le propriul spatiu individual pentru a evita hartuirea sau lupta. Incercati sa utilizati pietre pentru a crea delimitari in incinta lor. In mod ideal, puteti caza impreuna un mascul si cateva femele.

ingrijirea dragonului cu barba

Este foarte important sa lasati dragonul cu barba sa iasa din incinta din cand in cand. Acest lucru va face mult pentru sanatatea lor si ii va ajuta sa se familiarizeze cu atingerea umana. Doar asigurati-va ca stiti unde este tot timpul!

Verificati lunar functionarea lampii de incalzire! Nu este recomandata utilizarea pietrelor fierbinti, deoarece pot cauza arsuri grave animalului.

Necesar

Habitat

  • Terariu
  • Capac cu orificii de ventilatie
  • Lampa de incalzire
  • Lumina UVB
  • Vas pentru apa
  • Vas mancare
  • Hrana
  • Crengi pentru catarat
  • Ascunzatori

Hrana

  • Insecte
  • Legume
  • Pelete moi
  • Carne de pui sau organe
  • Fructe moi

Intretinere terariu

  • Perii
  • Bureti
  • Manusi din cauciuc
  • Sapun
  • Sapun antibacterian

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button