Criptosporidioza (Boala „Crypto”) la soparle
Criptosporidioza (numita si Boala „Crypto”) la soparle este o boala foarte contagioasa. Anumiti paraziti provoaca o inflamatie a tractului digestiv fiind adesea o boala fatala pentru soparle daca nu este detectata si tratata in stadiu incipient.
Ce este Criptosporidioza (sau Boala „Crypto”)?
Cryptosporidia sunt paraziti unicelulari (protozoare) care afecteaza multe specii diferite de animale. Se pare ca tipurile de Cryptosporidia care afecteaza soparlele sunt unice pentru soparle. Desi nu imbolnavesc alte animale (sau oameni), pot avea consecinte devastatoare pentru soparle.
O soparla care are Cryptosporidia in tractul intestinal elimina oochisturi (oua microscopice) in fecale. Cand alte soparle vin in contact cu acele oochisturi si le ingereaza, se pot infecta si ele. Unele soparle se vor imbolnavi grav dupa infectie, altele prezinta doar simptome usoare, iar unele nu au deloc semne de boala.
Simptomele criptosporidiozei (termenul folosit pentru a descrie boala cauzata de parazitii Cryptosporidia) sunt ceea ce va puteti astepta de la o boala care afecteaza in primul rand tractul intestinal. Acestea includ:
- pierdere in greutate
- apetit scazut
- diaree
- uneori, regurgitare.
Criptosporidioza este fatala in aproximativ 50% din cazuri. Soparlele care supravietuiesc infectiei pot ramane purtatori si pot transmite parazitul altor soparle.
Diagnosticarea bolii Crypto la soparle
Simptomele criptosporidiozei sunt destul de nespecifice si pot fi observate la mai multe boli. Pentru a incepe procesul de diagnosticare, medicul veterinar va trece in revista istoricul medical al soparlei si va examina fizic animalul bolnav. Daca se presupune ca aceasta sufera de criptosporidioza, medicul veterinar va recomanda teste specifice pentru a cauta dovezi ale infestarii cu acest parazit.
Cea mai simpla metoda este examinarea unei mostre de fecale la microscop folosind o solutie speciala de flotatie care concentreaza oochisturile Cryptosporidia. Daca sunt vazute, se poate pune un diagnostic de criptosporidioza. Cu toate acestea, daca nu sunt vizibile oochisturi, boala nu poate fi exclusa deoarece acestea sunt adesea eliminate intermitent si/sau sunt prezente in numar redus.
De multe ori trebuie efectuate analize mai sensibile pentru diagnosticarea cu boala Crypto. Cele mai bune solutii in prezent sunt testele PCR (teste de reactie in lant a polimerazei) care pot fi efectuate pe fecale sau pe tampoane din cloaca unei soparle. Din pacate, chiar si asa poate rezulta un test fals negativ.
Uneori, singura modalitate de a determina daca o soparla are sau nu boala Crypto este prelevarea de mostre din tractul sau intestinal si trimiterea acestora unui patolog, dupa ce animalul a murit sau a fost eutanasiat.
Tratament si prevenire
Medicii veterinari au incercat numeroase medicamente care trateaza cu succes alte boli ale protozoarelor, dar niciuna nu a eradicat in mod fiabil crypto la soparle. Tratamentul medicamentos (cu paromomicina sau doze mari de antibiotice) impreuna cu unele masuri generale de sustinere (terapie nutritionala, reducerea stresului etc.), vor imbunatati uneori starea soparlei si ii vor prelungi viata.
Problema cu tratarea soparlelor care sunt grav afectate de crypto este ca pot prezenta un risc serios pentru alte soparle. Oochisturile care sunt eliminate de soparlele bolnave sunt extrem de greu de eradicat. Sunt rezistente la majoritatea dezinfectantilor (inclusiv inalbitor) si pot supravietui luni de zile in mediu.
Daca decideti sa tratati o soparla pentru boala Crypto, asigurati-va ca faceti acest lucru complet izolat de alte soparle din casa dvs. Nu mutati niciun obiect din incaperea unde traieste o soparla cu crypto in alta camera din casa. Toate obiectele potential contaminate trebuie aruncate atunci cand soparla infectata nu mai are nevoie de ele. Soparlele cu Crypto necesita adesea tratament pentru tot restul vietii.
Prevenirea aparitiei acestei boli in casa dvs. se concentreaza pe evitarea achizitionarii sau adoptiei de animale care prezinta orice simptom de crypto. Noii sositi ar trebui pusi in carantina si eventual, chiar testati pentru aceasta boala inainte de a intra in contact cu alte soparle. Discutati cu un medic veterinar pentru a determina care sunt cele mai bune optiuni pentru prevenirea si/sau tratamentul bolii Crypto, avand in vedere circumstantele dvs. particulare.
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.