PisiciSanatate felina

Mancarimi ale pielii la pisici. Ce puteti face?

„Pruritus” este termenul pe care medicii veterinari il folosesc pentru mancarimi ale pielii la pisici si alte animale de companie. Atat la caini, cat si la pisici, majoritatea bolilor de piele sunt pruriginoase (insotite de mancarime intensa). Din pacate, pentru mancarimi ale pielii la pisici optiunile de tratament direct sunt putin mai limitate decat la caini.

Accentul tratamentului pentru mancarimi ale pielii la pisici este pus pe eliminarea cauzei care sta la baza acesteia. Aceste mancarimi ale pielii la pisici pot fi gestionate cu succes in majoritatea cazurilor odata ce cauza principala a mancarii este identificata si tratata.

Ce cauzeaza mancarimi ale pielii la pisici?

Exista multe cauze ale mancarimii pielii la pisici, dar le putem imparti in 3 categorii:

  • Infectioase
  • Alergice (inflamatorii)
  • De alta natura

Cauzele infectioase sunt adesea parazitare, desi infectiile bacteriene si fungice sunt, de asemenea, frecvente.

Cauzele alergice sunt de obicei de natura inflamatorie. Cand pisica inhaleaza, ingera sau intra in contact in alt mod cu un alergen, sistemul ei imunitar poate reactiona exagerat, ducand la inflamarea pielii si la mancarime.

Categoria „de alta natura” a mancarimilor pielii la pisici este lunga si diversa. Aceasta cuprinde totul, de la boli genetice mostenite, la tulburari autoimune si la cancere.

Odata ce medicul veterinar este capabil sa determine cauza de baza a mancarimii pielii pisicii dvs., tratamentul are ca scop eliminarea acelei cauze (daca este posibil) pentru a minimiza mancarimea si pentru a imbunatati calitatea vietii animalului dvs. de companie.

 

Cauze infectioase ale mancarimii pielii la pisici

Cand pielea unei pisici se infecteaza – fie ca este vorba de bacterii, ciuperci sau paraziti – de obicei rezultatul este mancarimea.

Ringworm

Dermatofitoza (ringworm) este o infectie fungica frecvent intalnita la caini sau pisici care afecteaza parul, unghiile dar si portiunile superficiale ale pielii. Responsabili sunt dermatofitii din genurile Epidermophyton, Microsporum si Tricophyton.

Dermatofitoza poate fi transmisa oamenilor. Astfel, testarea pecinginei, fie prin cultura fungica, fie printr-un test de laborator mai modern numit PCR, este un pas important.

Infectii parazitare

Mai frecvent, infectiile parazitare (uneori denumite infestari parazitare) pot provoca mancarimi ale pielii la pisici.

Parazitii care traiesc pe piele sunt numiti ectoparaziti. Acest termen include purici, capuse, acarieni si alte organisme.

Deoarece multe pisici traiesc exclusiv in interior, administrarea de medicamente pentru prevenirea puricilor si capuselor este mult mai putin frecventa la pisici decat la caini. Reticenta proprietarilor de pisici de a administra aceste produse intr-o maniera consecventa se datoreaza partial perceptiei false ca pisicile de interior nu pot contracta infectii parazitare. In realitate, puricii sunt prezenti la pisici in peste 50% din cazurile de mancarime.

Pisicile care manifesta mancarimi pe jumatatea din spate a corpului, in special in apropierea bazei cozii, reprezinta un caz clasic de infestare cu purici. Medicul veterinar va inspecta vizual pielea si blana pisicii, folosind adesea un pieptene pentru purici pentru a verifica daca exista excremente de purici.

Medicamentele de prevenire a puricilor si capuselor sunt foarte eficiente in uciderea puricilor si a numeroaselor tipuri de acarieni. De aceea, medicii veterinari vor trata mai intai pisicile cu aceste produse, apoi vor continua tratamentul numai daca mancarimea persista.

 

Cauze inflmatorii ale mancarimii pielii la pisici

Diferite tipuri de alergii creeaza probleme inflamatorii care pot duce la mancarimi ale pielii la pisici. Cele mai frecvente alergii care cauzeaza mancarime la pisici sunt:

  • Alergiile alimentare
  • Alergiile de mediu
  • Hipersensibilitate la muscatura de purici

Desi rar, mancarimea de acest tip poate fi cauzata si de alergii de contact.

Alergii alimentare

La pisici, alergiile alimentare sunt de obicei cauzate de proteine ​​precum puiul sau pestele. Alergiile la cereale sunt extrem de rare.

Potrivit dermatologilor veterinari, testarea este una dintre cele mai bune si mai rentabile modalitati de a evalua daca alergiile alimentare contribuie la mancarimea pisicii. Pe durata acestei testari, pisica este hranita exclusiv cu o dieta hidrolizata.

Dietele hidrolizate sunt alimente pentru animale de companie care nu pot provoca un raspuns alergic. Aceste proteine din alimente au fost divizate in bucati atat de mici (aminoacizi), incat sistemul imunitar nu le poate recunoaste ca proteine ​​straine. Astfel, nu declanseaza reactia alergica.

Dupa testarea alimentara (care dureaza de obicei cam 8 saptamani), nivelul de mancarime al pisicii este reevaluat.

Daca mancarimea se amelioreaza dramatic in timpul dietei hidrolizate, dar revine rapid atunci cand se administreaza alte diete, o alergie alimentara este principalul vinovat. Aceste pisici ar trebui sa fie hranite cu o dieta cu proteine ​​hidrolizate sau o noua dieta cu proteine ​​pe tot parcursul vietii.

Alergii de mediu

Alergiile de mediu sunt cauzate de alergenii care sunt inhalati de pisici, care apoi dezvolta o afectiune alergica a pielii cunoscuta sub numele de „atopie”.

Aceste alergii pot fi puse pe seama unor factori precum sezonalitatea sau regionalitatea. Totusi, diagnosticul definitiv implica testarea alergiei intradermice. Analizele de sange pentru alergii sunt disponibile, dar sunt mai putin relevante decat testele intradermice.

Ca si in cazul oamenilor, testarea intradermica a alergiilor la pisici implica injectarea in cantitati mici de zeci de alergeni potentiali obisnuiti. Apoi se inspecteaza vizual reactia pielii la fiecare dintre injectii.

Deoarece alergenii de mediu precum praful si polenul sunt aproape imposibil de evitat, aceasta testare a alergiilor este cea mai utila in cazurile in care proprietarii de animale de companie sunt interesati sa urmeze terapia de hiposensibilizare (injectii pentru alergii).

Hipersensibilitate la muscatura de purici

Hipersensibilitatea la muscatura de purici, cunoscuta si sub numele de „dermatita alergica la purici”, este cauza numarul 1 a bolilor de piele atat la caini, cat si la pisici.

Dermatita alergica la purici este o alergie la saliva puricilor. Aceasta are ca rezultat un raspuns imunitar disproportionat si mancarimi severe chiar si dupa un numar mic de muscaturi de purici. Mancarimile prezente in jumatatea din spate a corpului, spre coada, este cazul clasic de dermatita alergica la purici.

Deoarece un numar foarte mic de purici pot provoca niveluri atat de dramatice de mancarime, scopul este eliminarea a 100% dintre purici, atat din ​​mediu, cat si de pe pisica.

Alte muscaturi de insecte, cum ar fi muscaturile de tantari, pot induce o reactie similara asupra pielii, insotita de mancarime, insa intr-o forma mai usoara.

Alergii de contact

Alergiile de contact, desi rare, pot provoca mancarimi pisicilor dupa ce intra in contact cu un alergen.

Reactiile la litiera pisicii sunt un exemplu comun, dar anumite tesaturi, coloranti, materiale de curatare, materiale plastice si plante pot provoca, de asemenea, alergii de contact.

Spre deosebire de alergiile de mediu, alergiile de contact sunt usor de evitat odata ce agentul vinovat este identificat. Astfel, terapia pe termen lung se concentreaza de obicei pe eliminarea alergenului, mai degraba decat pe tratarea directa a animalului.

 

Cauze de alta natura care pot provoca mancarimi ale pielii la pisici

Dupa cum am mentionat mai sus, exista multe motive pentru care o pisica poate suferi de mancarime. Daca mancarimea animalului dvs. de companie nu este atribuita uneia dintre cauzele infectioase sau alergice de mai sus, lista de cauze ramasa este destul de lunga.

In continuare, medicul veterinar va poate recomanda un dermatolog veterinar. Puteti efectua analize suplimentare, in special biopsii ale pieli. Daca testarea ulterioara sau alte investigatii devin prea costisitoare, tratarea simptomelor este uneori posibila, desi mai putin ideala.

 

Si pisicile tinute in interior sufera de mancarimi ale pielii

Multi proprietari de pisici cred in mod fals ca mancarimea, in special din cauza puricilor, este doar o suferinta a pisicilor care ies in aer liber.

Chiar daca iesirea in aer liber creste riscul unei pisici de a contracta paraziti, ciuperci, alergii de contact si alergii de mediu, ramanerea in casa nu elimina riscul.

Lista cauzelor posibile pentru mancarimea pisicii dvs. de interior este destul de similara cu lista daca ar fi o pisica in aer liber, desi poate aparea intr-o ordine diferita.

Cititi si: Pisicile tinute in interior au nevoie de protectie impotriva capuselor?

Cum determina medicii veterinari cauza mancarimii?

In general, primul pas este efectuarea unor analize care cauta infectii ale pielii.

Analize pentru infectii ale pielii

Veterinarul va efectua probabil aceste analize pentru a vedea daca pisica dvs. are o infectie a pielii care cauzeaza mancarime:

  • Citologia implica transferul de material de pe pielea pisicii pe o lama de microscop, fie direct, prin apasarea lamei pe piele, fie prin folosirea unei benzi transparente pentru a ridica celulele si a le depune pe lama.
  • Zgarieturile cutanate sunt un alt test de rutina in care o lama mica este razuita pe o mica zona de pe pielea pisicii. Celulele colectate de la razuire sunt, de asemenea, examinate microscopic pentru acarieni, cum ar fi demodex.
  • Cateva fire de par sunt smulse din zonele cele mai afectate si trimise la un laborator pentru testarea pecinginei (ringworm).
  • Ocazional, clinicile veterinare vor efectua culturi fungice interne, dar aceasta practica devine din ce in ce mai rara.

Biopsii si testele de alergie

  • Biopsiile constau in analizarea probelor de tesut de catre un patolog, fiind printre cele mai utile diagnostice pentru bolile de piele. Dezavantajul biopsiilor de piele este ca pisicile trebuie sa fie sedate sau anesteziate pentru a colecta proba.
  • Testarea intradermica pentru alergii se face sub sedare sau anestezie generala. Este utila pentru identificarea alergenilor care declanseaza mancarimea pisicii. Acest lucru poate fi facut teoretic de medicul veterinar obisnuit. Insa este aproape intotdeauna efectuat de dermatologi veterinari, datorita importantei experientei in interpretarea rezultatelor.

Abordarea „Raspuns la tratament”

Adesea, bugetul proprietarului unei pisici va fi prea mic pentru a continua testele. Prin urmare, „raspunsul la tratament” este adesea folosit ca diagnostic:

  • Pisicile suspecte de alergii alimentare pot fi hranite cu o dieta hidrolizata. Daca raspund bine la dieta si inceteaza mancarimea, dar reia rapid mancarimea atunci cand dieta este schimbata, se pune un diagnostic de alergie alimentara.
  • Daca administrarea unui medicament preventiv pentru purici/capuse indeparteaza mancarimea, probabil cauza mancarimii a fost o infectie cu parazit.
  • Daca pisica pare sa fie  intotdeauna mai bine dupa administrarea de steroizi, probabil ca problema nu este infectioasa si este mai probabil sa fie alergica.

 

Ce puteti administra pisicii pentru mancarimi ale pielii?

Administrati intotdeauna cu grija medicamente animalelor dvs. de companie. Contactati medicul veterinar inainte de a urma un tratament la domiciliu pentru pisica dvs. care sufera de mancarime.

Baie linistitoare

In general, o baie este probabil cel mai sigur mod de a incepe sa reduceti mancarimea pisicii dvs. Apa calda in sine calmeaza pielea prin spalarea crustelor, a matretii si a alergenilor de mediu, cum ar fi polenul sau praful, precum si alte resturi de pe piele care ar putea adaposti infectii sau pot crea iritatii directe.

Nu utilizati sampoane destinate uzului uman.

Sampoanele speciale pentru pisici hidrateaza in general pielea, ceea ce reduce mancarimea. Sampoanele pentru pisici care contin fulgi de ovaz coloidal sau fitosfingozina sunt, in general, cele mai utile in reducerea mancarimii pisicii dvs.

Daca niciun sampon pentru pisici fara prescriptie medicala nu pare sa atenueze mancarimea, consultati-va cu medicul veterinar.

Produse pentru alergii umane

Desi antihistaminicele sunt sigure de utilizat, ele nu sunt nici pe departe la fel de eficiente la caini si pisici precum sunt la oameni. Aceasta deoarece histamina nu este principalul mediator inflamator la animalele de companie, asa cum este la oameni. Antihistaminicele probabil nu sunt deloc utile pentru reducerea mancarimii la feline, cu exceptia cazurilor foarte usoare.

Cu toate acestea, pentru cazurile mai cronice, se crede ca antihistaminicele ofera un anumit beneficiu. Avand in vedere siguranta relativa a acestor medicamente, multi medici veterinari vor recomanda cel putin incercarea acestor medicamente daca proprietarii cauta o solutie usor disponibila, fara prescriptie medicala.

Exista 15% sanse ca un antihistaminic sa reduca mancarimea pisicii dvs. Insa puteti incerca mai multe antihistaminice. Este posibil sa gasiti unul care sa va ajute pisica.

Difenhidramina (Benadryl), hidroxizina (Atarax), clorfeniramina (Chlor-Trimeton), loratadina (Claritin) si cetirizina (Zyrtec) pot fi toate incercate in siguranta la pisici. Consultati-va insa intotdeauna cu medicul veterinar referitor la dozaj.

Utilizati un guler de protectie pentru a preveni zgarierea

Oricat de simplu suna (si pe cat de enervant este), daca pisica dvs. va purta un guler de protectie aproximativ o saptamana, este o metoda sigura de a-i reduce mancarimea. Asta mai ales daca boala de piele pare a fi mai degraba focala decat generalizata.

Mancarimi ale pielii la pisici

Un guler de protectie va impiedica pisica sa linga pielea afectata. Lingerea excesiva creste iritatia si inflamatia pielii, agravand mancarimea. Prin prevenirea linsului, reduceti mancarimea.

Acest lucru nu va rezolva problema de baza. Insa va da ceva timp pentru a observa mancaimea pisicii si pana ajungeti la veterinar.

Unguente cu steroizi

Aplicarea cremelor care contin steroizi nu este, in general, recomandata din cauza potentialelor efecte secundare si a posibilitatii de a agrava starea pisicii dvs. Infectiile se vor agrava adesea daca sistemul imunitar al organismului este slabit.

In plus, pisicile se ingrijesc mereu, astfel incat orice produs aplicat pe piele are potentialul de a fi ingerat de pisica. Intrebati medicul veterinar daca produsele pe care le aveti acasa sunt sigure si daca considera ca ar trebui sa le utilizati.

 

Care este tratamentul veterinar pentru mancarimi ale pielii la pisici?

Tratamentul veterinar pentru mancarimea pielii la pisici vizeaza cauza de baza, indiferent daca e vorba de infectii, alergii sau alte cauze.

  • Antibioticele pot fi administrate pe cale orala sau aplicate local pentru a trata infectiile bacteriene.
  • Sunt disponibile produse antifungice pentru infectii ale pielii de tip candidoza (drojdii)
  • Alergiile pot fi tratate cu steroizi (injectabil, orale si topice), precum si prin terapie de hiposensibilizare si teste alimentare.

In cazurile mai rare, cand mancarimea este cauzata de o boala autoimuna a pisicii, tratamentul este imunosupresia –  uneori cu steroizi, dar de obicei cu medicamente precum ciclosporina, pe termen lung.

 

Prevenirea mancarimilor de piele la pisici

Cea mai importanta metoda de a minimiza riscul de aparitie a mancarimii pielii la pisica este utilizarea unui tratament de prevenire a infestarii cu purici si capuse pe tot parcursul vietii acesteia. Asta chiar daca pisica nu iese niciodata in aer liber si nu prezinta semne evidente de boli de piele.

Ciubotica-cucului (primerose) si Uleiuri de peste

Uleiul de ciubotica cucului si uleiurile de peste ofera oarecare alinare pisicilor cu mancarimi ale pielii, dar pot functiona si impreuna cu alte terapii deja administrate acelor pisici.

Deoarece aceste suplimente sunt atat de ieftine, sigure si disponibile pe scara larga, multi proprietari de pisici vor administra oricum aceste suplimente in incercarea de a reduce sansa ca pisica lor sa dezvolte boli de piele. Eficacitatea acestei metode este in prezent necunoscuta.

Antihistaminice

Administrarea zilnica orala de antihistaminice este o strategie utilizata pentru a reduce frecventa si severitatea crizelor la pisici cu mancarimi cronice. Este insa putin probabil ca acestea sa previna bolile de piele la pisici care nu sufera de mancarimi ale pielii.

Probiotice

Exista unele dovezi ca administrarea zilnica de probiotice este utila pentru a evita unele tipuri de mancarimi ale pielii la animalele de companie. Totusi, acesta nu este in niciun caz un remediu pentru o pisica cu mancarime.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button