Sanatate felina

Gripa felina (Infectia cu virusul gripal H1N1)

Varianta H1N1 a virusului gripal, cunoscuta anterior oarecum incorect ca „gripa porcina”, este contagioasa atat pentru pisici, cat si pentru oameni. In plus, se stie ca acest virus poate infecta cainii, porcii si dihorii. Desi raspandirea acestui virus gripal nu mai este considerata a fi o epidemie de proportii de urgenta, ea continua sa se raspandeasca in intreaga lume. Vom vedea in continuare ce simptome are gripa felina (Infectia cu virusul gripal H1N1), cum se diagnosticheaza si ce solutii de tratament exista.

Simptome si tipuri

Simptomele pot varia de la foarte usoare pana la extrem de severe, iar unele pisici infectate pot sa nu prezinte niciun semn de boala.

Cele mai frecvente simptome observate includ:

  • Tuse
  • Stranut
  • Letargie
  • Lipsa poftei de mancare
  • Exces de lacrimi
  • Secretii nazale
  • Febra
  • Dificultati de respiratie

Unele pisici infectate cu gripa H1N1 nu au supravietuit, dar majoritatea pisicilor infectate sufera de simptome usoare pana la moderate.

Cauze

Virusul gripal H1N1 este virusul responsabil pentru tulpina de gripa cunoscuta initial sub numele de „gripa porcina”, care a aparut pentru prima data in 2009. Infectia a fost diagnosticata in intreaga lume.

Diagnosticare

Prezenta simptomelor asemanatoare gripei la un membru uman al casei/gospodariei poate determina suspiciunea unei infectii H1N1 la o pisica bolnava cu simptome similare.

Examinarea fizica amanuntita va dezvalui un animal de companie cu simptome asemanatoare gripei.

Diagnosticul definitiv la animalele de companie se obtine de obicei prin realizarea de teste PCR cu ajutorul mostrelor recoltate din nas, gat sau lichid colectat din trahee. Acesta este un test molecular care detecteaza prezenta ARN-ului din virus. De asemenea, pot fi necesare analize de sange suplimentare pentru a exclude alte boli care pot provoca simptome similare.

Se pot recomanda radiografii toracice pentru a evalua plamanii pentru semne de pneumonie sau alte modificari.

Tratament

Pentru gripa felina (Infectia cu virusul gripal H1N1) nu exista un remediu, iar tratamentul este de natura simptomatica. Ingrijirea medicala poate fi necesara pentru a mentine ochii si nasul curati si fara secretii. Este posibil ca pisicile infectate sa fie ademenite sa manance sau chiar hranite manual.

Antibioticele pot fi necesare pentru prevenirea sau tratarea infectiilor bacteriene secundare. Terapia cu fluide poate fi necesara si pentru a combate deshidratarea.

Prevenire

O buna igiena este cea mai buna modalitate de a preveni gripa H1N1. Spalati-va mainile bine si des. Incurajati si copiii din gospodarie sa faca acest lucru. Evitati contactul, daca este posibil, cu persoane sau alte animale care par sa fie bolnave.

 

Cititi si: Pisicile pot sa raceasca?

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button