Sanatate felina

Calicivirusul felin (FCV) – ce este si cum se trateaza

Calicivirusul felin (FCV) este un agent patogen viral care provoaca infectii ale tractului respirator superior la pisici. Infectia seamana cel mai frecvent cu o raceala, dar pot aparea infectii severe care implica plamanii, articulatiile si/sau alte organe.

Virusul are o incidenta mai mare in unitatile care gazduiesc mai multe pisici, cum ar fi adaposturile, unitatile de salvare sau reproducere. Insa se poate raspandi cu usurinta si in gospodariile cu doar cateva pisici. Pisoii mici si pisicile adulte tinere prezinta de obicei cel mai mare risc de infectie, dar in general pot fi afectate pisicile de orice varsta.

Simptomele calicivirusului felin

Unele pisici se infecteaza si nu prezinta semne clinice. Daca exista simptome, acestea pot varia de la usoare la severe, acestea din urma putand duce la moartea animalului. Calicivirusul felin (FCV) prezinta urmatoarele simptome frecvente:

  • Stranut
  • Secretii nazale
  • Ulceratia suprafetei nasului
  • Conjunctivita (inflamatia ochilor)
  • Secretii oculare

O pisica infectata poate dezvolta, de asemenea, urmatoarele simptome:

  • Ulcere pe buze, limba sau in alta parte a gurii, adesea insotite de salivare
  • Febra
  • Letargie
  • Deshidratare
  • Apetit redus, datorita congestiei nazale severe si/sau a ulceratiilor bucale

Urmatoarele simptome sunt asociate cu cazuri mai severe:

  • Pneumonie, cu tuse sau dificultati de respiratie
  • Inflamatie articulara, care provoaca schiopatare sau umflare a articulatiilor afectate
  • Simptome legate de inflamatia peretelui vaselor de sange (vasculita), care poate duce la insuficienta multi-organica si deces, inclusiv: umflarea fetei/picioarelor, rani ale pielii, sangerarea nasului, sange in scaun.

Cauze

Calicivirusul felin se gaseste in secretiile din nas, gura si ochi. O pisica se poate infecta:

  • prin contactul cu secretii care contin virusul direct de la o alta pisica, sau
  • indirect, prin contactul cu un obiect (purtator, bol cu hrana/apa, suprafata) care a fost contaminat cu secretii infectioase

Odata ajuns in organism, Calicivirusul felin (FCV) invadeaza celulele nasului, gatului, gurii si amigdalelor. Tulpinile mai agresive de FCV pot invada plamanii, articulatiile si rinichii. Semnele de boala apar de obicei la 2-6 zile dupa expunerea la virus.

Exista mai multe tulpini de FCV si, uneori, mai multe tulpini pot infecta pisicile in acelasi mediu. FCV se poate muta la o noua tulpina in corpul unei pisici. Exista diferente in ceea ce priveste virulenta sau capacitatea de a provoca boli intre tulpini, de la usoara la severa.

Cum se diagnosticheaza Calicivirusul felin

  • Prin analize de laborator – hemoleucograma completa, chimie a sangelui, pentru a determina daca exista o boala concomitenta
  • Radiografii toracice – pot fi recomandate daca o pisica prezinta antecedente de tuse, dar constatarile nu vor fi specifice pentru FCV. Pneumonia poate fi diagnosticata cu raze X toracice.
  • Analize de sange care masoara nivelurile de anticorpi FCV (titruri), dar un titru pozitiv sau crescut este posibil atat cu expunerea naturala, cat si cu vaccinarea.
  • Test PCR – poate fi efectuat prelevand secretii din nas, din interiorul pleoapelor si/sau din gura. Testarea PCR poate fi efectuata si pe sange, fecale si urina la inceputul procesului bolii.

Un procent mare de pisici sanatoase sunt purtatoare pe termen lung de FCV. Deci, doar pentru ca a rezultat FCV pe test/analiza nu inseamna ca pisica manifesta neaparat simptomele clinice.

Tratament

Ingrijirea de sustinere este de baza in tratamentul pentru pisicile afectate de FCV.

  • Pentru a reduce congestia nazala, puneti pisica de 2 ori pe zi intr-o incapere calda, cu aburi (baie), timp de 10-15 minute
  • Nutritia este importanta deoarece o pisica afectata cu ulceratii bucale si congestie nazala poate sa refuze mancarea. Oferiti o varietate de alimente cu miros foarte puternic. Conservele incalzite usor pot fi mai ispititoare decat conservele reci sau alimentele uscate.
  • Utilizati carpe umede calde pentru a curata secretiile oculare si nazale. Cand pisicile nu se simt bine, nu vor sa se ingrijeasca, mai ales daca au si ulcere bucale.

Medicamentele antivirale nu sunt utilizate in mod obisnuit in tratamentul FCV. Totusi, unele medicamente pot fi utile:

  • Medicamente pentru durere sunt administrate pisicilor cu ulceratii orale/nazale.
  • Un antibiotic oral poate fi utilizat pentru a trata infectiile secundare (nas, plamani, gura).
  • Pentru pisicile cu infectii oculare vor fi prescrise medicamente topice cu antibiotice, pentru ochi.
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene orale pot fi utilizate pentru a reduce inflamatia si febra.
  • Fluidele intravenoase sau subcutanate pot fi indicate daca o pisica este deshidratata. Acestea pot ajuta, de asemenea, la reducerea febrei.

Recuperare si stil de viata

Majoritatea pisicilor se vor recupera de FCV in 7-10 zile. Dar pot deveni purtatori si pot elimina virusul din secretiile orale si nazale pe termen lung. Pisicile care devin purtatori cronici pot dezvolta inflamatie orala (gingivita/stomatita) si pot prezenta un risc crescut de excrescente la nivelul nasului, gurii sau urechii (polipi nazofaringieni sau auditivi).

Vaccinarea poate ajuta la prevenirea raspandirii FCV. O pisica vaccinata se poate infecta in continuare cu FCV, dar sa nu dezvolte semne clinice sau poate avea simptome usoare in comparatie cu pisicile nevaccinate.

Pisoii primesc de obicei prima doza de vaccin la varsta de 9 saptamani, urmata de rapel la 12 saptamani si la 15-16 saptamani. Urmeaza un vaccin booster la varsta de 1 an si dupa aceea la fiecare 1-3 ani, in functie de forma de vaccin utilizata. FCV va fi administrat in mod obisnuit intr-un vaccin combinat impotriva virusului distemper.

Calicivirusul felin (FCV) este foarte contagios, asa ca este important sa izolati pisica afectata, pentru a evita expunerea. Si dvs. puteti raspandi virusul pisicilor neafectate dupa contactul cu o pisica infectata. De aceea, trebuie sa va spalati pe maini sau sa va schimbati hainele dupa interactiune.

Toate materialele care au intrat in contact cu pisica infectata trebuie spalate temeinic. Virusul poate trai in mediul inconjurator pe suprafete timp de 1-4 saptamani si nu este ucis de agentii obisnuiti de curatare.

FCV nu este infectios pentru oameni. Este contagios doar pentru alte pisici. Cainii nu se pot infecta de la pisici cu FCV, doar pisicile.

 

Cititi si: Virusul Imunodeficientei Feline (FIV) la pisici

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button