PisiciSanatate felina

6 intrebari frecvente despre hipertiroidie la pisici

Hipertiroidismul este o afectiune surprinzator de frecventa la pisici si care determina intrebari ale detinatorilor de pisici privind modul de gestionare a acestei boli. Vom vedea in continuare ce optiuni aveti cand vine vorba de hipertiroidie la pisici si va  vom oferi cateva sfaturi cu privire la modificarile dietetice.

 

De unde stiti daca pisica dvs. are o tiroida hiperactiva?

Glandele tiroide din gatul pisicii dvs. produc un hormon numit tiroxina care ajuta rinichii, ficatul, creierul si sistemul digestiv sa functioneze bine. Daca glandele tiroide ale animalului dvs. de companie produc prea multa tiroxina, metabolismul ei va accelera, ceea ce o poate face fie hiperactiva, fie lenta: aceasta se numeste hipertiroidism. Desi aceasta afectiune poate afecta pisicile de orice varsta, este mai frecventa la animalele de companie in varsta.

Daca pisica ta are o tiroida hiperactiva, ea ar putea sa para anxioasa sau agitata si poate petrece mult timp gonind de colo colo, intr-un mod uneori neasteptat. Este posibil ca pisica dvs. sa doreasca sa manance si sa bea mai mult; cu toate acestea, deoarece hipertiroidismul poate face mai dificila absorbtia substantelor nutritive, blana ei poate parea mata si neingrijita.

Un numar mic de pisici cu hipertiroidism par sa fie obosite si letargice.  S-ar putea sa observati ca pisica dvs. vocalizeaza mai mult decat de obicei sau gafaie. Diareea, varsaturile si pierderea in greutate pot fi de asemenea simptome ce insotesc hipertiroidia. Fiti atent la orice schimbari in comportamentul obisnuit al pisicii dvs.

Ce cauzeaza modificarea glandei tiroide?

In multe cazuri hipertiroidismul este cauzat de o tumoare necanceroasa, localizata undeva pe glanda tiroida. Cu toate acestea doar in cazuri foarte rare tumoarea se poate transforma in cancer tiroidian.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de tratament?

Dupa cum probabil ati aflat deja de la medicul veterinar exista o serie de optiuni de tratament pentru hipertiroidism. Diferite tratamente pot fi evaluate pentru pisica dvs. si in timp ce chirurgia si terapia cu iod radioactiv pot oferi o vindecare permanenta, ele nu sunt intotdeauna cea mai buna modalitate pentru pisicile mai in varsta. O alta optiune este sa oferiti pisicii dvs. o dieta cu continut scazut de iod pentru a opri glandele tiroide sa produca tiroxina, alaturi de medicamentul zilnic.

Schimbarea dietei poate ajuta?

Da. Oferirea unei diete cu continut scazut de iod pisicii dvs. poate ajuta la ameliorarea simptomelor hipertiroidiei, deoarece iodul controleaza cat de active sunt glandele tiroide.

Cu toate acestea, dietele cu continut scazut de iod trebuie respectate la maximum pentru a avea succes. Aceasta inseamna sa va asigurati ca pisica dvs. nu mananca specialitati precum  pasari sau soareci. Acest lucru poate fi dificil, deoarece pisica dvs. s-ar putea sa nu fie incantata de o dieta cu continut scazut de iod iar urmarea dietei poate deveni o provocare.

Daca incercati sa combinati un plan alimentar cu continut scazut de iod cu mancarea obisnuita a pisicii dvs., este posibil ca semnele incomode de hipertiroidism sa continue. Pentru a ajuta la scaderea cantitatii de iod pe care o ingereaza pisica, incercati sa evitati unele produse precum suplimente, medicamente cu diverse arome si mancarea destinata consumului uman.

Pisica dvs. trebuie sa manance mai mult?

Pisicile cu hipertiroidism pot pierde o cantitate vizibila de greutate, in special pisicile mai in varsta carora le este mai greu sa absoarba substantele nutritive esentiale. In general, pisicile cu glande tiroide hiperactive au nevoie de o dieta bogata in calorii, cu suficiente grasimi si o multime de proteine animale de inalta calitate. Discutati cu medicul veterinar sau un specialist in nutritia animalelor cu privire la cele mai bune surse ale acestor nutrienti. Dar nu exista alte vitamine sau minerale specifice de care o pisica cu hipertiroidism sa aiba nevoie.

Ce altceva ar trebui sa stiti despre hipertiroidism?

Tratarea hipertiroidismului la pisicile mai in varsta poate dezvalui uneori alte afectiuni, cum ar fi bolile de rinichi, motiv pentru care medicii veterinari folosesc adesea un tratament reversibil, cum ar fi medicamentele sau o dieta speciala.

Daca pisica dvs. a fost diagnosticata cu hipertiroidism discutati cu medicul veterinar despre starea generala de sanatate a pisicii. Monitorizati greutatea pisicii in mod regulat, iar atunci cand faceti modificari in dieta pisicii, faceti-le intotdeauna treptat.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button