Sanatate felina

Intoxicatia cu plumb la pisici

Intoxicatia cu plumb la pisici este o afectiune medicala cauzata de nivelurile crescute de plumb metalic din sange. Plumbul are capacitatea de a perturba si deteriora functiile normale ale celulelor si poate afecta mai multe sisteme din organism. Una dintre modalitatile prin care plumbul poate afecta negativ organismul este dislocarea si inlocuirea calciului si zincului in organism, ambele fiind importante pentru metabolismul celular normal. Intoxicatia cu plumb provoca moartea la pisici daca nu este tratata la timp.

Din fericire, intoxicatia cu plumb nu este frecvent observata la pisici, mai ales in comparatie cu cainii.

Simptome si Tipuri

Simptomele intoxicatiei cu plumb se refera in principal la sistemul gastrointestinal (expunere scazuta la plumb) si la sistemul nervos central (expunere cronica la plumb). Unele dintre cele mai comune simptome includ:

 • Varsaturi
 • Diaree
 • Letargie
 • Apetit redus
 • Durere abdominala
 • Regurgitare (din cauza megaesofagului)
 • Slabiciune
 • Isterie (panica si anxietate)
 • Orbire
 • Anomalii vestibulare, inclusiv nistagmus si ataxie, ca si cum pisica ar fi ametita

Cauze

 • Ingerarea de plumb – sursele pot include vopsea pe baza de plumn, baterii de masina, materiale de lipire, conducte de plumb, material lubrifiant, folie de plumb, mingi de golf sau orice alt material care contine plumb
 • Vopseaua pe baza de plumb si solul contaminat cu plumb sunt cele mai comune surse
 • Apa contaminata cu plumb

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit a starii de sanatate a pisicii dvs. pana la aparitia simptomelor, inclusiv un istoric al oricarui contact cu material care contine plumb, daca este posibil. Apoi medicul veterinar va efectua un examen fizic complet. Testele de laborator vor include hemoleucograma completa, profilul biochimic si analiza urinei – ale caror rezultate pot dezvalui informatii valoroase pentru diagnosticul initial.

Analizele de sange pot evidentia celule rosii din sange de dimensiuni inegale (anizocitoza), celule rosii cu forma anormala (poikilocitoza), variatii ale colorarii globulelor rosii (policromazie, hipocromazie) si un numar crescut de neutrofile (un tip de globule albe) vazut. Rezultatele analizei de urina sunt adesea nespecifice; la unii pacienti pot fi gasite concentratii anormale de glucoza in urina.

Daca pisica dvs. prezinta toate simptomele otravirii cu plumb, medicul va cere analize mai specifice, care il vor ajuta sa determine nivelurile de plumb atat in sange, cat si in tesuturile corpului.

Tratament

Intoxicatia cu plumb ar trebui considerata o urgenta care necesita ingrijire imediata. Adesea, terapia de chelare – o terapie de detoxifiere prin care agentii chelatori sunt administrati prin gura pentru a lega plumbul gasit in sistemul gastrointestinal si pentru a preveni absorbtia ulterioara – este primul curs de tratament. Exista multe tipuri de agenti de chelare disponibile pentru diferite tipuri de otraviri, iar selectia agentului de chelare va fi facuta de medicul veterinar curant.

Medicul veterinar poate efectua, de asemenea, un lavaj gastric pentru a indeparta si curata continutul stomacului, daca plumbul a fost ingerat in urma cu cateva ore. Aceasta metoda foloseste apa pentru a spala, curata si goli cavitatea stomacului si tractul digestiv de otrava.

Exista, de asemenea, unele medicamente disponibile care pot ajuta la scaderea incarcaturii corporale de plumb, mai ales in cazurile in care concentratiile de plumb in fluxul sanguin sunt foarte mari. Celelalte simptome ale pisicii dvs. vor fi tratate in consecinta.

Recuperare si stil de viata

Majoritatea pisicilor se recupereaza in 24-48 de ore de la tratamentul initial. Prognosticul la animalele afectate este pozitiv daca acestea sunt tratate rapid. Cu toate acestea, pisicile cu convulsii necontrolate au un pronostic mai putin optimist.

Deoarece oamenii si alte animale sunt expuse riscului din aceeasi sursa de plumb, medicul veterinar trebuie sa raporteze incidentul autoritatilor relevante. Poate fi necesar sa identificati sursa de plumb pentru a preveni expunerea ulterioara a oamenilor sau animalelor. Daca sursa de plumb nu este identificata si eliminata, episoadele de intoxicatie se pot repeta, putand exista riscuri mai mari.

Prevenire

Expunerea oamenilor si animalelor la orice sursa de plumb trebuie prevenita. Nu lasati la indemana animalelor si oamenilor materiale si obiecte care contin plumb (baterii de masina, materiale de lipire, vopsea pe baza de plumb) si plasati obiectele care contin plumb in locuri inchise sau greu accesibile (vase antice care contin plumb, destinate decorului). Doar astfel veti putea preveni orice expunere in viitor.

Daca locuiti intr-o casa veche, ati putea lua in considerare verificarea straturilor de vopsea pentru continutul de plumb. Instalatiile sanitare sunt o alta sursa potentiala de plumb, deoarece tevile vechi se corodeaza in timp, scurgand plumbul in apa pe masura ce trece prin tevi. Pamantul din jurul casei poate avea, de asemenea, un continut mare de plumb. Deoarece vopseaua veche de la case si cladiri se poate scurge in pamant in timp pe masura ce vopseaua se deterioreaza.

 

Cititi si: Intoxicatia cu monoxid de carbon la caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button