PisiciSanatate felina

Aspecte importante privind greutatea pisicii dvs.

Tot mai multe animale de companie sunt supraponderale, iar aceasta este o problema importanta. Obezitatea este o preocupare medicala, legata nu doar de aspectul animalului de companie. Astfel, asigurandu-va ca pisica dvs. are o greutate normala este parte vitala a ingrijirii ei.

In acest articol am adunat cateva sfaturi legate de obezitatea la pisici si cum o puteti evita.

Un raport din 2018 arata faptul ca 56% dintre proprietarii de pisici nu stiau daca pisica lor are o greutate normala. Poate fi dificil sa ne asiguram ca mancam corect si facem suficienta miscare, mai ales iarna. Si este un lucru valabil si pentru pisici. Poate nici nu ati observat ca pisica dvs. a luat in greutate cateva kilograme. Cu toate acestea, daca a fost mai putin activa in lunile reci iar aportul de alimente a fost crescut, nu e de mirare ca pisica nu a ramas la fel de zvelta ca vara.

O problema importanta

In timp ce greutatea optima a pisicii dvs. variaza in functie de varsta, talie, rasa si sex, daca nu vedeti sau simtiti cu usurinta coastele pisicii iar in zona abdominala prezinta grasime, aceasta ar putea avea mai multa grasime corporala decat ar trebui.

  • Daca ii puteti simti coastele, dar acestea nu sunt vizibile, pisica are greutatea ideala
  • Daca puteti simti coastele, dar nu le puteti numara, pisica este supraponderala
  • Daca nu ii puteti simti deloc coastele, pisica este obeza

La fel ca in cazul oamenilor, pisicile obeze au mai multe sanse sa dezvolte afectiuni, inclusiv boli de inima, diabet si artrita. De asemenea, pot avea dificultati de respiratie, in special rasele brahicefalice, cum ar fi pisicile persane si himalayene.

Numarul de calorii

Daca credeti ca pisica dvs. ar putea beneficia din pierderea a cativa centimetri din talie, este important sa monitorizati mai intai ce mananca. Se recomanda hranirea animalului de companie in raport cu greutatea corporala ideala a pisicii dvs., nu cu greutatea corporala reala.

Consultati ghidul tipului de hrana pe care o oferiti pisicii dvs. (veti putea gasi, de asemenea, mai multe informatii despre cat ar trebui sa hraniti pisica pe site-ul producatorului), dar nu uitati sa scapati orice alte posibile surse de hrana.

Cantarirea cantitatii recomandate dimineata, in fiecare zi, spre deosebire de hranirea la liber, evita consumul excesiv pe tot parcursul zilei. Multi proprietari de animale de companie presupun volumul recomandat de alimente si este usor sa depaseasca 10%. Iar 10% mai multa hrana decat este necesar inseamna 10% mai multa grasime corporala.

Daca aveti mai multe pisici, asigurati-va ca le hraniti in camere separate, astfel incat sa puteti urmari cat de mult mananca fiecare pisica. De ce nu incercati sa puneti vasul pentru mancare pentru pisica dvs. in capul scarilor sau la o anumita inaltime, pentru a o incuraja sa urce?

Exercitii fizice

Este important sa va asigurati ca pisica dvs. nu pierde exercitiile fizice regulate. In lunile de iarna, este posibil ca pisica dvs. sa nu poata iesi afara atat de des ca de obicei. Iata cateva jocuri de interior pe care le puteti exersa cu pisica dvs. pentru a o mentine activa:

Cautarea hranei

A face pisica sa lucreze pentru hrana ajuta nu doar la pierderea in greutate, ci ii stimuleaza si creierul. Puteti imprastia de exemplu hrana uscata a pisicii pe podeaua bucatariei, facand-o pe aceasta sa adulmece si sa gaseasca unde este hana.

Daca pisica dvs. manifesta interes pentru adulmecarea mancarii, puteti trece la un puzzle feeder, pentru a o provoca si pentru a transforma mancatul intr-o activitate mai distractiva. Provocand pisica sa munceasca pentru a obtine mancare pare a fi o pedeapsa, insa, in realitate, este o recompensa grozava pentru pisica, ea fiind entuziasmata sa se joace si sa gaseasca hrana.

Nu uitati sa va asigurati ca orice fel de recompense pe care le oferiti pisicii dvs. sunt sarace in calorii si ca le scadeti din aportul zilnic de calorii.

Ascunderea

Ca animale de prada, pisicile se vor ascunde si vor sari pentru a-si surprinde prada. Asigurati-i un loc pentru ascundere, taind o gaura intr-o cutie de carton goala intoarsa sau acoperind masuta de cafea cu o ceva, astfel incat sa formeze o ascunzatoare. Puteti incerca, de asemenea, un tunel de joaca pentru pisica dvs. Cand pisica este inauntru, o puteti incuraja sa se joace atarnand o jucarie cu pene la intrarea in ascunzatoarea lor si urmarind-o cum incearca sa prinda „prada” lor.

Vanatoarea

Aduceti exteriorul in interior cu o aplicatie conceputa pentru a satisface instinctul pisicii dvs. de a vana.

Mouse for Cats, o aplicatie mobila gratuita conceputa special pentru pisici, permite pisicii dvs. sa „prinda” un rozator de pe ecran atingandu-l cu laba. Acestea nu isi vor pierde interesul, pentru ca aplicatia are 11 niveluri de joc, soriceii au diverse culori si forme animate, astfel incat pisica va acorda o atentie serioasa jocului.

 

Daca va ingrijoreaza greutatea pisicii dvs., mai ales daca a slabit sau s-a ingrasat brusc, discutati cu medicul veterinar.

 

Foto: pixabay

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button