Sanatate felina

Ce cauzează tusea pisicii si ce trebuie sa faceti

Tusim cu totii din cand in cand si acelasi lucru este valabil si pentru pisici. Tusea este pur si simplu un reflex care ajuta corpul sa curete interiorul tractului respirator. Vom vedea in continuare ce cauzeaza tusea pisicii, de cate tipuri poate fi aceasta si ce tratamente exista.

Pisicile tusesc atunci cand ceva irita „receptorii de tuse” care le imbina faringele, laringele, traheea si caile respiratorii mai mici (bronhiile). Tusea ocazionala la pisici nu este ceva pentru care sa va faceti griji la o pisica sanatoasa. Acordati atentie tusei cronice sau severe, sau celor asociate cu alte simptome.

Daca pisica dvs. are o tuse severa sau persistenta, faceti o programare la medicul veterinar. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru o recuperare rapida! Iata in continuare cateva posibile motive pentru care pisica dvs. tuseste si ce puteti face pentru a o ajuta.

 

De ce tuseste pisica?

Lista cauzelor posibile pentru tusea unei pisici este lunga, dar uneori problema este evidenta. Praful sau iritantii de orice tip pot duce la tuse. Tusea mai persistenta a pisicii poate fi cauzata de expunerea pe termen lung la iritanti, cum ar fi fumatul pasiv.

Alte cauze comune pentru tusea pisicii includ:

  • Infectii respiratorii. Infectiile respiratorii bacteriene si virale sunt cauze comune ale tusei la pisici. Ocazional, pot fi implicate organisme fungice sau parazitare.
  • Astm. Pisicile cu astm bronsic experimenteaza ingustarea cailor respiratorii, inflamarea cailor respiratorii si acumularea de mucus ca raspuns la anumiti factori declansatori, toate acestea putand duce la tuse.
  • Efuziune pleurala. Aceasta este o acumulare anormala de lichid in jurul plamanilor unei pisici, care poate duce la tuse.
  • Inhalarea de obiecte straine. Cand sunt inhalate materiale straine, cum ar fi alimente sau bucati de iarba, o pisica va tusi pentru a incerca sa le expulzeze.
  • Cancer. Tusea poate fi unul dintre primele simptome pe care proprietarii le observa atunci cand o pisica are cancer care afecteaza tractul respirator.
  • Trauma. Leziunile fizice, chimice sau termice ale tractului respirator pot provoca tusea pisicii.
  • Dirofilaria (heartworm, viermele inimii). Semnele viermilor inimii la pisici pot fi subtile si pot include tuse.

Bolile de inima duc frecvent la tuse la oameni si la caini, dar nu este cazul la pisici. Pisicile care tusesc au aproape intotdeauna un anumit tip de afectiune respiratorie.

Pisicile pot lua tusea de canisa de la caini?

La caini, infectia cu o varietate de bacterii si virusi poate duce la tuse de canisa. Bordetella bronchiseptica, micoplasma, virusul parainfluenza, adenovirusul de tip 2, coronavirusul canin si altele, singure sau in combinatie, pot fi vinovate.

Pisicile sunt susceptibile la unii dintre acesti agenti patogeni, cum ar fi Bordetella, dar nu si la altii. Pentru a preveni raspandirea potentiala, orice animal de companie care stranuta, tuseste si are secretii oculare sau nazale, trebuie izolat de alte animale de companie si examinat de un medic veterinar.

Tuse productiva (umeda) versus Tuse uscata la pisici

Termenul „tuse umeda” se refera la o tuse care provoaca flegma – mucusul gros care este adesea produs in tractul respirator ca raspuns la infectie. Productia crescuta de flegma ajuta organismul sa elimine virusii, bacteriile, celulele care lupta impotriva bolilor si alte materiale din plamani.

Tusea uscata, pe de alta parte, nu produce multa flegma. La pisici, tusea uscata este de obicei asociata cu afectiuni precum astmul, corpurile straine inhalate si cancerul. Aceste distinctii nu sunt ferme, dar va pot ajuta pe dvs. si pe medicul veterinar in stabilirea unui posibil diagnostic.

Tusea pisicii asociata cu alte simptome

Tusea tinde sa apara in combinatie cu alte simptome, care pot ajuta, de asemenea, la diagnosticare.

Tusea pisicii + stranut

Tusea pisicii combinata cu stranutul este adesea asociata cu o infectie a cailor respiratorii superioare la pisici. Infectia cailor nazale duce la stranut si la secretii nazale, dar o parte din secretii ajung inapoi in gat, producand o tuse.

Tusea pisicii + respiratie suieratoare

Respiratia suieratoare este un semn clasic de astm la pisici si este adesea observata in combinatie cu tuse si respiratie dificila, rapida sau cu gura deschisa.

Tusea pisicii + expulzarea unor ghemotoace de par

Cand „tusea” unei pisici expulzeaza ghemotoace de par, probabil ca nici nu aveti de-a face cu o tuse deloc. Desi cu siguranta suna ca si cum pisica ta tuseste, ea are de fapt senzatie de voma sau inecare, deoarece ghemotocul de par iese din tractul digestiv, nu din tractul respirator.

Tusea pisicii + sange

In timp ce tusea ocazionala la o pisica altfel sanatoasa nu este un motiv de panica, o pisica care tuseste cu sange este o potentiala urgenta. In acest caz, apelati imediat la medicul veterinar. Daca pisica dvs. tuseste cu sange, posibilele cauze includ:

  • Trauma
  • Cancerele care erodeaza vasele de sange
  • Infectii severe
  • Expunerea la otravuri care impiedica coagularea normala a sangelui

Tratamentul tusei la pisici

Tratarea tusei la pisici inseamna tratarea cauzei de baza:

  • Iritanti. O tuse cauzata de inhalarea unui iritant va disparea atunci cand iritantii sunt indepartati din mediul pisicii.
  • Infectii respiratorii. Atunci cand sunt detectate devreme, majoritatea infectiilor bacteriene, fungice si parazitare se vor rezolva atunci cand pisica primeste medicamente antimicrobiene adecvate. Medicamentele antivirale sunt prescrise mai rar, dar sunt utile in anumite circumstante.
  • Astm. Tratamentul pentru astmul felin implica indepartarea potentialilor factori declansatori din mediul pisicii si administrarea de medicamente inhalate sau sistemice pentru a dilata caile respiratorii si pentru a reduce inflamatia si umflarea.
  • Efuziune pleurala. Lichidul care se acumuleaza in jurul plamanilor unei pisici poate fi indepartat cu un ac si o seringa. Uneori este necesar un tratament suplimentar pentru a aborda sursa lichidului si/sau a preveni acumularea din nou.
  • Obiecte straine inhalate. Poate fi necesara bronhoscopia sau interventia chirurgicala pentru a indeparta obiectele inhalate, iar antibioticele sunt adesea administrate pentru a preveni sau trata infectiile secundare.
  • Cancer. Cancerul care afecteaza tractul respirator este, in general, tratat cu chimioterapie, radioterapie, interventii chirurgicale, imunoterapie si/sau ingrijiri paliative.
  • Traume. Unele rani care duc la tuse se vor vindeca cu asistenta medicala, in timp ce altele necesita o interventie chirurgicala.
  • Dirofilaria (heartworm, viermele inimii). Prevenirea dirofilariei este vitala pentru pisici, deoarece odata ce pisica este infectata cu dirofilarie, optiunile de tratament pentru feline sunt limitate.

De asemenea, pisicile care tusesc pot beneficia de ingrijire simptomatica si de sustinere (terapie cu fluide si oxigen, de exemplu).

La domiciliu, tratamente precum stergerea regulata a secretiilor nazale sau decongestionarea prin plasarea pisicii intr-o baie cu aburi (daca medicul veterinar recomanda acest lucru) pot fi de asemenea utile. Antitusivele sunt rareori administrate pisicilor.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button