Pisicile tinute in interior au nevoie de protectie impotriva capuselor?
Capusele nu sunt o problema doar pentru caini, pisicile fiind si ele susceptibile la infestarea cu capuse. Pisicile nu poseda abilitati speciale de a se ingriji singure, asa cum cred unii proprietari de pisici. Si mai rau, capusele pot fi purtatoare de diverse boli (unele chiar mortale) care pot fi transmise pisicii dvs. Prin urmare, in cazul pisicilor tinute in interior este nevoie de protectie impotriva capuselor? Cum ajung capusele pe pisici si cum puteti scapa de ele? Cititi in continuare pentru a afla.
Cum ajung capusele pe pisica dvs.?
Nicio curte nu este complet sigura si nu poate fi complet izolata. Nu exista nicio modalitate de a tine animalele salbatice departe de curtea dvs. Chiar si cu un gard inalt, veveritele, sobolanii si alte rozatoare mici vor gasi modalitati de a intra in curtea dvs., aducand capuse (si purici) impreuna cu ele.
Cu cat vin mai multi vizitatori in curtea dvs., cu atat sunt mai mari sansele ca animalul dvs. de companie sa devina infestat cu capuse.
Pisicile salbatice care se plimba pe proprietatea dvs. pot fi de asemenea purtatoare de purici si capuse. Acesta este un motiv pentru a nu incuraja animalele salbatice sa intre in mediul pisicii dvs., excluzand lasarea la discretie a unor gustari.
Chiar si vizitarorii umani pe care ii primiti puteti fi purtatori involuntari de capuse. Este usor ca acestea sa calatoreasca pe pantofi, sosete, pantaloni, etc. In plus, alte animale de companie (caini, pisici) care ies afara pot aduce capuse inauntru si va pot expune celelalte animale de companie. Capusele sunt bine adaptate pentru a gasi modalitati de a se atasa de potentiale gazde pentru a-si gasi urmatoarea masa.
Cum pot scapa pisicile de capuse?
Exista mai multe optiuni diferite din care sa alegeti. Unele medicamente disponibile cu sau fara reteta vor oferi chiar protectie si impotriva altor paraziti, cum ar fi puricii. Cu toate acestea, este important sa cititi cu atentie prospectele deoarece unele medicamente sunt facute special pentru caini si nu ar trebui sa fie niciodata folosite la pisici.
Iata cateva tipuri de masuri pe care le puteti lua in considerare pentru a asigura pisicii protectie impotriva capuselor. Este recomandat sa va consultati cu medicul veterinar deoarece acesta va poate ajuta sa determinati care este cea mai buna solutie pentru stilul de viata al pisicii dvs.
1. Tratamente topice
Aceste medicamente sunt foarte eficiente in tinerea capuselor la distanta, adesea pana la o luna de zile.
Tratamentele topice contin ingrediente care sunt neurotoxine specifice parazitilor adulti. Unele produse contin si ingrediente pentru a preveni dezvoltarea larvelor. Lichidul uleios in care este dizolvat medicamentul ajuta la raspandirea produsului pe suprafata pielii catre glandele sebacee.
2. Zgarda antiparazitara
Aceasta actioneaza prin eliberarea unei substante active in blana pisicii, actionand pe perioade lungi si omorand atat puricii cat si capusele. Ceea ce inseamna ca parazitii nici nu trebuie sa muste pisica pentru a fi afectati. Eliberand o doza mica din substanta activa zgarda antiparazitara va protejeaza pisica in permanenta. Zgarda antiparazitara ofera protectie impotriva capuselor pana la 8 luni.
Daca ii puneti pisicii o zgarda antiparazitara in jurul gatului asigurati-va ca exista suficient spatiu intre zgarda si gatul pisicii, cat sa incapa doua degete. Taiati lungimea in exces a zgardei pentru a impiedica pisica sa o mestece. Urmariti semnele de disconfort (de exemplu scarpinarea excesiva) in cazul in care apare o reactie alergica la zgarda.
3. Medicamente administrate oral
Medicamentele administrate oral sunt pastile sau tablete masticabile care trateaza si previn infestarile cu paraziti.
Aceste medicamente sunt adesea absorbite si secretate in glandele sebacee, dispersand ingrediente care sunt neurotoxice pentru parazit (purici). Medicamentele administrate oral de prevenire a infestarii cu capuse spifice pisicilor nu sunt la fel de larg disponibile ca si cele pentru caini. Consultati-va cu medicul veterinar in aceasta privinta.
Protejati-va casa si curtea pentru a preveni infestarile cu purici si capuse
Mentinerea gazonului, a tufisurilor si a copacilor taiati ajuta la reducerea populatiei de purici si capuse din curtea dvs. Daca exista mai putine zone in care acesti paraziti sa traiasca si sa se inmulteasca, vor fi mai putine motive de ingrijorare pentru dvs.
Daca problema persista, puteti lua in considerare utilizarea unui insecticid sau spray recomandat pentru combaterea capuselor. Acestea se aplica prin pulverizare cat mai aproape de sol, intrucat capusele stau ascuse la baza firului de iarba. Este recomandat ca iarba sa fie tunsa cat mai scurt, la 2-3 cm.
Fiti foarte atenti cand utilizati aceste produse deoarece pot fi daunatoare animalelor, pestilor si oamenilor. Daca aveti o problema grava sau sunteti ingrijorat de manipularea corecta a acestor substante chimice este recomandat sa luati in considerare angajarea unui specialist care sa aplice solutia in curte si zonele vizate pentru a controla capusele.
5 moduri in care pisicile tinute in interior se pot infesta cu capuse sau purici
Daca credeti ca o pisica tinuta in interior este protejata de infestarea cu capuse, va inselati. Iata cateva dintre cele mai comune moduri prin care si aceste pisici se pot infesta si ce puteti face.
1. Un alt animal de companie aduce parazitii in interior
Modul numarul 1 prin care puricii si capusele intra in casa este cainele familiei. Chiar daca inauntru sunt aduse doar cateva capuse, parazitii pot depune mii de oua si pot pune pisica de interior in pericol. Chiar si un caine care utilizeaza un produs pentru capuse si purici ar putea aduce oua si insecte vii in casa, intrucat multe produse antiparazitare au nevoie de ceva timp pentru a ucide parazitii. Zonele exterioare pot deveni infestate pe vreme calda in zonele cu o populatie mare de caini, pisici fara stapan, veverite, pasari, sobolani, soareci si alte mamifere.
Ce puteti face
Administrati pisicilor un medicament preventiv pentru purici. Verificati in mod regulat toate animalele de companie din casa / gospodarie si care viziteaza animalele de companie, daca au fost in aer liber. De asemenea, puteti intreba vizitatorii daca animalul lor de companie urmeaza un tratament preventiv inainte de a le permite sa intre in casa.
2. O persoana aduce capuse sau purici in interior
Migratia puricilor si capuselor nu se limiteaza doar la alte animale – oamenii care va viziteaza casa pot aduce daunatorii in interior sub forma de adulti, oua, larve sau pupe. Pentru ca pisica dvs. sa se infecteze cu o capusa, capusa ar trebui sa cada de pe acea persoana si sa se ataseze pe pisica dvs.
In plus, desi puricii nu au aripi ei pot sari pe distante mari asa ca le este usor sa faca autostopul pe hainele sau pantofii unei persoane si sa ajunga in locuinta dvs.
Ce puteti face
Verificarea fiecarui oaspete care intra in casa dvs. nu este o solutie. Insa curatarea dupa plecarea oaspetilor este o modalitate usoara de a tine la distanta daunatorii. Spalati toate cearsafurile si prosoapele dupa o vizita a oaspetilor si aspirati podelele, covoarele si tapiteria.
3. Rozatoarele aduc paraziti in interior
Desi aceasta metoda este cu siguranta o posibilitate nu este tocmai cea mai probabila. Este putin probabil ca rozatoarele sa locuiasca in acelasi mediu ca o pisica sanatoasa pentru foarte mult timp. Insa cu siguranta, daca exista rozatoare infestate care se deplaseaza prin casa si imprastie oua de purici sau capuse acele oua pot ajunge pe pisica.
Ce puteti face
Tineti la distanta rozatoarele de asa dvs. cu ajutorul dispozitivelor antirozatoare.
4. Pisica dvs. se poate infesta cu capuse in urma unei vizite la medicul veterinar
Chiar daca pisica dvs. isi petrece cea mai mare parte a timpului in casa probabil ca va parasi casa pentru vizite ocazionale la veterinar. Poate sta cu un ingrijitor de animale de companie in timp ce sunteti plecat din oras sau poate avea o escapada cu alte pisici din cartier. Aceste excursii in aer liber sunt oportunitati pentru prietenul dvs. blanos de a se infesta cu capuse sau purici.
Ce puteti face
Nu va puteti tine pisica in casa permanenta asa ca cel mai bine este sa ii asigurati un tratament preventiv pentru purici si capuse prescris de medicul veterinar, pe tot parcursul anului. Cititi cu atentie prospectele. Este posibil ca unele produse sa nu fie sigure pentru pisoi iar multe produse pentru caini sunt toxice pentru pisici, indiferent de varsta.
5. Mutarea intr-o noua casa
Puricii preexistenti pot ramane latenti luni de zile, asa ca daca va mutati ar putea doar sa astepte sosirea pisicii dvs. In cladirile cu spatii comune, mocheta de pe hol sau chiar apartamentul vecinului dvs pot fi de asemenea un teren de reproducere pentru purici.
Ce puteti face
Pentru a preveni infestarea pisicii dvs., tratati noul spatiu ca si cum ati sti ca este infestat si incercati sa scapati de orice purici sau capuse folosind metode la domiciliu. Puteti apela la ajutorul unui serviciu profesionist de curatare sau a unui exterminator. Puricii si capusele pot ajunge in casa cu covoarele, mobilierul, lenjeriile de pat, bagaje sau produse de la magazinele de tip second-hand asa ca ar trebui sa curatati temeinic aceste obiecte inainte de a le aduce in casa.
Prin urmare, retineti ca pisicile tinute in interior nu au protectie naturala impotriva capuselor. Sunt expuse aproape la fel de mult pericolelor infestarii, datorita tuturor acestor factori externi care patrund in mediul pisicii. Tratamentul preventiv pentru purici si capuse prescris de medicul veterinar, pe tot parcursul anului este cea mai eficienta metoda de protectie impotriva capuselor.
Surse imagini: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.