Ingrijirea cainilorSanatate canina

Dermatofitoza la puii de catel

Ce este dermatofitoza (ringworm)?

Dermatofitoza (ringworm) este o infectie fungica frecvent intalnita la caini sau pisici care afecteaza parul, unghiile dar si portiunile superficiale ale pielii, responsabili fiind dermatofiti din genurile Epidermophyton, Microsporum si Tricophyton.

Cele mai frecvent izolate microorganisme sunt Microsporum canis, sursa fiind de obicei o pisica infectata, Tricophyton mentagrophytes care poate fi transmis in urma contactului cu rozatoare infectate si Microsporum gypseum ce poate fi transmis din soluri contaminate.

Acesti agenti ai bolii patrund in piele si incep sa se inmulteasca si sa afecteze in mod activ foliculii de par ceea ce in cele din urma duce la chelia unor zone ale pielii. Parazitul se hraneste cu keratina, suprafata moarta exterioara a pielii in crestere si a unghiilor.

Desi toti cainii sunt predispusi la infectare cu aceasta ciuperca a pielii, cel mai frecvent este diagnosticata la puii cu varsta mai mica de un an sau la cainii mai in varsta, cu sisteme imunitare compromise.

Conditiile cele mai favorabile pentru reproducerea si germinarea infectiilor sunt umiditatea atmosferica ridicata si temperatura aerului acesta fiind motivul pentru care focarele acestei boli apar in timpul verii.

Boala cu transmitere la om
Dermatofitoza se poate transmite si la om, provocand o eruptie cu crusta (rani rotunde, inelare, de unde si numele), de multe ori proprietarul poate sesiza mai repede pe propria piele prezenta infectiei decat in blana cainelui sau a pisicii.

ringworm dermatofitoza

Desi se raspandeste cu usurinta la oameni, majoritatea adultilor sanatosi nu se infecteaza. Copiii mici, persoanele in varsta sau orice persoana cu un sistem imunitar scazut sunt cei mai predispusi.

Simptomele dermatofitozei la catei

Puii care sufera de infectie cu dermatofitoza nu vor prezenta neaparat semne pe piele cu model inelat. Zonele fara par (alopecie) si ranile se extind, dar pot sa nu fie in inele si pot arata ca o varietate de alte boli de piele ale animalelor de companie, cum ar fi alergiile.

In zona afectata apare o eruptie cutanata abia vizibila insotita de mancarime severa. Comportamentul animalului  infectat se va modifica: de obicei cainii sunt nelinistiti, refuza sa manance si nu pot ramane calmi intr-un singur loc. Pe suprafata afectata se formeaza o crusta care se inflameaza la fiecare pieptanare a animalului. Aceasta poate deveni o sursa de infectie si agravare a starii generale a cainelui. Principalul simptom la caini este caderea parului.

In mod obisnuit exista cruste la marginea zonelor afectate, par rupt sau tepos, asociate cu mancarime variabila. Dermatofitul traieste doar pe fire de par care cresc in mod activ. Firele de par infectate se desprind si lasa un model de blana tepoasa; in plus, se pot dezvolta leziuni şi cruste usoare pana la severe.

Unele animale de companie pot avea mancarimi, altele nu. Regiunile fara par arata curate pe masura ce incep sa se vindece. Fata, capul si membrele anterioare sunt de obicei primele zone afectate, dar in cazul infectiilor foarte severe, ciuperca poate sa se raspandeasca si sa afecteze intregul corp al puiului de catel.

Dermatofitoza: cauze si factori de risc

Sistemul imunitar al cainilor adulti sanatosi este adesea suficient de puternic pentru a preveni infectia. Cu toate acestea, unele animale de companie sanatoase pot deveni purtatori asimptomatici, ceea ce inseamna ca nu au ei insisi probleme de sanatate dar raspandesc infectia la altii. Odata ce un animal de companie se infecteaza sporii contamineaza mediul ducand la raspandirea infectiei.

Afectiunea se transmite prin contact direct de la animal la animal, de obicei din parul infectat sau resturile de piele. Este transmisibil de la echipamentele de ingrijire contaminate, jucarii, asternuturi de pat, mobilier si imbracaminte contaminate.

Daca un animal de companie din casa este diagnosticat toti ceilalti vor trebui tratati indiferent daca prezinta semne sau nu. Animalele de companie infectate ar trebui sa fie plasate in carantina, separate de cele care nu prezinta simptome.

Diagnostic: dermatofitoza

Dermatofitoza canina este diagnosticata prin identificarea ciupercii. Examinarea cu o lampa speciala poate ajuta la identificarea prezentei anumitor specii de fungi, care pot avea o stralucire fluorescenta verde-mar. Totusi absenta fluorescentei nu poate elimina diagnosticul de dermatofitoza, medicul veterinar urmand mai multi pasi pana la elucidarea cauzei alopeciei: prelevarea unui raclat cutanat sau cultura fungica.

Se ia o mostra de piele prin zgarierea leziunii care apoi este examinata microscopic. Cel mai bun mod de a diagnostica dermatofitoza este sa luati o mostra de piele/blana si sa o trimiteti la laborator. O astfel de proba din leziune este  plasata intr-un mediu special conceput pentru a se dezvolta; poate dura pana la trei saptamani pana cand testul indica un rezultat pozitiv.

Tratament

Cazurile confirmate de dermatofitoza la animale de companie trebuie tratate pentru a preveni raspandirea bolii. Metodele terapeutice aplicate cu succes pentru dermatofitoza sunt atat sampoanele medicamentoase topice, cat si medicamente antifungice orale.

Ambele tipuri de tratament trebuie continuate timp de cateva saptamani. Este foarte important pentru succesul tratamentului sa se urmeze instructiunile medicului veterinar si sa nu fie oprit tratamentul prematur.

Puii cu blana lunga ar trebui sa fie tunsi mai intai pentru a reduce cantitatea de par contaminat (nu uitati sa dezinfectati ulterior eventuale leziuni descoperite, provocate de dermatofitoza). Medicul veterinar va va recomanda cea mai buna alegere pentru situatia dvs.

Fiti prudent in ceea ce priveste tratamentul plagilor cu orice medicament inainte de examinarea veterinarului intrucat poate interfera cu un diagnostic precis. Tratati numai dupa ce medicul veterinar a diagnosticat afectiunea si urmati recomandarile post-tratament.

Uneori animalele se pot „vindeca” spontan, fara vreo medicatie in cateva luni insa vor ramane purtatoare si vor disemina agentii patogeni in mediu.

Tratamentul este de durata iar proprietarul trebuie sa accepte ca animalul se poate recontamina din mediu. Din acest motiv, decontaminarea tuturor suprafetelor cu care a avut contact animalul trebuie sa se realizeze de la initierea tratamentului si trebuie repetata de mai multe ori pana cand animalul este vindecat.

Prevenirea dermatofitozei

Pe langa tratarea cainelui, pentru ca tratamentul sa fie eficient trebuie sa curatati si mediul acestuia. Poate fi destul de complicat deoarece sporii  nu sunt vizibili cu ochiul liber si se pot raspandi cu usurinta in intreaga casa.

Expertii recomanda curatarea mediului prin ştergerea zilnica a tuturor suprafetelor folosind o solutie de inalbitor diluata (o parte inalbitor la 10 parti apa) impreuna cu aspirarea temeinica.

Scapati de rezervoarele de spori din culcuşul catelului. O curatare cu abur la temperaturi inalte este recomandata pentru covoare si draperii.

Aspirati in mod repetat dar nu uitati sa aruncati rezervorul de praf de fiecare data, altfel pur si simplu veti continua sa raspandi sporii. Dezinfectati si aspiratorul cu ajutorul inalbitorului si a unui pulverizator.

Trebuie sa tratati cainele si sa continuati sa dezinfectati mediul pana cand culturile de control din analizele animalului de companie sunt negative. Tratamentul poate fi necesar timp de 6 pana la 8 saptamani si uneori mai mult in cazul  familiilor cu mai multe animale de companie / cu infectii multiple.

 

Sursa imagine: pixabay.com

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button