PisiciSanatate felina

Alergii cutanate la pisici

Pisicile, la fel ca si cainii, pot suferi de boli ale pielii cauzate de alergii. Aceste alergii cutanate la pisici pot provoca mancarimi si dureri profunde. Gasirea sursei alergiei este fundamentala pentru a ajuta pielea pisicii sa se vindece si pentru a le atenua disconfortul. Odata ce sursa alergiei este gasita este important sa continuati sa gestionati alergia pisicii pentru a ajuta la prevenirea recidivei bolii.

Alergii cutanate la pisici – Simptome

Cele mai frecvente simptome de alergii cutanate la pisici includ:

  • Caderea parului
  • Cruste
  • Ulcere si rani deschise
  • Mancarime intensa, insotita de scarpinare frecventa sau ingrijire excesiva

Uneori, pisicile vor avea si infectii ale urechii asa ca se vor zgaria foarte mult la urechi, pot avea resturi negre in urechi sau isi pot scutura frecvent capul.

Aceste pisici se vor simti uneori extrem de incomod si vor avea dureri. Pielea le poate zvacni, vor suiera, marai si se vor indeparta atunci cand incercati sa le mangaiati.

 

Cauzele alergiilor cutanate la pisici

La baza ei, o alergie este cauzata de reactia inadecvata a sistemului imunitar la lucruri care nu sunt virusi sau bacterii. Cand pisica dvs. are o alergie, sistemul imunitar crede ca o proteina benigna este un virus sau parazit care incearca sa o atace, ceea ce provoaca inflamatie.

Exista trei factori declansatori pentru alergii cutanate la pisici:

  • Muscaturi de purici / alergii la purici
  • Alergii alimentare
  • Alergii de mediu

Multe pisici care ajung la veterinar cu probleme ale pielii pot avea acarieni sau ciuperci ca si cauza a bolii lor.

Multe pisici au si infectii bacteriene pe piele cauzate de deteriorarea constanta a pielii ceea ce va incetini vindecarea. Medicul veterinar poate recomanda testarea pentru infectie, iar daca o va depista va trata pisica cu antibiotice.

Dermatita alergica la purici de pisica

O alergie la purici este declansata de o reactie la saliva puricilor. Pisicile care traiesc exclusiv in interior sunt la fel de sensibile la purici ca si pisicile care ies afara deoarece puricii pot trai oriunde in mediu.

Daca in prezent utilizati un tratament pentru prevenirea puricilor la pisica dvs. iar medicul veterinar nu poate gasi niciun semn de purici, acest lucru poate insemna ca pisica dvs. are o alergie la un aliment sau la ceva din mediu.

Alergii alimentare

Majoritatea pisicilor alergice la alimente sunt alergice la proteinele din hrana, nu la sursa de cereale. Aceasta inseamna ca porumbul si graul nu sunt de obicei o problema pentru pisici. Cele mai frecvente alergii alimentare la pisici sunt la pui si peste.

Alergii de mediu

Alergiile de mediu sunt de obicei declansate de polen, mucegaiuri, spori de praf si par. Toate acestea sunt substante care pot fi gasite pe sol si in aer. Numim in mod obisnuit o alergie la substantele din mediu „dermatita atopica”.

 

Alergii cutanate la pisici – Tratament

Tratarea alergiilor cutanate la pisici implica mai multi pasi: ameliorarea mancarimii, reducerea inflamatiei, tratarea infectiilor bacteriene si gasirea cauzei.

Reducerea inflamatiei si calmarea mancarimii

Toate pisicile care sufera de alergii cutanate vor avea mancarime. La prima vizita, medicul veterinar va poate prescrie corticosteroizi, pentru a atenua mancarimea si inflamatia pielii.

Pentru toate bolile de piele, imbaierea pisicii poate ajuta la reducerea inflamatiei si la calmarea pielii. Deoarece majoritatii pisicilor nu le place baia, puteti incerca un sampon uscat pentru pisici, care va poate curata pisica fara a utiliza apa. Cereti medicului veterinar sa va recomande produsul potrivit pentru pisica dvs.

Tratarea infectiilor bacteriene

Multe pisici sufera si de infectii bacteriene secundare asa ca vor primi adesea antibiotice pentru tratarea infectiei. Medicul veterinar va poate recomanda  sa puneti pisicii un guler elisabetan pentru a preveni ca aceasta sa-si zgarie fata sau sa se ingrijeasca excesiv.

Gasirea cauzei alergiilor cutanate ale pisicii dvs.

Daca tratati doar mancarimea, crustele si infectiile fara a sti ce a cauzat alergiile cutanate ale pisicii dvs., veti ajunge din nou la cabinetul veterinar. Aflarea cauzei si apoi tratarea afectiunii de baza este cheia intreruperii ciclului.

 

Determinarea cauzei alergiilor cutanate la pisici

Este important sa retineti ca pentru a afla cauza alergiei cutanate a pisicii dvs. va necesita mai multe vizite la medicul veterinar. De obicei, medicul veterinar va dori sa va vada pisica la fiecare 2-3 saptamani, pana cand starea pisicii se imbunatateste.

Verificarea simptomelor de alergie la purici

Alergiile la purici sunt destul de frecvente la pisici iar medicul veterinar va cauta urme de purici. Deoarece pisicile alergice se ingrijesc excesiv ele pot elimina toti sau majoritatea puricilor prezenti astfel incat medicul veterinar ar putea sa nu vada purici pe pisica dvs. Dar doar pentru ca puricii nu sunt vazuti nu inseamna ca acestia nu sunt cauza bolii de piele a pisicii dvs.

Veterinarul va dori sa stie daca folositi preventiv ceva pentru prevenirea puricilor. Daca nu, acesta va recomanda un produs pe care sa il aplicati lunar pe pielea pisicii. Prevenirea eficienta a puricilor si evaluarea raspunsului pisicii dvs. la acesta va ajuta sa aflati daca pisica dvs. este alergica la purici.

Este deosebit de important sa folositi lunar o solutie de prevenire a puricilor recomandata de medicul veterinar pentru a tine sub control puricii. Acest lucru nu numai ca va trata si preveni alergiile la purici ale unei pisici dar va reduce si orice mancarime cauzata de purici.

Testarea alergiilor la alimente

Daca pisica dvs. continua sa aiba mancarimi dupa tratarea infectiei si dupa ce ati folosit un tratament lunar pentru prevenirea puricilor, urmatorul pas este testarea pentru alergii alimentare.

Spre deosebire de oameni, nu exista un test de sange pentru alergii alimentare la pisici. Pentru a afla daca pisica dvs. are o alergie alimentara, medicul veterinar va prescrie fie o noua dieta cu proteine, fie o dieta hipoalergenica.

  • O noua dieta cu proteine este una cu o sursa de proteine pe care pisica dvs. nu a mai consumat-o pana acum. Carnea de vanat, iepurele si rata sunt noi surse comune de proteine.
  • O dieta hipoalergenica este un aliment in care sursa de proteine este descompusa in bucati moleculare mici, astfel incat organismul sa nu o mai recunoasca ca proteina.

Pentru a diagnostica o alergie alimentara, pisica dvs. va trebui sa urmeze dieta prescrisa timp de cel putin 2 luni, fara sa manance altceva decat acea dieta. Daca dieta este eficienta, urmatorul pas este adaugarea unei noi surse de proteine la alimente timp de 1-2 saptamani.

Daca nu exista nicio reactie, putem presupune ca proteina nu provoaca alergia. Daca exista o reactie, stim ca pisica este alergica la proteina respectiva si trebuie evitata. Ocazional, unele pisici trebuie sa urmeze toata viata dieta prescrisa pentru a-si gestiona alergia alimentara.

 

Gestionarea dermatitei atopice la pisici

Dermatita atopica (alergii de mediu) este un diagnostic de excludere. Aceasta inseamna ca pisica dvs. a urmat in mod constant tratamentul pentru prevenirea puricilor, a finalizat o dieta alimentara si mancarimea persista. In acest moment, optiunile de tratament includ:

  • Continuarea utilizarii corticosteroizilor
  • Utilizarea unui medicament imunomodulator
  • Analize de sange pentru alergii pentru a incepe imunoterapia (injectii pentru alergii)

Corticosteroizii sunt antiinflamatoare, ceea ce inseamna ca reduc inflamatia asociata cu alergiile cutanate la pisici. Reactiile adverse posibile includ sete intensa si leziuni renale. La pisici, corticosteroizii sunt de obicei destul de siguri de utilizat, insa intr-o doza cat mai mica posibila.

Medicamentele imunomodulatoare – ciclosporina – suprima celulele sistemului imunitar care sunt asociate cu alergii, astfel incat sa existe mai putina inflamatie. Posibilele efecte secundare ale ciclosporinei sunt tulburarile stomacale si diareea, dar este in general considerata sigura de utilizat la pisici.

Imunoterapia inseamna ca incercam sa schimbam modul in care sistemul imunitar vede antigenele (proteinele care provoaca o reactie imuna), astfel incat sa nu mai reactioneze.

Aceasta incepe cu un test de sange sau de piele pentru a afla exact la ce antigeni de mediu reactioneaza pisica dvs. Odata ce testul a aratat la ce este alergica pisica, un laborator face un ser din antigeni. Cu acest ser veti injecta pisica de mai multe ori pe saptamana. Scopul este sa va vaccinati pisica impotriva antigenilor la care pisica dvs. reactioneaza. Imunoterapia dureaza aproximativ 1 an pentru a-i testa eficienta.

 

Este important de retinut ca nu exista remedii pentru alergii cutanate la pisici si ca multe pisici au alergii multiple. Toate terapiile asociate cu alergiile la pisici sunt menite sa controleze si sa gestioneze cantitatea de inflamatie cauzata de alergie, precum si sa previna infectiile si disconfortul.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button