Toxicitatea Vitaminei D la pasari

O dieta echilibrata din punct de vedere nutritional pentru pasarea dvs. o poate ajuta sa ramana sanatoasa pentru intreaga viata. Un astfel de nutrient – vitamina D – este foarte benefic pentru pasare. Cu toate acestea, daca nutrientul se gaseste in exces in organism, poate provoca toxicitatea Vitaminei D la pasari (toxicoza).
Vitamina D se transforma in calciu in organism. Prin urmare, daca o pasare primeste cantitatea necesara de calciu si un plus de vitamina D, se va crea un exces de calciu in sange.
Vitamina D lucreaza impreuna cu calciul si fosforul pentru a va mentine pasarea sanatoasa. Daca exista insa orice mic dezechilibru in proportiile lor necesare, pasarea poate suferi de o varietate de probleme medicale. Familiile de papagali Ara Macao (Ara Macaw sau Papagalul stacojiu) mai predispuse la toxicoza cu vitamina D.
Simptome si tipuri
O problema majora creata de toxicoza cu vitamina D este afectarea rinichilor. Acesta deoarece vitamina D si calciul se acumuleaza in rinichi, impiedicand organul sa functioneze normal. O astfel de boala de rinichi creata de leziuni renale este guta.
Simptomele unei carente de vitamina D la pasari includ:
- mers greoi
- pierderea echilibrului, preferinta de a sta jos
- deformari ale picioarelor si ciocului (in timp)
- deficit de calciu
Daca pasarea nu primeste suficienta Vitamina D3, se poate ajunge la niveluri scazute de calciu. Mai departe, acest lucru poate cauza: fracturi osoase, convulsii, oua cu coaja moale sau subtire, ecloziune. Nivelurile scazute de calciu pot afecta nivelul de anxietate al pasarilor.
Daca rinichii si ficatul pasarii sunt afectate, aceasta nu va putea produce enzimele necesare pentru a transforma vitamina D in vitamina D3. Iata de ce este necesar un supliment de vitamina D3.
Pasarea poate suferi si de calcificare, guta si nefroza daca ii dati vitamina D in exces (numita si hipervitaminoza D3).
Potrivit mai multor studii, papagalii Ara tineri, in special Papagalul Ara albastru-auriu si Papagalul zambila pot suferi de staza culturii, guta si alte simptome ca urmare a prea multa vitamina D3. La fel, Papagalul nimfa este sensibil la niveluri ridicate de vitamina D.
Daca nivelurile de vitamina D3 la pasari sunt de 4 – 10 ori mai mari decat doza recomandata se poate ajunge la efecte precum scaderea PTH (Parathormonul intact), cresterea absorbtiei osoase si a calciului, hipercalcemie, nefrocalcinoza, poliurie si mineralizarea tesuturilor moi.
Vitamina D3 si Vitamina D2 la pasari
Vitamina D3 este una dintre cele doua forme principale de vitamina D. Cealalta forma este vitamina D2, care provine in principal din plante. Vitamina D3 este produsa in corpul pasarii numai ca rezultat al reactiei dintre lumina soarelui si precursorii vitaminei D din dieta pasarii dvs.
Pasarile au nevoie de vitamina D3 pentru ca calciul sa poata fi absorbit de intestine (bun pentru oase). Vitamina D3 este necesara pentru a regla absorbtia si excretia fosforului. Cantitatea de fosfataza alcalina din sangele pasarii este reglata de D3 si poate contribui la diferentierea celulelor si la reglarea sistemului imunitar al pasarii.
Pasarile sunt capabile sa-si sintetizeze propria vitamina D din lipidele din dieta lor, atata timp cat pielea lor este expusa la razele UV ale soarelui. Pentru pasarea dvs., vitamina D2 din plante nu este o sursa ideala de vitamina D, deoarece D3 tinde sa fie de 30 – 40 de ori mai puternica decat vitamina D2.
Potrivit studiilor, puii de pasari expusi la lumina soarelui timp de 11 – 45 de minute zilnic cresc in mod natural si pot ramane sanatosi. Vitamina D3 formata in pielea pasarii serveste ca un hormon care metabolizeaza atat calciul, cat si fosforul.
In cazul papagalilor, pentru fiecare kilogram de dieta uscata pe care o mananca pasarea dvs., ar trebui sa fie suficiente aproximativ 600 UI de vitamina D3. Atunci cand pasarea creste si / sau depune oua se recomanda cantitati mai mari atat de calciu, cat si de vitamina D3.
Prevenire
Toxicitatea Vitaminei D la pasari poate fi prevenita prin alegerea cu grija a hranei pentru pasari si eliminarea oricarei vitamine D in exces din alimentatia sa.
Mentinerea unui echilibru de calciu, vitamina D si fosfor in dieta pasarilor va ajuta la prevenirea toxicozei cu vitamina D.
Vitamina D3 este cruciala pentru pasarea dvs. insa nu exagerati cu suplimentele. Nivelurile ridicate de vitamina D3 se pot dovedi a fi toxice. Papagalii ar trebui sa poata sintetiza propria vitamina D3, atata timp cat dieta include lipide din plante si acestea primesc suficienta lumina naturala a soarelui.
Consultati-va cu medicul veterinar pentru a determina daca pasarea dvs. are nevoie de un supliment bun de calciu + vitamina D3 pentru pasari.
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.