PasariSanatate si comportament

Retentia oului la pasari

Retentia oului este o problema frecventa de reproducere la pasari. Pasarea va retine oul in tractul reproducator, neputand sa-l expulzeze in mod natural. Femelele de perusi, papagali nimfa, papagali amorezi, canari, papagali de mari dimensiuni sau pasarile supraponderale sufera adesea de retentia oului / oualor.

Simptome si tipuri

Retentia oului la pasari are ca simptome un abdomen umflat (dilatat) iar pasarea isi va agita frecvent coada. Pasarea se va dezechilibra adesea atunci cand sta pe un bat sau balansoar. Poate avea un picior paralizat daca oul apasa pe un nerv.

Pasarea poate respira ingreunat, sa ii lipseasca pofta de mancare, sa fie letargica, stand mai mult pe fundul coliviei. Poate avea cloaca umflata si un aspect ciufulit al penajului.

Cauze

Retentia oului la pasari este cauzata de incapacitatea de a expulza un ou in mod natural si in general se datoreaza unei deficiente de calciu din dieta pasarii.

Alte posibile cauze pot fi varsta mica a femelei cu un aparat reproducator insuficient dezvoltat, supraponderabilitatea, conditiile inadecvate de reproducere / depunere a oualor, stresul, oul de dimensiuni improprii (prea mare, prea mic sau cu malformatii), un istoric bogat al depunerilor de oua, alimentatia dezechilibrata, starea fizica precara a pasarii.

Tratament

Nu incercati sa indepartati singur oul, deoarece puteti provoca rau pasarii – paralizie sau moarte. In schimb, duceti pasarea la un medic veterinar. Vor fi efectuate radiografii pentru a localiza oul si pentru a verifica orice anomalie a acestuia.

Ulterior, medicul veterinar poate incerca expulzarea naturala a oului: oferirea de calciu, mediu umed, multe lichide, caldura si lubrifiere a pasajului. Medicul poate de asemenea injecta hormoni feminini precum oxitocina si prostaglandina pentru a ajuta pasarea sa expulzeze oul. Daca toate metodele anterioare esueaza, medicul veterinar va extrage oul manual sau chirurgical.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button