Sanatate si comportament

Afectiuni bacteriene la pasari

Vom discuta in acest articol despre afectiuni bacteriene la pasari – simptome si tipuri, cauze, tratament si prevenire.

Pasarile sunt susceptibile la diferite tipuri de boli bacteriene, de obicei cauzate de lipsa de igiena sau de stres. Insa unele pasari au imunitate genetica si in schimb devin purtatoare ale acestor boli, capabile sa infecteze alte pasari.

Cu toate acestea, exista situatii in care cand pasarile purtatoare se pot imbolnavi daca se confrunta cu factori declansatori ai infectiilor, cum ar fi varsta (pasari foarte tinere sau batrane), sanatatea precara din cauza altor infectii sau boli, stresul de mediu sau emotional sau orice altceva care scade temporar imunitatea unei pasari la bacterii.

Simptome si tipuri

Simptomele pentru o pasare vor depinde de tipul de bacterie, de localizarea acesteia in organism si de organele pe care le afecteaza. Simptomele comune in majoritatea bolilor bacteriene includ apatia, pierderea in greutate si pierderea poftei de mancare.

Mai precis, infectiile stomacale prezinta simptome digestive, cum ar fi lipsa poftei de mancare si diaree. Infectiile hepatice prezinta probleme digestive si urinare. Infectiile pulmonare pot afecta si pot duce la dificultati de respiratie, secretii nazale si infectii oculare. In cele din urma, infectiile sistemului nervos vor provoca tremor si convulsii la pasari.

Cauze

Exista multe bacterii care provoaca infectii la pasari. Printre acestea: E. coli, Pseudomonas, Aeromonas, Serratia marcescens, Salmonella, Mycobacteria, Clostridia, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Citrobacter, Pasteurella. Acestea toate sunt  specii de bacterii care afecteaza pasarile.

Bacteriile Pasteurella se gasesc la animale – cum ar fi pisicile sau sobolanii – si transmit infectia pasarii prin muscatura. Unele infectii bacteriene comune la pasari sunt tuberculoza aviara (micobacterioza), psitacoza (chlamidioza sau febra papagalilor) si bolile clostridiene.

Tratament

Medicul veterinar va examina pasarea infectata si va diagnostica bacteria care provoaca infectia. Tratamentul va consta apoi in antibiotice fie cu administrare orala sau prin injectie si ameliorarea stresului pasarii infectate. Mediul pasarii trebuie, de asemenea, curatat temeinic.

Prevenire

Urmatoarele sunt o lista de precautii care ar trebui sa ajute la prevenirea diverselor afectiuni bacteriene la pasari:

  • Puneti in carantina orice pasare noua
  • Nu supraaglomerati pasarile
  • Evitati crearea unor medii stresante
  • Pastrati zona de locuit a pasarii bine ventilata
  • Asigurati o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional
  • Depozitati furajele in mod igienic
  • Dezinfectati in mod regulat colivia, ustensilele si cutiile pentru cuiburi
  • Duceti pasarea la controale veterinare in mod regulat

 

Cititi si: Infectii bacteriene si fungice ale pielii la pasari

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button