PasariSpecii de pasari

Papagalul zambila: cea mai mare specie de papagal zburator din lume

Papagalul zambila (Anodorhynchus hyacinthinus), cu uimitoarea sa culoare albastru-cobalt de nuanta zambilei (de aici si numele sau) si dimensiunile masive, va atrage atentia oricui. Galbenul stralucitor din jurul ochilor, de la baza si colturile ciocului, face sa para ca aceasta pasare are un zambet permanent. Acest papagal este pentru cei care isi permit un pret mare si au suficient spatiu de impartit.

Culoare: albastru, galben
Durata de viata: 30+ ani
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: medie, greutate medie 1,5 – 2 kg, dar poate depasi 3,5 kg. Lungime: 100 cm, anvergura aripilor: 120-140 cm.

 

Generalitati

Papagalul zambila este probabil cel mai uimitor din familia papagalilor macaw si este cu siguranta cel mai mare. Originar din Brazilia, Paraguay si Bolivia, acest papagal poate atinge peste 100 cm lungime.

Foarte putini oameni detin o astfel de pasare si multi probabil vor vedea un astfel de papagal doar la gradina zoologica.

In ciuda dimensiunilor sale, a inclinatiei catre distrugere, a zgomotului si a cheltuielilor, aceast papagal albastru poate fi o pasare de companie pentru o persoana care are timp, rabdare si suficiente resurse financiare pentru a pastra in mod corespunzator aceasta pasare deosebita.

Habitat natural

Papagalul zambila traieste in principal in tufisurile de la marginea padurii tropicale, desi aria sa larga include si pajisti si regiuni usor impadurite.

Este o specie pe cale de disparitie – se estimeaza ca exista intre 2.500 si 5.000 de Papagali zambila in prezent, in salbaticie. Distrugerea mediului inconjurator, vanarea acestor pasari pentru pene sau hrana, braconajul ilegal pentru comertul cu animale de companie, au contribuit la scaderea numarului acestora. Ouale si puii acestor papagali au si cativa pradatori naturali. In prezent, Papagalul zambila este inclus in numeroase programe de conservare a speciilor.

papagal zambila

Un alt motiv pentru care aceste pasari sunt atat de rare, atat in ​​salbaticie, cat si in comertul cu animale de companie, se datoreaza faptului ca se dezvolta mult mai lent decat alte pasari. Puii parasesc cuibul la aproximativ 13 saptamani, dar nu devin adulti care functioneaza pe deplin timp de inca 6 luni. Varsta de reproducere incepe la aproximativ 7 ani. Aceste pasari pot trai pana la varsta de peste 60 de ani daca sunt ingrijite corespunzator.

Ingrijire

Proprietarul potrivit al unui papagal zambila este cineva care a ingrijit deja cu succes mai multe pasari sau cineva care a facut multe cercetari, a consultat expertii si stie exact la ce se angajeaza.papagalul zambila

Papagalul zambila necesita o dieta foarte specifica. In salbaticie, dieta acestei pasari consta aproape in intregime din nuci de palmier din doua tipuri specifice de palmier.  In salbaticie, Papagalul zambila culege nucile din copaci insa are si un alt mod caracteristic de a gasi nuci deja decojite de invelisul exterior dur si fibros: acestea cauta nuci nedigerate in balegarul vitelor, mai usor de deschis pentru papagali.

Aceasta pasare mare are nevoie de un spatiu pe masura. Trebuie sa fiti dispus sa cedati o parte a casei dvs. acestei pasari. O colivie „obisnuita” nu este adecvata. In cazul acesteia, trebuie sa utilizati fie o colivie facuta la comanda sau cea mai mare colivie comerciala disponibila pe piata. O solutie si mai buna este sa oferiti pasarii o intreaga incapere, o terasa sau o alta zona inchisa cu plasa, in care pasarea poate fi in siguranta.

Intrucat este o pasare zburatoare, are nevoie de mult spatiu pentru a se bucura de acest execitiu important. Chiar si un Papagal zambila cu penele de pe aripi taiate are nevoie de o multime de spatiu pentru a-si intinde si bate aripile.

Papagalii zambila pot fi foarte distructivi si au nevoie de o multime de jucarii din lemn si ramuri pe care sa le roada. Au nevoie de o camera de joaca robusta, care sa reziste ciocului lor puternic. Puteti utiliza copaci-locuri de joaca pentru papagali, mari, siguri si inlocuibili.

Ca majoritatea papagalilor are nevoie de mult timp liber zilnic pentru a se juca cu oamenii sau pur si simplu sa stea. Este o pasare sociala, de obicei vazuta in perechi sau in grupuri mici in salbaticie. Nu sunt „singuratici” si vor suferi fara o companie. Un Papagal zambila inchis in colivie va deveni ciudat si nevrotic si poate incepe sa se auto-mutileze si sa tipe excesiv.

Se vor intelege cu papagali din alte specii, dar indivizii ar trebui introdusi devreme.

Hrana

Dieta este bogata in grasimi, si desi este posibil sa nu gasiti nuci de palmier, le puteti inlocui cu nuci braziliene, migdale, nuci Macadamia, nuci de cocos, fistic si caju.

Exista si hrana pentru pasari care se adreseaza acestor nevoi dietetice. Peletele pentru papagali si alte preparate pe baza de seminte contribuie la o dieta sanatoasa.

Papagalii zambila obezi sunt foarte rari deoarece par sa metabolizeze foarte usor grasimile; de fapt, trebuie incurajati sa manance si altceva – cum ar fi fructe si legume -care ar trebui oferite zilnic. Le puteti oferi si o dieta pe baza de seminte si pelete.

O caracteristica interesanta a acestor papagali este ca limba lor este neagra, avand o dunga galbena pe partea laterala a acesteia; ii lipseste creasta prezenta la alte specii. Denumirea sa stiintifica „Andodorhynchus” inseamna „cioc fara dinti”.

Personalitate si comportament

Adesea numit „uriasul bland”, Papagalul zambila este intr-adevar afectuos, dar bland nu este. Acesti papagali se supun foarte usor, dar au tendinta de a-si dori sa se joace dur cu alte alti semeni de-ai lor.

Ciocul lor este foarte puternic, putand rupe in doua o coada de matura dintr-o singura lovitura. Chiar si un papagal bland poate musca, insa acesta este de obicei un comportament jucaus.

papagalul zambila

Deoarece ciocul sau este atat de intimidant, aceasta pasare nu este recomandata persoanelor care se tem ca ar putea fi muscate sau piscate. Nu exista nicio garantie, chiar si cu o pasare mica, ca muscatura ocazionala nu se va intampla.

Sunete si cantecul pasarii

Daca aveti vecini apropiati va recomandam sa va mai ganditi daca veti opta pentru un Papagal zambila. Aceasta pasare are un glas extrem de puternic si este predispusa la tipete.

Papagalii zambila nu sunt cei mai buni papagali vorbitori insa vor invata cateva cuvinte si expresii preferate si le vor repeta mereu. Sunt foarte inteligenti si pot invata si sa contextualizeze anumite cuvinte.

Sanatate

Papagalii zambila sunt predispusi la cresterea ciocului, necesitand constant articole sigure pentru ros/mestecat. Ca si in cazul altor specii macaw, Papagalii zambila sunt susceptibili la boala dilatarii proventriculare (PDD), psittacoza si papiloame.

O dieta care sa raspunda nevoilor speciale ale unui Papagal zambila, precum si controalele regulate de sanatate sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii.

 

Papagalii zambila nu se gasesc de regula in magazinele de animale de companie pentru ca sunt scumpi si in acelasi timp rari. Pretul acestora poate ajunge la peste 10.000 euro pentru un exemplar tanar.

Deoarece aceste pasari sunt atat de rare multe dintre ele se afla in programe de reproducere si pastrarea lor ca animale de companie nu este justificata. Multi crescatori spera in cele din urma sa reintroduca aceasta specie in salbaticie unde numarul lor scade rapid.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button