Sanatate si comportament

Infectia bacteriana a intestinului subtire la pasari

In acest articol va spunem ce este boala clostridiana aviara, ce simptome are infectia bacteriana la pasari, ce tipuri de infectii bacteriene exista la pasari si cum le puteti trata sau preveni.

Boala clostridiana aviara

La pasari, boala clostridiana este o infectie bacteriana a intestinului subtire. Cu toate acestea, poate afecta mai multe organe ale corpului, in functie de bacteriile clostridiene specifice implicate.

Simptome si tipuri

Simptomele depind de tipul de bacterii clostridiene, dar pot afecta diferite organe din corpul pasarii. In general, bacteriile clostridiene infecteaza intestinele subtiri ale pasarii si produc o toxina. Aceasta toxina este responsabila pentru multe dintre simptome, inclusiv o deteriorare rapida a sanatatii, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate, apatie, fecale cu sange sau alimente nedigerate.

Chiar si dupa ce pasarea este vindecata de infectia bacteriana, toxina va ramane in corpul pasarii, ceea ce face ca simptomele sa persiste.

Cauze

Boala clostridiana infecteaza o pasare prin intrarea in contact cu alimente si apa contaminate, spori sau bacterii (de obicei prin inhalarea lor) si suprafete contaminate precum colivii, ustensile si cutii de cuib.

Pasarile pot contracta boala si prin rani infectioase. De multe ori, va fi printr-o cloaca ranita sau traumatizata. Cloaca este partea corpului in care sunt stocate urina, fecalele si uratii inainte de a fi eliminate din corpul pasarii. (Acest mod de infectare este de obicei observat la pasarile cu prolaps cloacal sau papilomatoza).

Tratament

Medicul veterinar va efectua analize ale fecalelor si alte teste pe pasarea infectata si va trata in consecinta cu antibiotice.

Prevenire

Boala clostridiana la pasari poate fi prevenita cu cateva masuri de precautie simple.

  • Creati un mediu fara stres
  • Evitati supraaglomerarea spatiului de locuit al unei pasari
  • Oferiti pasarii aer proaspat si o buna ventilatie
  • Oferiti-i pasarii o dieta nutritiva bine echilibrata
  • Depozitati hrana pentru pasari intr-un loc igienic
  • Dezinfectati regulat mediul de viata al pasarii

 

Cititi si: Infectii bacteriene si fungice ale pielii la pasari 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button