PasariSpecii de pasari

Papagalul stacojiu (Ara macao)

Papagalul stacojiu (Ara macao) este o pasare  plina de energie si personalitate. Este extrem de inteligent, fiind un maestru al evadarilor.

Culoare: albastru, rosu si galben (cu sau fara verde)
Durata de viata: 30 ani+
Caracter: sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mare, intre 82 cm – pana la 1m lungime, 1 kg (adult)

 

Generalitati

Nu este nimic mai stralucitor decat un Papagal stacojiu. Este o pasare mare si populara atat pentru crescatori, cat si pentru incepatori.

Papagalul stacojiu

Avand o dimensiune intre 82 cm si 1m lungime, penajul sau este predominant rosu, dupa cum sugereaza si numele sau. Are o dunga galbena in centrul aripilor, urmata de o banda albastra.

La unele pasari poate exista o banda verde pe aripi, unde galbenul intalneste albastrul. Iata de ce Papagalul stacojiu este confundat de unii oameni cu Papagalul Ara cu aripi verzi (Ara chloroptera), desi exista diferente proeminente.

Papagalul Ara cu aripi verzi este in general o pasare mai mare si are o banda mare verde pe aripa. Cu toate acestea, diferenta principala se poate vedea pe fata acestora. Papagalul stacojiu are fata goala (alba), iar la Papagalul Ara cu aripi verzi obrajii sunt brazdati de linii fine rosii. In plus, la masculi penele de pe cap au culoarea verde. Ambele pasari au un cioc similar colorat, o mandibula inferioara neagra si o mandibula superioara de culoare crem (cu un pic de negru unde se intalnesc cele doua parti ale ciocului).

Specii inrudite:

Habitat natural

Papagalul-macao stacojiu (Ara macao) are un habitat natural enorm in America Centrala si de Sud unde poate fi intalnit in doua subspecii:

  • Ara macao cyanoptera – originar din din America Centrala, in principal din Belize, Guatemala, Panama, Mexic si Nicaragua;
  • Ara macao macao – intalnit in America de Sud, inclusiv in tarile din Brazilia, Columbia, Ecuador, Guyana Franceza, Peru, Surinam si Venezuela.

Papagalul stacojiu

Datorita frumusetii sale, papagalul stacojiu este in prezent o specie pe cale de disparitie. Se fac eforturi in Costa Rica si in alte tari pentru a ajuta la salvarea populatiilor actuale sau pentru repopularea zonei ocupate anterior de aceste pasari. Se afla pe lista papagalilor care nu pot fi dusi din salbaticie in alta tara, fiind amenintati din cauza defrisarilor, a braconajului si a contrabandei.

Unii oameni de stiinta considera ca acestea nu sunt adevarate subspecii, iar altii impart Papagalii stacojii in 3 grupuri, in functie de marime si culoare:

  • Papagalul stacojiu Mexican – are mai putin galben si este mai mic decat celelalti
  • Papagalul stacojiu Sud-American – este putin mai mare si are un pic mai mult galben pe aripa
  • Papagalul stacojiu din America Centrala – cel mai impunator, o pasare mare cu o banda mare galbena pe aripa

Ingrijire

La fel ca toate pasarile, va prospera intr-un mediu extins si va suferi intr-o colivie inadecvata pentru dimensiunea sa. Aceasta pasare este cunoscuta pentru auto-mutilare atunci cand este inchisa si  va avea nevoie de cel putin 2-3 ore/zi in afara mediului in care este inchisa in mod obisnuit.

Leaganele mari, suporturile pe care sa se urce si jucariile sunt obligatorii deoarece Papagalul stacojiu este o pasare activa careia ii place sa se joace si sa mestece. Daca nu i se ofera posibilitatea de a mesteca (ii puteti oferi jucarii de mestecat) va deveni nefericit si poate incepe sa isi smulga penele si sa le mestece.

In salbaticie, Papagalul stacojiu traieste in grupuri mici, iar un singur exemplar poate suferi de singuratate, daca nu interactioneaza in mod regulat. Nu este o pasare adecvata pentru cineva care nu petrece prea mult timp acasa sau pentru cineva care nu intelege complexitatile si responsabilitatile ingrijirii pasarilor.

Este o pasare sensibila si inteligenta  care poate deveni cu usurinta plictisita si nefericita ducand la emiterea de zgomote excesive, smulgerea penelor si muscaturi.

Hranire

Papagalii-macao, inclusiv Papagalii stacojii, se dezvolta cu ajutorul unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional care cuprinde hrana speciala pentru papagali sub forma de pelete precum si fructe proaspete sau legume. Daca este hranit si ingrijit in mod corespunzator un Papagal stacojiu poate trai chiar si peste 70 de ani.

Personalitate si comportament

Este o pasare plina de energie si personalitate. Este extrem de inteligenta si un maestru al evadarilor. Are preferinte si antipatii distincte si poate deveni o pasare „a unei singure persoane”, daca nu dresati pasarea corespunzator.

Papagalul stacojiu

Ciocul sau este extrem de puternic asa ca nu este o pasare potrivita pentru copii. Chiar si cele mai mici exemplare ii pot ciupi pe cei care ii stau in cale. Nu este un tovaras pentru persoanele blande sau tematoare.

Cu toate acestea  este o pasare usor de antrenat si poate fi invatata „trucuri” complicate daca o faceti cu blandete si rabdare.

Sunete si cantecul pasarii

Papagalul stacojiu nu este cel mai competent vorbitor din aceasta familie de papagali-macau. Va invata cateva cuvinte si fraze, desi vorbitul sau aduce mai mult a tipat.

Nu este o pasare recomandata pentru cineva care traieste alaturi de vecini sensibili   cu exceptia cazului in care exista suficient spatiu intre pasare si cei care pot fi deranjati de tipetele sale puternice.

Sanatate

La fel ca si alti papagali, Papagalul stacojiu (Ara macao) este predispus la auto-mutilare, smulgere a penelor, tulburari nutritionale si o varietate de boli, inclusiv boala proventriculara dilatativa (Macaw Wasting Syndrome) si cresterea excesiva a ciocului.

O dieta echilibrata din punct de vedere nutritional si vizitele regulate la veterinar va pot ajuta sa va pastrati Papagalul stacojiu sanatos pe termen lung.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button