PasariSanatate si comportament

Infectia cu Herpesvirus la pasari

Herpesvirusul (HPV-1) nu este doar un virus uman si poate infecta la fel de usor si pasarile. Infectia cu Herpesvirus la pasari poate provoca o varietate de boli, inclusiv unele care pot fi fatale pentru animal.

Simptome si tipuri

Boala lui Pacheco a papagalilor (sau hepatita herpetica a psitacinelor) a fost descrisa pentru prima oara in 1930, in Brazilia, desemnand o boala care afecta papagalii. A fost demonstrat ca natura sa infectioasa era legata strict de virusul herpetic.

Boala Pacheco este o infectie mortala care provoaca insuficienta organelor. Simptomele pot sa fie prezente sau pot lipsi.

Ca si caracteristici ale bolii, erau semnalate mortalitatea ridicata, leziuni necrotice specifice la nivelul ficatului si splinei.

Aceasta boala apare adesea la papagali achizitionati recent sau dupa introducerea unei pasari noi in colivie / voliera. Modificarea mediului si scaderea valorilor de temperatura pot fi factori care accelereaza manifestarile clinice. Exista dovezi ca virusul herpetic poate fi transmis de la porumbei la pasari de prada si ulterior la papagali. Virusul nu se transmite prin aer. Infectia apare prin contaminarea cu fecale a hranei si a apei, de la o pasare la alta.

Pasarile afectate mor de regula in cateva ore de la primul semn clinic, care includ:

  • anorexie
  • depresie
  • slabire progresiva

Alte simptome ocazionale:

  • diaree de culoare galbena
  • ataxia
  • inclinarea capului

Herpesvirusul (Boala lui Pacheco) se transmite prin:

  • fecale
  • secretii
  • contact direct
  • inhalare

Sursa infectiei o constituie indivizii cu intectii latente iar semnele clinice apar la animalele stresate. In forma acuta, simptomele sunt nespecifice si includ apatie, anorexie, diaree intermitenta, poliurie-polidipsie. Vectori: unele specii de papagali Aratinga.

Alte tipuri de boli cauzate de o infectie cu herpesvirus

Virusul Papiloma cauzeaza excrescente pe picioarele pasarilor infectate, aceasta este o alta boala cauzata de o infectie cu herpesvirus. Apare de obicei la speciile de pasari Cacatua. Un alt tip de boala papiloma poate provoca o pierdere a culorii picioarelor la papagalii Ara.

Alte forme de boala cauzate de virusul papiloma pot fi observate in organele interne. Acestea pot fi intalnite la papagalii Ara cu aripi verzi si papagalii Amazon.

O infectie cu herpesvirus nu foarte frecventa este traheita Amazon care are ca rezultat o inflamatie a traheei. Este o infectie a tractului respirator iar pasarile infectate prezinta dificultati severe de respiratie.

Tratament

Infectia cu Herpesvirus la pasari va fi diagnosticata de medicul veterinar. Unele infectii cu herpesvirus, cum ar fi Boala Pacheco, afecteaza organele intr-o asemenea masura incat efectele leziunii organelor continua chiar si dupa ce pasarea este vindecata de infectia cu herpesvirus.

Pasarile pot fi tratate cu Aciclovir. Cele care vor supravietui vor probleme pe tot parcursul vietii din cauza leziunilor masive ale organelor.

Prevenire

Nu exista o terapie specifica de prevenire a Bolii Pacheco, care sa implice agenti bacterieni sau vaccinuri.

Ca masura de prevenire, trebuie sa izolati toate pasarile achizitionate recent pentru o perioada de cel putin 4 saptamani inainte sa le introduceti in colivie / voliera. Aceasta masura se poate dovedi uneori ineficienta.

Stresul provocat de mutare, modificarile legate de hrana si managementul achizitionarii pot fi factori declansatori ai manifestarii clinice a bolii in cazul unei pasari purtatoare.

S-a propus testarea fecalelor papagalilor nou achizitionati, pentru a se detecta virusul herpetic insa este o solutie consumatoare de timp si bani, care necesita conditii de laborator si care de cele mai multe ori nu poate fi pusa in practica. Totusi, este o solutie in privinta protejarii speciilor rare si a unor colectii valoroase de papagali.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button