Sanatate si comportament

Gripa aviara la pasari

Gripa aviara este o boala a plamanilor si a cailor respiratorii intalnita la pasari si este cauzata de virusul gripal. Aceasta infectie virala se poate raspandi si la oameni. Asa ca, daca pasarea dvs. este infectata, solicitati tratament imediat si luati toate masurile de precautie necesare pentru a preveni un focar de gripa aviara.

Din cauza potentialului sau infectios pentru oameni, orice focar de gripa aviara la pasari trebuie raportata Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din zona unde locuiti. In unele tari este interzis importul de pasari de companie din tarile in care a fost raportata gripa aviara (adica, anumite tari africane, asiatice si europene).

Pentru a va asigura ca noua dvs. pasare nu are gripa aviara, supuneti pasarea unui control veterinar si informati-va cu privire la originea pasarii.

Simptome si tipuri

Simptomele gripei aviare includ:

  • Lipsa poftei de mancare
  • Probleme de respiratie
  • Umflarea capului
  • Secretii oculare
  • Diaree
  • Depresie

Este important de retinut ca nu toate pasarile infectate cu gripa aviara vor prezenta simptome si ca acestea pot muri brusc. In plus, daca nu este tratata la timp, rata mortalitatii pentru gripa aviara este mare.

Cauze

Gripa aviara se raspandeste prin contact direct cu secretiile nazale si fecalele unei pasari infectate. Orice pasare poate fi infectata cu acest virus, inclusiv pasarile salbatice, pasarile domestice sau de companie si pasarile de curte.

Tratament

Orice pasare care prezinta simptome de gripa aviara trebuie pusa in carantina imediat si separata de restul pasarilor (sau de oameni). Medicul veterinar va diagnostica gripa aviara prin analize pentru infectia virala. Tratamentul, insa, depinde de virusul specific care infecteaza pasarea.

Prevenire

A fost dezvoltat un vaccin pentru prevenirea gripei aviare, dar succesul sau la pasari (altele decat pasarile de curte) este indoielnic. Prin urmare, este important sa preveniti expunerea si contactul cu pasarile infectate, daca este posibil.

Punerea in carantina a pasarilor infectate si dezinfectarea temeinica a mediului va impiedica, de asemenea, raspandirea gripei aviare.

 

Cititi si despre: Boala clostridiana aviara

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button