PasariSanatate si comportament

Astmul Macaw la pasari

Hipersensibilitatea respiratorie Macaw (Astmul Macaw, hipersensibilitate pulmonara sau policitemie) este o boala pulmonara si respiratorie care provoaca o reactie alergica la pasari. Papagalii din specia din Ara macaw albastru-auriu sunt deosebit de predispusi la a dezvolta aceasta boala.

Simptome si tipuri

Pasarile cu astm Macaw vor prezenta simptome similare cu alte boli respiratorii. Acestea includ: scurgeri nazale si dificultati de respiratie care pot duce la leziuni pulmonare permanente. Pasarile alergice sunt  mai predispuse la o recidiva a astmului Macaw.

Deseori este greu sa ne dam seama daca pasarea are boala pana cand este destul de avansata. Cel mai frecvent simptom este dificultatea de a respira dupa activitatea fizica. Pentru ca astmul este o boala cronica a cailor respiratorii care ingreuneaza respiratia.

Astmul Macaw are simptome similare cu alte tulburari care pot include:

 • Respiratie dificila
 • Respiratie suieratoare
 • Slabiciune
 • Letargie
 • Tuse
 • Secretii nazale
 • Nas infundat

Tipuri de afectiuni cu aceleasi simptome ca Astmul Macaw:

 • Boali de inima
 • Anemie
 • Alte infectii respiratorii
 • Infectii bacteriene
 • Infectii virale

Cauze

Astmul Macaw poate avea diverse cauze. O cauza comuna al acestei boli este reactia la praful albicios produs de penele pasarilor, precum papagalii cacadu sau papagalul gri african. Cu toate acestea nu toti papagalii Macaw sunt alergici la praful de pene.

Alte cauze includ aerisirea insuficienta sau alte boli (respiratorii, sinusuri).

Diagnostic

Inainte de a diagnostica Astmul Macaw medicul veterinar trebuie sa excluda alte infectii respiratorii bacteriene, fungice sau virale. Ulterior, se fac radiografii pulmonare si analize de sange deoarece in cazul acestei boli se poate vedea o crestere a celulelor albe din sange.

Medicul veterinar poate face  o curatare traheala pentru a vedea daca sunt prezente alte boli respiratorii. Daca este necesar poate face o biopsie pulmonara pentru a diagnostica Astmul Macaw.

Tratament

Din fericire, Astmul Macaw este tratabil. Pentru a ajuta pasarea sa respire medicul veterinar ii va suplimenta necesarul de oxigen, ii va administra antiinflamatoare si glucocorticoizi. Este indicat sa schimbati filtrele de aer, precum si sa mentineti o buna ventilatie pentru a ameliora astmul Macaw la pasarile alergice.

astmul macaw

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru pasarea dvs. este sa ii oferiti conditii de viata curate si aer curat pentru a respira. Va trebui sa va dati seama ce declanseaza astmul pasarii. Utilizati asternuturi si suprafete care pot fi curatate cu usurinta. O metoda buna de aerisire este importanta iar un purificator de aer in camera poate ajuta. Imbaiati frecvent pasarea si acordati-i mult spatiu si timp pentru a se ingriji singura.

Papagalii si persoanele care sufera de astm

Atunci cand o persoana cu astm bronsic sever se afla in prezenta unui papagal poate suferi de simptome de respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie. Intr-un astfel de caz, singura solutie este scoaterea pasarii sau a persoanei din camera. Acestea fiind spuse, persoanele care au astm bronsic mai putin sever pot sa nu fie la fel de afectate de papagali daca acestea sunt in colivie. Totusi, chiar si cei cu cazuri usoare de astm bronsic pot fi afectati daca un papagal zboara prin camera.

 

Sursa imagini: unsplah.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button