PasariSpecii de pasari

Papagalul Ara albastru-auriu

Papagalul Ara cu pieptul galben (Ara ararauna) sau Papagalul Ara albastru-auriu are un penaj superb, de culoare galben lamaie pe piept, fiind o pasare care se remarca in orice situatie.

Culoare: albastru si galben (auriu)
Durata de viata: 30 ani+
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mare, aprox. 90 cm, 1 kg (adult)

 

Generalitati

Papagalul Ara albastru-auriu este o pasare greu de ratat avand aproximativ 90 cm lungime. Are  pieptul colorat in galben iar partea dorsala este acoperita de pene de culoare albastra. Pe frunte si crestet are pene verzi. Papagalul Ara albastru-auriu

Zonele din jurul ochilor, pe obraji si zona dinspre urechi si gat sunt albe, cu cateva linii negre ce urca vertical spre frunte. Are o „barba” neagra de pene chiar sub cioc. De la urechi la gat, penele au o culoare verde maslinie pana la negru. Interiorul aripilor au culoarea galben-masliniu.

Picioarele sale sunt de culoare gri inchis sau negru. Ciocul este negru iar irisul este galben.

Specii inrudite:

Habitat natural

Papagalul Ara albastru-auriu (sau Papagalul Ara cu pieptul galben) este originar din America de Sud si Centrala, unde locuiesc in paduri si zone impadurite (Venezuela zona sudica spre Peru, Brazilia, Bolivia si Paraguay, precum si in anumite zone din Panama).

Ingrijire

Papagalii-macao crescuti ca pasari de companie se bucura de o viata mai usoara decat omologii lor salbatici dar isi vor pierde capacitatea de a-si cauta singuri hrana.

Papagalul Ara albastru-auriu

Un Papagalul Ara albastru-auriu sanatos poate trai peste 70 ani. Aceasta este o pasare care va fi alaturi de dvs. o viata intreaga si ar trebui sa va pregatiti pentru aceasta posibilitate.

Hranire

In salbaticie, majoritatea papagalilor-macao (inclusiv Ara albastru-auriu) mananca o varietate de seminte, material vegetal, fructe si nuci. Dieta papagalului macao salbatic tinde sa fie bogata in grasimi, ceea ce este normal pentru o pasare care isi petrece ziua zburand prin padurea tropicala, gasind hrana, cuibarit si crescand pui.

Papagalii Ara albastru-auriu se dezvolta printr-o dieta echilibrata nutritional, care cuprinde hrana speciala pentru papagali sub forma de pelete, precum si fructe proaspete sau legume.

Papagalul Ara albastru-auriuPersonalitate si comportament

Papagalii-macao sunt o forta care trebuie luata in calcul. Totul la ei este mare, de la voce la atitudine. Chiar si mini papagalii macao sunt mari … pe interior!

Colorate si adesea rautacioase aceste pasari atrag atentia asupra lor chiar si atunci cand sunt linistite.Cei care isi impart viata cu acesti prieteni magnifici stiu ca acestia au o natura sensibila, fiind foarte iubitori.

Sunete si cantecul pasarii

La fel ca majoritatea papagalilor-macao si papagalul Ara albastru-auriu este capabil sa emita sunete puternice. Nu veti putea ascunde un astfel de animal de companie asa ca trebuie sa cunoasteti abilitatile vocale ale acestei pasari inainte de a o aduce acasa.

Nu exista nicio modalitate de a face un papagal macao care tipa sa inceteze sa vocalizeze, mai ales la amurg, cand papagalii sunt mai vocali. Papagalul Ara albastru-auriu este un bun vorbitor, capabil sa repete cuvinte si fraze simple.

Papagalul Ara albastru-auriu

Sanatate

La fel ca si alti papagali Papagalul Ara albastru-auriu este predispus la auto-mutilare, smulgere a penelor, tulburari nutritionale si o varietate de boli, inclusiv boala proventriculara dilatativa (Macaw Wasting Syndrome) si cresterea excesiva a ciocului.

O dieta echilibrata din punct de vedere nutritional si vizitele regulate la veterinar va pot ajuta sa va pastrati Papagalul Ara albastru-auriu galben sanatos si prosper.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button